LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Muke po čitanju

Najiritantniji likovi domaće i svjetske književnosti

Donosimo vam popis likova s kojima smo se svi često susretali u školskim lektirama, ali i u popularnoj književnosti. Zbog svojih su nas karaktera živcirali više i od najopasnijih zlikovaca.

Donosimo vam popis likova s kojima smo se svi često susretali u školskim lektirama, ali i u popularnoj književnosti. Zbog svojih su nas karaktera živcirali više i od najopasnijih zlikovaca.

Koliko god voljeli čitati (ili ne voljeli uopće!), uvijek postoje likovi koji nam tijekom čitanja dignu tlak na milijun te ne prestajemo kolutati očima dok čitamo o njima i njihovim postupcima. Baš kao što zbog omiljenih imena nastavljamo čitati dalje nadajući se njihovom sretnom završetku, tako nas i naporni likovi tjeraju na doslovno gutanje knjiga. Oni uopće ne moraju biti središte omražene ekipe zlikovaca, mogu biti potpuno sporedni za radnju, čak i sasvim dobri, ali postoji nešto u njima zbog čega ih jednostavno ne možemo smisliti. Možemo ih mrziti ili se diviti autorima što su ih tako vješto opisali, ali činjenica je da svojim karakterima uspijevaju izazvati našu burnu reakciju i potpuno nas uvući u svoj svijet.

Rita Skeeter

Nije Voldemort, nije ni Snape, nije ni na koga bacila Crucio (koliko znamo!), ali njezino je pero tako podlo i bezobrazno da je lako moguće da ono jest. Ova novinarka zasigurno ne predstavlja blistavu zvijezdu novinarske etike – ona je noćna mora istine. Iskrivljuje činjenice, svugdje zabada nos i gura maloljetnike u ormar te ih zatim rešeta svojim pitanjima. Premazana je svim mastima, a ne pomaže ni njezin fizički opis koji ju čini novom Cruellom de Vill. Uostalom, što uopće govoriti o osobi koja se svako toliko pretvara u ružnu bubu? Briga nas za sve ostale koje je njezino zlo pero naciljalo, ali ne dopuštamo da se s Harryjem itko ovako zeza!

FOTO: Flickr

Holden Caulfield

Da, znamo da vam je to vjerojatno najdraža knjiga ikad i da ste sigurno mrzili cijeli srednjoškolski popis lektire, osim, naravno, Lovca u žitu. Holden je mladi buntovnik koji mrzi sve oko sebe, u svemu pronalazi nešto negativno i potpuno je emocionalno nezreo. Inteligentan je i kritički se osvrće na društvo, što vam se sviđalo kada ste imali 15 godina i bili ljuti na cijeli svijet pa ste mislili da ste jako cool jer ste se poistovjećivali s njim – kao i svi drugi tinejdžeri, a iz današnje je perspektive to forsiranje psovki i buntovništva bez razloga ipak pomalo ofucano.

Ivica Kičmanović

Suprotno Holdenu, ovaj nam je lik bio iritantan upravo zato što nikada nismo mogli shvatiti što misli. Nikada se nije znao zauzeti za sebe i uzeti vlastitu sudbinu u ruke (da, znamo da je Ivica samo dijete, ali to za književni svijet i nije neki argument – što se nas tiče, mogao je odletjeti na hipogrifu i riješiti sve svoje probleme), tek bi tu i tamo promucao koju riječ. Istina, nije lako sukobiti se s fatalnom Laurom, ali malo više karaktera ne bi mu bilo naodmet.

Lydia i Kitty

Iako dijele mjesto, mlađe bi sestre Bennet iz slavnog romana Jane Austen i pojedinačno bile kraljice iritacije. Ipak, koliko god naporne ove tinejdžerice bile, barem nas nasmijavaju svojim ogovaranjima i hihotanjem, a svi mi koji imamo mlađega brata ili sestru možemo se u ovom aspektu poistovjetiti s Lizzy Bennet.

FOTO: Wikipedia

Werther

Došli smo i do samoga princa prenemaganja. Pomalo smo se suosjećali s njim, ali mu na trenutke zaista pretjeranu sladunjavost ipak ne možemo oprostiti. Zamislite samo da ste vi nečija Lotta – koliko biste dugo mogli preživljavati s tako napornim obožavateljem prije nego što se odselite na Mars?

Đuro Andrijašević

Ovoga intelektualca i umjetničku dušu te prvoga antijunaka naše književnosti krasi hipersenzibilnost zbog koje ne uspijeva funkcionirati u društvu te polagano psihički propada. Nećemo se ni mučiti s daljnjim opisima jer vjerujemo da ste, kao i 99% srednjoškolske populacije, odlučili odustati i dobiti jedinicu iz lektire otprilike nakon pete stranice romana. Roman Bijeg jedan je od najboljih romana hrvatske moderne – no srednjoškolci našeg dragog Đuru ipak zaobilaze u širokom luku.

Bella Swan

Bella Swan trebala je, pretpostavljamo, biti potpuno originalan i netipičan književni lik. Da, ona je sasvim obična i nespretna srednjoškolka koja se ne snalazi u društvu, nezainteresirana je, neraspoložena i misli da se svijet okreće oko nje i njezinih problema. Da, zaljubila se u najzgodnijeg dečka, usput i vampira, a (sasvim slučajno!) i on se zaljubio u nju. I uopće ne razumije što jedan savršeni vampir za kojim sline sve ostale djevojke vidi u njoj. A kao šlag na torti, on svima može čitati misli – osim, naravno, njoj. Baš neočekivano.

FOTO: Flickr

Grga i Klara

Grga i Klara iz romana Zlatarovo zlato zlikovci su koji su obilježili naše školovanje. Sve bude divno: dvije savršene osobe, Dora i Pavao, upoznaju se, zavole na prvi pogled, čak nekako uvjere njezina oca da je njihova veza dobra ideja... I baš kad se uljuljkamo u tu lijepu ljubav, pojave se spletkaroši i sve pokvare. Cijeli se proces ponovi: spriječe zlikovce, sve poprave, idila se nastavi... A oni se pojave opet.

Darcy

Gospodin Darcy još je jedan lik iz romana Ponos i predrasude kojega ne možemo smisliti... no, ovoga puta iz drugih razloga. Kako netko može biti tako savršen?

FOTO: Wikipedia

Dolores Umbridge

Ne bi to bilo to da cijelu priču ne zaokružimo još jednim likom slavne J. K. Rowling i na taj način izbjegnemo gnjev obožavatelja Harryja Pottera. Moramo priznati da je Rowling ovdje obavila poprilično dobar posao. Realno, ovo je jedina situacija u kojoj bi bilo tko mogao zamrziti mačiće, a u kombinaciji s ružičastom bojom dobiti još i alergijsku reakciju. Pored nje, i Voldemort je mala, bezopasna beba.

FOTO: Flickr

Vjerujemo da biste se u većini slučajeva složili s nama: ovi su nam likovi u isto vrijeme zagorčavali čitanje i činili ga još strastvenijim. Skidamo kapu piscima koji su ih osmislili jer se čak i najljepše priče čine otrcanima ako ne postoji barem neki lik koji nam svojom glupošću zaokuplja pažnju.

FOTO: FLICKR