LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Fakultet elektrotehnike i računarstva

Hašek, omiljeni alat za provjeru tekstova, proslavio trideseti rođendan!

Hašek, neizostavan alat za provjeru pravopisa na hrvatskom jeziku, proslavio je tridesetu obljetnicu postojanja.

Hašek, neizostavan alat za provjeru pravopisa na hrvatskom jeziku, proslavio je tridesetu obljetnicu postojanja.

U četvrtak, 21. ožujka 2024. godine, slavio se trideseti rođendan Hašeka, alata za provjeru tekstova na hrvatskom jeziku, nastalog pod okriljem Fakulteta za elektrotehniku i računarstvo Sveučilišta u Zagrebu.

Od 21. ožujka 1994. godine, Haschek je na raspolaganju svima koji dodatno žele provjeriti napisani tekst. Prvotno tako nazvan, ovaj alat je prvih devet godina bio dostupan putem elektroničke pošte, nakon čega se 2003. godine preselio na web i postao dostupan širem krugu korisnika. Danas se može pronaći na adresi ispravi.me i potpuno je besplatan.

Tijekom prvih 30 godina, Hascheck je postao neizostavan alat za pouzdanu provjeru pravopisa na hrvatskom jeziku, provjerivši više od 63,5 milijuna tekstova iz 199 zemalja. U posljednjih 30 godina usluzi je pristupljeno s više od milijun IP adresa što dodatno naglašava važnost ovakvog projekta.

Hascheck je obogaćen novim funkcionalnostima krajem 2023. godine, uključujući ispravke datuma, upozorenja na razmake i ispravno pisanje jedinica i postotaka iza brojeva te ubrzanu kontekstnu provjeru teksta. U bliskoj budućnosti planira se dodavanje funkcionalnosti pronalaženja i ispravljanja zatipaka koji rezultiraju ispravnim riječima, parafraziranja i stilskog uređivanja teksta te ispravljanja gramatičkih pogrešaka.

FOTO: PEXELS