LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PRETRAGA PO KLJUČNOJ RIJEČI:
rođendan (150)

Zanimljivosti o Krležinu životu povodom 127. obljetnice njegova rođenja

Dobar pisac ne može biti konformist. On svojim djelima na originalan način, direktno ili indirektno svjedoči o problemima čovjeka i zajednice. Često je to toliko zarobljeno u metaforu da čitatelj ne može lako iskopati pravo značenje. Pravi primjer nekonformista i borca za istinu koji, zapravo, nijednoj vlasti nije odgovarao Miroslav je Krleža.

Prisjećamo se čovjeka koji je život proveo doslovno hodajući po ivici

Mase su se skupile ispod njega, a mnogi su se i kladili na razinu uspješnosti njegova pothvata. Obučen u roza tajice za pothvat mu je trebalo 23 minute s pauzom za fotografiranje. U hodu po užetu iznad Niagare okušao se čak 300 puta!

CRVENI NOSOVI klaunovidoktori: „U 10 godina donijeli smo osmijehe na lica više od 160 000 djece i starijih ljudi”

– Udruga koja danas slavi svojih 10 godina rada svako dijete stavlja ispred njegove bolesti, vraća osmijeh i prijeko potreban optimizam. U narednim godina želja nam je da budu prisutni u svakoj viziti, u baš svakoj bolnici u Hrvatskoj. – istaknula je predstavnica Ministarstva zdravstva.

Diplomirao je na Whittier Sveučilištu te na Dukeu, a zatim postao 37. predsjednik

Na današnji je dan rođen iskusni državnik koji je diplomirao na Whittier Sveučilištu u Kaliforniji te na Sveučilištu Duke. Njegovo je političko djelovanje započelo 1946. u Zastupničkom domu, kada postaje poznat zbog aktivnog sudjelovanja u Hladnom ratu i progona liberalno orijentiranih osoba koje je optužio za suradnju sa Sovjetima.

Započeo je karijeru kao student strojarstva i kriminalistike, a danas je najpoznatiji reper na Balkanu

Na današnji je dan rođen Edo Maajka, jedan od najpoznatijih repera i muzičkih producenata na Balkanu. Karijeru je započeo kao student strojarstva i kriminalistike, a do danas je snimio šest studijskih albuma i surađivao s brojnim poznatim hrvatskim i inozemnim glazbenicima.

Srednjoškolski nadimak bio mu je Pitt-bull, studirao je novinarstvo, a danas je poznati 56-godišnji glumac

Njegovo ime rado pronalazimo na listama za najljepšeg muškarca svijeta, prepoznajemo ga po brojnim nagrađivanim filmskim ulogama, a ime mu je opjevala čak i Severina – dakako, radi se o Bradu Pittu.

Na današnji dan rođen je čarobnjak animiranoga filma – Walt Disney

Prisjetimo se genija crtanih filmova koji je iza sebe ostavio toliko veselja i lijepih sjećanja. Njegovi klasici šire ljepotu i univerzalnu poruku mira koja nas prisjeća na one bolje dane i trenutke iz djetinjstva.

Studirao je židovsku filozofiju, ali je izopćen iz židovske zajednice

Baruch de Spinoza rodio se 24. studenog 1632. godine. Najveći dio svoje filozofije posvećuje religiji i „Bibliji” te je zahvaljujući tome začetnik biblijskog kriticizma. Njegovo je najveće djelo „Etika”, a bio je uzor Kantu, Nietzscheu, Goetheu, Einsteinu.

FSB proslavio rođendan, između ostalog potpisivanjem ugovora za građevinske radove vrijedne gotovo 38 milijuna kn

Tjedan u kojem se slavilo 100 godina fakulteta upotpunilo je svečano potpisivanje ugovora za građevinske radove u sklopu FSB-ovog infrastrukturnog projekta pod nazivom Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije – CRTA čija vrijednost doseže gotovo 38 milijuna kuna. 

Prvo je izgradio sportsku karijeru, a zatim diplomirao povijest

Ivica Kostelić, jedan od najboljih i najpopularnijih skijaša Republike Hrvatske, danas slavi okrugli 40. rođendan.