LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nacionalna kampanja

VIDEO: 31 srednja škola implementirala program prevencije seksualnog nasilja koji je razvila Ženska soba

U okviru projekta Ženske sobe nastao je sveobuhvatan program prevencije seksualnog nasilja, a primijenila ga je 31 škola početkom 2020. Pripremljen je i niz edukativnih materijala koje donosimo u članku.

U okviru projekta Ženske sobe nastao je sveobuhvatan program prevencije seksualnog nasilja, a primijenila ga je 31 škola početkom 2020. Pripremljen je i niz edukativnih materijala koje donosimo u članku.

Ženska soba 1. rujna 2018. godine započela je s provedbom projekta Seksualno nasilje – edukacijski i prevencijski program koji je financirala Europska komisija za područje prevencije i suzbijanja rodno uvjetovanog nasilja i nasilja nad djecom, REC-AG-2017/REC-RDAP-GBV-AG-2017. U ulozi partnera sudjelovali su Pravobraniteljica za djecu, Plavi telefon, Prehrambeno-tehnološka škola u Zagrebu, Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana u Ogulinu, Srednja škola Ivan Švear u Ivanić Gradu, Medicinska škola u Osijeku, Obrtnička škola u Osijeku i Ekonomsko-turistička škola u Daruvaru.

U njegovu okviru razvijen je sveobuhvatni program prevencije seksualnog nasilja za srednje škole koji je sada dostupan na poveznici. Početkom 2020. godine implementirala ga je ukupno 31 srednja škola s područja cijele Republike Hrvatske. 

Sastavni su dio radionica i dva animirana filma koja razbijaju predrasude o seksualnom nasilju i seksualnom nasilju u mladenačkim vezama. Možete ih pogledati u nastavku.Nadalje, valja istaknuti da je u okviru projekta početkom 2020. godine provedena Nacionalna kampanje protiv seksualnog nasilja nad i među djecom i mladima. Cilj joj je bio podići svijest mladih, stručne javnosti, ali i građanstva o problematici seksualnog nasilja nad djecom i zagovaranje uvođenja SNEP programa (Seksualno nasilje – edukacijski i preventivni program) u kurikulume srednjih škola. Između ostalih materijala koji su dostupni na Facebook stranici programa, u njenu je sklopu nastao i videospot Na Vama je! Snimili su ga studenti i studentice Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu te se na taj način uključili u prevenciju seksualnog nasilja. Dostupan je u nastavku. 

FOTO: PIXABAY