LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
STUDENTSKE UDRUGE

Književna udruga Ludens

Književna udruga Ludens - Studentski.hr
udruga.ludens@outlook.com
(+385) 91 580 4078

Književna udruga „Ludens“ okuplja studente Odjela za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru te studente srodnih studijskih grupa s ciljem organizacije različitih kulturno -umjetničkih programa poput književnih večeri, književnih debata, književnih susreta, predstava, projekcija filmova te studentskih konferencija. Udruga je osnovana 14. ožujka 2014. na inicijativu nekolicine studenata željnih obogatiti kulturnu ponudu zadarskog Sveučilišta uz punu podršku Odjela za kroatistiku i slavistiku. Udruga, iako novoosnovana, već ima 30 aktivnih članova koji sudjeluju na redovnim tjednim sastancima te u organizaciji događaja. Predsjedništvo udruge čine: Ana Šarić, predsjednica; Hrvoje Bazina, predsjednk; Marija Barun, tajnica.


"Okupljamo kroatiste i slaviste, pokušavamo prodrijeti do mlađih generacijama, te ih upoznati s čarima jezika i književnosti", poručuju iz udruge.


Jedan od glavnih ciljeva udruge je otvaranje dijaloga među studentima različitih godina studija, uspostavljanje dijaloga između studenata i profesora te promicanje studija kroatistike i slavistike. Udruga organizira događaje koji će ponajprije dati studentima mogućnost kreativnog izražavanja, ali istovremeno potiče i istraživački rad i pisanje znanstvenih radova. Udruga u sljedećoj akademskoj godini planira organiziranje prve Slavističke studentske konferencije na Sveučilištu u Zadru koja će okupiti studente kroatistike i slavistike u Zadru, a potom, ovisno o financijskim sredstvima i mogućnostima, i studente ostalih sveučilišta u Hrvatskoj te će im omogućiti stjecanje iskustva u pisanju, prijavljivanju i izlaganju znanstvenih radova. To će biti prvi put da se organizira takva vrsta projekta na Sveučilištu u Zadru. Dugoročni cilj udruge je objavljivanje časopisa studenata kroatistike i slavistike koji bi pratio događanja u udruzi, gostovanja, književne večeri, debate i sl., ali bi istovremeno pratio i Slavističku studentsku konferenciju. Časopis bi bio mjesto objave radova studenata kroatistike i slavistike, ali i svih drugih studenata zainteresiranih za to područje. Posebna nam je čast organizirati gostujuća predavanja profesora, književnika, novinara, lingvista. Zasada se možemo pohvaliti da smo ugostili doc. dr. sc. Matu Kapovića, zatim profesoricu i književnicu Kristinu Posilović, a radujemo se i svim nadolazećim suradnjama i gostovanjima.

Planovi za akademsku godinu 2015/2016.


U studenom održavamo drugu studentsku, slavističku konferenciju, a u listopadu planiramo terensko istraživanje govora u Ozlju, također ove godine nastavljamo s ciklusom predavanja Suvremena književna zbilja (nakon Marka Tomaša i Bojana Krivokapića očekuju nas još zanimljivih autora). Ovu akademsku godinu započinjemo s radionicom dramskog stvaralaštva, koja će trajati nekoliko tjedana i koja će polaznike uvesti u svijet kazališta.