LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Online konferencija

Ženska soba otvara pitanje važnosti i izazova provedbe programa prevencije seksualnog nasilja u školama

U tijeku su prijave za sudjelovanje na konferenciji koja će pokriti brojne teme: od razumijevanja rasprostranjenosti seksualnog nasilja nad i među djecom i mladima, problema neprijavljivanja, preko isticanja važnosti prevencije do predstavljanja SNEP programa i poticaja za njegovo sustavno provođenje.

U tijeku su prijave za sudjelovanje na konferenciji koja će pokriti brojne teme: od razumijevanja rasprostranjenosti seksualnog nasilja nad i među djecom i mladima, problema neprijavljivanja, preko isticanja važnosti prevencije do predstavljanja SNEP programa i poticaja za njegovo sustavno provođenje.

Ženska soba organizira konferenciju pod nazivom Važnost i izazovi provedbe programa prevencije seksualnog nasilja u školama. Održat će se online, na platformi Zoom 24. studenog 2020. od 11:00 do 15:30. 

Naime, Ženska soba u partnerstvu s Uredom pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske, udrugom Plavi telefon, Srednjom školom Ivan Švear iz Ivanić Grada, Prehrambeno-tehnološkom školom iz Zagreba, Medicinskom školom iz Osijeka, Obrtničkom školom iz Osijeka, Gimnazijom i strukovnom školom Bernardina Frankopana iz Ogulina i Ekonomskom i turističkom školom iz Daruvara od 2018. godine provodi EU-projekt Seksualno nasilje – edukacijski i prevencijski program. U njegovu je okviru razvijen program prevencije seksualnog nasilja – SNEP program – za srednje škole, koji je verificiralo Ministarstvo obrazovanja Republike Hrvatske, a koji je implementiran u 31 srednjoj školi s područja cijele Hrvatske.

– Na Konferenciji izlaganja će održati relevantne stručnjakinje i stručnjaci, predstavnice i predstavnici značajnih institucija i organizacija civilnoga društva iz Hrvatske i inozemstva (Velika Britanija, Srbija, Švedska, Vijeće Europe) koji aktivno rade na području prevencije seksualnog nasilja nad i među djecom i mladima. Teme će biti brojne: od razumijevanja rasprostranjenosti seksualnog nasilja nad i među djecom i mladima, problema neprijavljivanja, preko isticanja važnosti prevencije, do predstavljanja SNEP programa i poticaja za njegovo sustavno provođenje u srednjim školama širom Hrvatske.

S obzirom na širok raspon područja stručnosti izlagačica i izlagača, vjerujemo da Konferencija predstavlja iznimnu priliku za profesionalni razvoj, razmjenu iskustava i podizanje svijesti, kao i da će doprinijeti daljnjem razvoju javnih politika na području prevencije seksualnog nasilja nad i među djecom i mladima.

Nadamo se kako ćete se odazvati pozivu za sudjelovanje i na taj način podržati daljnju implementaciju programa prevencije seksualnog nasilja u srednjim školama! – ističu iz Ženske sobe te dodaju da će Konferenciju prijaviti nadležnim komorama radi bodovanja sudjelovanja. 

Događaj će voditi prof. dr. sc. Dean Ajduković, professor emeritus. A izlagat će: dr. sc. Maja Mamula – koordinatorica Ženske sobe i članica upravnog odbora Europske ženske mreže protiv seksualnog nasilja, Nj. E. g. Andrew Stuart Dalgleish – veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj, Johanna Nelles – voditeljica Odjela za nasilje nad ženama i izvršna tajnica za Istanbulsku konvenciju, Vijeće Europe, Strasbourg, Antje Rothemund – voditeljica Odjela za mlade pri Glavnoj upravi za demokraciju Vijeća Europe, Strasbourg, Dušica Popadid – direktorica Incest Trauma Centra (Beograd) i predsjednica Europske ženske mreže protiv seksualnog nasilja, Helenca Pirnat Dragičević, dipl. iur. – Pravobraniteljica za djecu Republike Hrvatske, Zaffira Shah – nezavisna trenerica i konzultantica za zaštitu djece s 20 godina iskustva u radu pri britanskom Nacionalnom udruženju za prevenciju okrutnosti nad djecom (NSPCC) i članica Europske ženske mreže protiv seksualnog nasilja, Velika Britanija, Antonija Hojt Ilid, prof. socijalne pedagogije – članica radne skupine za razvoj SNEP programa, izv. prof. dr. sc. Silvija Ručevid – Sveučilište u Osijeku, Filozofski fakultet, Odsjek za psihologiju, Nada Grujid Tomas, mag. paed. i Mirna Ilakovac, mag. psych. – Medicinska škola Osijek, Joanna Lundquist – Change Attitude, Stockholm, Đuro Gavran, mag. art. – redatelj filma Jedna od nas, dr. sc. Lana Peto Kujundžid – sutkinja za mladež, Županijski sud u Zagrebu, Darko Tot, dipl. soc. ped. – Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Uprava za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja, Alma Rovis Brandid, mag. soc. ped. – viša savjetnica za stručne suradnike socijalne pedagoge u Agenciji za odgoj i obrazovanje

 

Sudjelovanje je besplatno, ali potrebno je prijaviti se do 23. studenog 2020. u 12:00 na e-adresu zenska.soba@zenskasoba.hr. Iz organizacije mole sve zainteresirane da u prijavama navedu ime i prezime, zanimanje te e-adresu na koju će im poslati pozivnicu za Zoom kao i program. Napominju i da su službeni jezici događaja hrvatski i engleski.

Konferencija je dio projekta Seksualno nasilje – edukacijski i prevencijski program, koji financira Europska unija u okviru programa za prava, jednakost i građanstvo (2014–2020). Sufinancira je Britansko veleposlanstvo u Republici Hrvatskoj.
FOTO: UNSPLASH