LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
P. T.

Nije ju baš silovao, ali...

93 od 100 žrtava iskustvo seksualnog nasilja zadržat će za sebe ili reći nekome, no počinitelja neće prijaviti policiji. 

93 od 100 žrtava iskustvo seksualnog nasilja zadržat će za sebe ili reći nekome, no počinitelja neće prijaviti policiji. 

Ne znam jesam li ja jedina koja je čula ovakvu rečenicu barem jednom u životu: Pa znaš, nije ju silovao, ali....

Zadnji sam put čula ovo kada mi se javio jedan od prijatelja tražeći me savjet. Cura s kojom se trenutno viđam ima jedan problem, bila je prva stvar koju mi je rekao. Dogodilo joj se nešto prije nekoliko godina, ali to utječe na njezine odnose s muškarcima danas. Kada sam pitala što se dogodilo, rekao mi je: Pa nije baš doživjela silovanje, ali.. Ne ulazeći u detalje, djevojka je provodila večer s dečkom s kojim se našla nekoliko puta i, iako je rekla da nije još spremna na seksualni odnos, taj je odnos svejedno ostvaren, no ne uporabom sile ili prijetnje, već verbalnim nagovorima i pritiscima. 

Ovo nije jedina situacija ovakvog tipa za koju sam čula ili kojoj sam svjedočila. Neke od mojih najbližih prijateljica i kolegica imale su slična iskustva. 

Situacija koja mi je još uvijek pohranjena negdje u glavi dogodila se prije nekih pet, šest godina. Moje 4 prijateljice i ja izašle smo u naš gradić u lokalni kafić gdje je svirao, čuda li, lokalni bend. Dakle, u tom našem gradu svatko svakoga poznaje ili u najmanju ruku zna za njega. 

Zabavljale smo se, pile, plesale i među zadnjim gostima ostale u kafiću. Sjedila sam za stolom i pričala s nekim, ni ne sjećam se više s kim niti o čemu. Jedna od mojih spomenutih prijateljica stajala je za šankom i čekala piće. Ne mogu reći da nije bila pijana jer bih lagala. No, zašto je za ovu priču uopće bitan postotak alkohola u njezinoj krvi? 

Do nje je došao jedan od članova benda kojeg sve poznajemo, jer, kao što rekoh, mali grad. Pričali su i nisam uopće previše pažnje obraćala na to. U jednom trenutku spomenuti je gospodin svoju ruku stavio ispod njezine haljine i krenuo je dirati. Bila sam u takvom šoku i, iskreno, čekala sam neku reakciju od nje, koje (u tih nekoliko sekundi ili milisekundi, koje su se meni činile kao vječnost) nije bilo. U takvom bijesu otišla sam do njega i počela vikati da se makne iste sekunde, što je i napravio.

Dakle, na što se odnosi ta, već spomenuta, rečenica nije ju baš silovao, ali...? Iako sam studentica Socijalne pedagogije i relativno sam upoznata s temom seksualnog nasilja, moram priznati da je i mene ovo pitanje vrlo često zbunjivalo. 

U ove dvije priče riječ je o različitim iskustvima seksualnog nasilja, gdje je u jednome ostvaren seksualni kontakt, odnosno dodirivanje, u drugom spolni odnos, no u oba je riječ o neželjenim seksualnim aktivnostima. Dakle, zajedničko im je nepostojanje pristanka žrtve. Hrvatski Kazneni zakon definira pristanak tako da on postoji ako je osoba svojom voljom odlučila stupiti u spolni odnošaj ili s njime izjednačenu spolnu radnju i bila je sposobna donijeti i izraziti takvu odluku (Kazneni zakon Republike Hrvatske, Narodne novine NN 125/2011144/201256/201561/2015101/2017118/2018126/2019). Tema pristanka izrazito je kompleksna, a boljem i jasnijem razumijevanju ne pridonosi izrazito malen broj istraživanja ovog fenomena. 

Seksualna iskustva u kojima osoba na njih nije pristala je mnogo i mogu biti ostvarena na različite načine. Tako primjerice, počinitelj može nagovarati žrtvu na seksualnu aktivnost ili iskoristiti njeno stanje intoksiciranosti. No, seksualna se aktivnost može ostvariti i na druge načine, primjerice emocionalnim manipulacijama tako da počinitelj govori žrtvi rečenice poput: Ti da mene uistinu voliš, već bi spavali skupa. Nadalje, seksualna radnja može biti ostvarena i korištenjem autoriteta, propitivanjem seksualnosti druge osobe, prijetnjama o prekidu veze, prijetnjama o samoozljeđivanju, ucjenama. Dakle, ne možemo reći da je u ovim slučajevima riječ o silovanju jer ne postoji korištenje fizičke sile ili prijetnje fizičkom silom. Neovisno o tome što nije korištena fizička sila, ovakva su iskustva i dalje potresna za one koji ih dožive. Hoće li i kojim intenzitetom netko doživjeti određeno iskustvo kao traumatično te kakve će posljedice ta osoba proživljavati izrazito je individualno.  

Vjerujem da postoje ljudi koji će reći: E da nije polugola i pijana hodala po klubu, tako nešto se ne bi niti dogodilo ili Pa zašto odlazi neznancu u  stan, što je ona očekivala.

Budimo jasni, bilo koja od ovih ili sličnih rečenica apsolutna je i netočna glupost!

Kriviti žrtvu (posljedično time i opravdavati počinitelja) nedopustivo je te je važno naglasiti koliko je štete učinjeno ovakvim načinom razmišljanja. Očekujemo i nadamo se zdravom i odgovornom društvu u kojem će se počinitelje procesuirati i kazniti, dok će se žrtvama pružiti kvalitetna pomoć, no jesmo li svjesni da smo mi ti koji imaju važnu ulogu u tome hoće li žrtva uopće reći ikome za ono što joj se dogodilo i hoće li to djelo ikada biti službeno prijavljeno? Istraživanja pokazuju kako se seksualni delikti policiji najrjeđe prijavljuju u odnosu na druge oblike kriminaliteta. Samo 7% od ukupnog broja seksualnih prijestupa bit će prijavljeno. (Tolsma, J., Blaauw, J., Grotenhuis, M. (2011). When do people report crime to the police? Results from a factorial survey design in Netherlands, 2010. Journal of Experimental Criminology. 8 (2), 117-134.) Dakle, 93 od 100 žrtava iskustvo seksualnog nasilja zadržat će za sebe ili reći nekome, no počinitelja neće prijaviti policiji. 

Za sve koji su imali sreće i nisu doživjeli ovakva ili slična iskustva nemoguće je zamisliti bujicu misli i emocija koje žrtva proživljava. Upravo je zbog toga pružanje podrške i razumijevanja imperativ. Tek kada ovo shvatimo na individualnoj razini, možemo očekivati pozitivne promjene u društvu. 

Tekst je nastao u okviru projekta Kutak ravnopravnosti koji provodi Ženska soba – Centar za seksualna prava u partnerstvu s Centrom za razvoj mladih. Ovaj projekt financira Središnji državni ured za demografiju i mlade. Sadržaj ovog teksta u isključivoj je odgovornosti Udruge Ženska soba – Centar za seksualna prava.
FOTO: PIXABAY