LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
STUDENTSKI.HR

Kutak ravnopravnosti

 


Udruga Ženska soba – Centar za seksualna prava u partnerstvu s udrugom Centar za razvoj mladih, a uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, provodi projekt Kutak ravnopravnosti. Njegov je opći cilj osnaživanje i poticanje mladih na preuzimanje aktivne uloge u postizanju rodne ravnopravnosti i rodno uvjetovanog nasilja.


U sklopu projekta organiziraju se besplatne edukacije ne temu rodno uvjetovanog nasilja namijenjene studenticama i studentima. Vode ih članice Udruge – trenerice s višegodišnjim iskustvom u radu na problematici seksualnog nasilja i rodne (ne)ravnopravnosti Antonija Hojt Ilić, prof. soc. pedagogije, i Kristina Mihaljević, mag. paed. soc. Sudionice i sudionici imat će priliku sudjelovati na dvjema književnim večerima koje se organiziraju u suradnji s udrugom Skribonauti te na novinarskoj večeri u suradnji s Antonelom Marušić (Vox Feminae). Navedene večeri održat će se s ciljem poticanja kritičkog razmišljanja o rodnoj ravnopravnosti i rodno uvjetovanom nasilju kroz književnost i novinarstvo.  Krajem godine čeka ih i sudjelovanje u javnoj akciji.

Valja istaknuti da su edukacije namijenje onima koji se bave ili se žele baviti pisanjem jer je obveza, nakon sudjelovanja na aktivnostima, osmisliti i napisati tekst o temi rodne ravnopravnosti, uz mentorstvo novinarke Antonele Marušić i članica Ženske sobe. Ti će tekstovi biti objavljeni na portalu Studentski.hr.

Sudionici, dakle, imaju priliku steći dodatna znanja, primijeniti naučeno u praksi i aktivno se uključiti u postizanje rodno ravnopravnog društva te se umrežiti sa stručnjakinjama koje rade na ovom području, a moći će se i volonterski uključiti u daljnje kreiranje sadržaja za Žensku sobu i rubriku Kutak ravnopravnosti na portalu Studentski.hr. Po izvršenim obvezama svi sudionici/e će primiti potvrdu o sudjelovanju na edukaciji i projektnim aktivnostima.NOVOSTI O PROJEKTU

 


 

18. studenog: Europski dan zaštite djece od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja - Studentski.hrZašto seksualno zlostavljanje nije smiješno? - Studentski.hr

Seksualno zlostavljanje nije smiješno. Nije smiješna ni činjenica da se ono vrlo često događa. Istraživanja su pokazala da će 1 od 5 žena tijekom svog života doživjeti seksualno nasilje, dok 1 od 9 muškaraca u životu doživi neko neželjeno ili prisilno seksualno iskustvo. Nisu smiješne ni vrlo štetne predrasude o žrtvama seksualnog nasilja te opravdavanja počinitelja.

Ženska soba otvara pitanje važnosti i izazova provedbe programa prevencije seksualnog nasilja u školama - Studentski.hr

U tijeku su prijave za sudjelovanje na konferenciji koja će pokriti brojne teme: od razumijevanja rasprostranjenosti seksualnog nasilja nad i među djecom i mladima, problema neprijavljivanja, preko isticanja važnosti prevencije, do predstavljanja SNEP programa i poticaja za njegovo sustavno provođenje.

Djetinjstvo djeci - Studentski.hr

Dana 18. 11. diljem zemalja članica EU obilježava se Europski dan zaštite djece protiv seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja. Vijeće Europe odlučilo je odabrani datum posvetiti najranjivijoj društvenoj skupini - djeci - kako bi cjelokupnu javnost kontinuirano podsjećalo o ozbiljnom, a često prešućivanom problemu. Europski dan zaštite djece protiv seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja utemeljen je 2015.

Zašto je žena ženi vuk u muškom svijetu? - Studentski.hr

Izreka kaže da iza svakog uspješnog muškarca stoji žena. Pitanje je tko stoji iza uspješne žene? Uglavnom ona sama. U ovom svijetu kao da je oduvijek vladao patrijarhat. Egalitarizam kao da nikad nije postojao. Bilo kakvo opravdanje zašto je tako nikad nije bilo dovoljno prihvatljivo.

Vječna borba - Studentski.hr

Primarni su čimbenici koji utječu na naše rodne uloge roditelji, učitelji/ce, vršnjaci/kinje te sve ono što okružuje dijete, odnosno njegova okolina. Većina roditelja nesvjesna je vlastitih riječi i akcija u rodnoj socijalizaciji svoje djece te ih je dosta nesvjesno (dok neki to, naravno, svjesno rade) različitog tretiranja sinova i kćeri zbog njihova roda, a kao objašnjenje navode prirodne razlike u temperamentu između dječaka i djevojčica.

Nije je baš silovao, ali... - Studentski.hr

Ne znam jesam li ja jedina koja je čula ovakvu rečenicu barem jednom u životu: Pa znaš, nije je silovao, ali.... Zadnji sam puta čula ovo kada mi se javio jedan od prijatelja tražeći me savjet. Cura s kojom se trenutno viđam ima jedan problem, bila je prva stvar koju mi je rekao.

"Možda si predosjećala, a sada i znaš" - Studentski.hr

Dok si dijete, vjeruješ svojim najbližima - roditeljima - i njihovoj slici svijeta. Vjeruješ da je svijet upravo onakvo mjesto kakvim ti ga prikazuju, vjeruješ da oni znaju najbolje. Kao dijete nisi ni svjestan koliko utječu na ono što jesi i što ćeš tek postati.

Umjetnost zavođenja: Don Juan novog doba - Studentski.hr

Društvena pravila ovdje ne vrijede - ukoliko znaš što radiš, možeš jednostavno prići i poljubiti bilo koju djevojku bez ijedne riječi. Žene poštuju isključivo dominantne muškarce s izraženom seksualnošću, stoga ih trebaš dodirivati, dirty talkati, učiniti ih mokrima kao da ih već sad jebeš!

Seksualna objektivizacija - problem koji opravdavamo - Studentski.hr

Draga prijateljice, borba protiv seksualne objektivizacije borba je protiv muške prirode - rečenica je koju je izgovorio moj prijatelj kada sam izravno rekla da mi smetaju njegovi seksistički komentari. Muške prirode? Seksualna objektivizacija je sveprisutni seksistički fenomen koji nije borba protiv muške prirode već stvara plodno tlo za sve vrste nasilja nad ženama.

„Vidljivost, vidljivost, treba biti borba bez prestanka" - Studentski.hr

Iako su društveni pomaci na području ljudskih prava članova LGBT zajednice u Hrvatskoj vidljivi, nažalost još uvijek živimo u homofobnom društvu u kojem je diskriminacija sveprisutna. Kako bi se predrasude i stereotipi razbijali, o toj je temi potrebno učestalo progovarati.

U tijeku prijave studenata za edukaciju o seksualnom nasilju i nasilju u obitelji - Studentski.hr

Ženska soba organizira online edukaciju na temu seksualnog nasilja i nasilja u obitelji namijenjenu studenticama i studentima medicinskih fakulteta, fakulteta sestrinstva i psihologije. Održat će se na komunikacijskoj platformi ZOOM u dvama terminima: 24. rujna 2020. od 11:30 do 15:00 i 25. rujna 2020. od 12:00 do 15:30.

Održana književna večer posvećena rodno uvjetovanom nasilju; još jedna uskoro - Studentski.hr

Na platformi Zoom 24. lipnja 2020. održana je književna večer posvećena rodno uvjetovanom nasilju. Vodila ju je Paula Zore iz Udruge Skribonauti, a sudjelovalo je 10 studentica i studenata. Oni su imali priliku diskutirati o spomenutoj temi na temelju analize priče O čemu sam oduvijek htjela pisati Nore Verde iz zbirke O ljubavi, batinama i revoluciji.

14 studentica i studenata educiralo se o rodno uvjetovanom nasilju - Studentski.hr

Ovog su mjeseca članice Ženske sobe održale treće online predavanje na temu rodno uvjetovanog nasilja za studentice i studente - njih 14. Prof. soc. pedagogije Antonija Hojt Ilić i mag. paed. soc Kristina Mihaljević, trenerice s višegodišnjim iskustvom u radu na problematici seksualnog nasilja i rodne (ne)ravnopravnosti, sudionice i sudionike upoznale su s elektroničkim seksualnim nasiljem, predrasudama vezanim uz tematiku seksualnog nasilja, prepoznavanjem i mehanizmima zaštite.

VIDEO: Ženska soba analizirala je medijsko izvještavanje o femicidu; objavila je i dokumentarac o toj temi - Studentski.hr

Udruga Ženska soba - Centar za seksualna prava izdala je publikaciju pod nazivom Analiza medijskog izvještavanja o slučajevima femicida 2012. - 2016,kojoj je moguće pristupiti na poveznici . K tome, pripremila je kratki dokumentarni film Žene, mediji, nasilje , u kojem renomirani predstavnici i predstavnice medija, institucija i organizacija civilnog društva ukazuju na probleme izvještavanja o nasilju nad ženama i navode smjernice za kvalitetno i senzibilizirano izvještavanje.

Razvijena inovativna društvena igra „Fierce Women"; za ilustracije strašnih žena po 160 eura - Studentski.hr

Svojim radom želiš podržati borbu za prava žena i rodnu ravnopravnost te svojim kreativnim izričajem utjecati na društvenu promjenu? Udruga K-Zona traži umjetnice koje će joj pomoći predstaviti 30 strašnih žena iz Irske, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Hrvatske u prvom expansion decku kartaške igre Fierce Women. K-Zona je, naime, 2018.

Zavirili smo u EU Strategiju za ravnopravnost spolova 2020. - 2025. - Studentski.hr

Europska komisija u ožujku je predstavila Strategiju za ravnopravnost žena i muškaraca u Europi za razdoblje od 2020. do 2025. godine. U njoj se nalazi pregled planiranih aktivnost i odluka da perspektiva ravnopravnosti spolova bude uključena u sve EU politike.

Doznajemo što se krije iza #HeForSheAtHome - Studentski.hr

Činjenicom da je jedna od posljednica globalne pandemije koronavirusa sve izraženija nejednakost među spolovima vezana uz kućanske poslove, čišćenje, brigu o djeci, bolesnima i starijima - vodi se UN-ova kampanja #HeForSheAtHome. - Žene čine 70% radne snage u zdravstvenom sektoru i sektoru socijalne zaštite te obavljaju tri puta više neplaćenog skrbnog rada u kući od muškaraca.

VIDEO: 31 srednja škola implementirala program prevencije seksualnog nasilja koji je razvila Ženska soba - Studentski.hr

Ženska soba je 1. rujna 2018. godine započela s provedbom projekta Seksualno nasilje - edukacijski i prevencijski program, koji je financirala Europska komisija za područje prevencije i suzbijanja rodno uvjetovanog nasilja i nasilja nad djecom, REC-AG-2017/REC-RDAP-GBV-AG-2017.

VIDEO: Snimljen spot o (ne)ravnopravnosti u sportu, mladi dali svoje preporuke - Studentski.hr

Udruga Ženska soba - Centar za seksualna prava u suradnji s učenicima i učenicama Prve gimnazije Zagreb i Učeničkim domom Srednje škole za primalje iz Zagreba snimila je video spot (Ne)ravnopravnost u sportu na temelju istoimene debate koja je održana 17. prosinca 2019. godine.

Ženska soba educira studente o rodno uvjetovanom nasilju; očekuju ih književne i novinarske večeri te pisanje za portal - Studentski.hr

Ženska soba organizira jednodnevnu edukaciju namijenjenu studenticama i studentima o temi rodno uvjetovanog nasilja, s naglaskom na seksualno nasilje i rodne (ne)ravnopravnosti. Održat će se 24. ožujka od 10 do 16 sati u prostorijama Ženske sobe, na zagrebačkoj adresi Maksimirska 51a, 2. kat.

Ženska soba priprema edukaciju za studente o rodno uvjetovanom nasilju; prijave u tijeku - Studentski.hr

Do 22. svibnja zaprimaju se prijave za sudjelovanje na online treningu koji će voditi članice Ženske sobe. Studentice i studente potom očekuju dvije književne i jedna novinarska večer, a na koncu će i oni pisati tekstove na temu rodne ravnopravnosti.


RADIONICE
  • 27. 5. 2020. (od 14:00 do 16:00) - predstavljanje projekta, sudionika/ca, uvod u temu rodne (ne)ravnopravnosti
  • 3. 6. 2020. (od 14:00 do 16:00) - predavanje i vježba na temu rodne (ne)ravnopravnosti
  • 10. 6. 2020. (od 14:00 do 16:00) - predavanje i vježba na temu rodno uvjetovanog nasilja, s naglaskom na seksualno nasilje
 
KONTAKT

Za sve upite o projektu slobodno se javite na zenska.soba@zenskasoba.hr. 
Ova podstranica nastala je u okviru projekta „Kutak ravnopravnosti” kojeg provodi Ženska soba - Centar za seksualna prava u partnerstvu s Centrom za razvoj mladih. Ovaj projekt financira Središnji državni ured za demografiju i mlade. Sadržaj ove podstranice u isključivoj je odgovornosti Udruge Ženska soba - Centar za seksualna prava.