LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Uključivanje u EU politike

Zavirili smo u EU Strategiju za ravnopravnost spolova 2020. – 2025.

Prva strategija Europske komisije u ovom području temeljena je na obećanju i političkim smjernicama predsjednice Ursule von der Leyen da će se zalagati za Uniju ravnopravnosti.

Prva strategija Europske komisije u ovom području temeljena je na obećanju i političkim smjernicama predsjednice Ursule von der Leyen da će se zalagati za Uniju ravnopravnosti.

Europska komisija u ožujku je predstavila Strategiju za ravnopravnost žena i muškaraca u Europi za razdoblje od 2020. do 2025. godine. U njoj se nalazi pregled planiranih aktivnost i odluka da perspektiva ravnopravnosti spolova bude uključena u sve EU politike. 

Radi se o prvoj strategiji Europske komisije u ovom području koja je temeljena na obećanju i političkim smjernicama predsjednice Ursule von der Leyen da će se zalagati za Uniju ravnopravnosti. Sadrži ciljeve kojima se do 2025. godine želi postići značajan napredak za rodno ravnopravnu Europu. Krajnji cilj je Unija u kojoj žene i muškarci, djevojčice i dječaci sa svim svojim različitostima mogu slobodno birati svoje životne puteve, imati iste prilike za napredak, ravnopravno sudjelovati u europskom društvu i voditi ga.

Ciljevi Strategije vezani su uz uklanjanje rodno uvjetovanoga nasilja, borbu protiv stereotipa, uklanjanje rodnog jaza na tržištu rada, postizanje ravnopravnog sudjelovanja u različitim sektorima gospodarstva, uklanjanje jaza između žena i muškaraca u skrbi i njezi i postizanje rodne ravnoteže u odlučivanju i politici. Uz vodstvo povjerenice za ravnopravnost Helene Dalli i podršku novoosnovane Radne skupine za ravnopravnost, provedba Strategije odvijat će se na dva osnovna načina – ciljanim akcijama i uključivanjem perspektive ravnopravnosti spolova u sve EU politike.

Očekuje se da Europska komisija, kao jedan od prvih rezultata, predstavi krajem 2020. godine obvezujuće mjere za transparentnost plaća. Iako sadrži aktivnosti koje se odnose pretežito na prostor Europske unije, Strategija je usklađena s europskom vanjskom politikom u području ravnopravnosti spolova i osnaživanja žena.

Članak je objavljen u sklopu projekta Kutak ravnopravnosti koji provodi Ženska soba – Centar za seksualna prava u partnerstvu s Centrom za razvoj mladih te uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Sadržaj je isključiva odgovornost Ženske sobe i CERM-a. 
FOTO: UNSPLASH