LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zakašnjela rođendanska torta

VIDEO: 90-godišnjakinja proslavila rođendan uz tortu bez koje je ostala prije 77 godina

Meri Mion dobila je vjerojatno najslasniji komad torte u svojem životu kada se uzme u obzir činjenica da nije stigla ni okusiti tortu koju joj je pripremila njezina majka na njezin 13. rođendan kada su prethodnu noć slušali sukob američke i njemačke vojske.

Meri Mion dobila je vjerojatno najslasniji komad torte u svojem životu kada se uzme u obzir činjenica da nije stigla ni okusiti tortu koju joj je pripremila njezina majka na njezin 13. rođendan kada su prethodnu noć slušali sukob američke i njemačke vojske.

Meri Mion konačno je dobila svoju tortu za 13. rođendan čak 77 godina kasnije. Navršila je 13 godina nedjelje 29. travnja 1945., a ona i njezina majka provele su mučnu noć skrivajući se na tavanu svoje seoske kuće u San Pietru u Italiji. Dok su grmljavine bjesnile, a kiša pljuštala, slušali su zvukove pucnjave dok se 88. pješačka divizija američke vojske borila protiv njemačkih vojnih snaga.

Drugo jutro na dan svog rođendana još je bila pod traumom od događaja koji su se odvijali prethodne noći, ali ju je tješio miris upravo ispečene rođendanske torte koju je mama stavila na prozorsku dasku da se ohladi. No, prije nego li je uspjela dobiti svoju prvu krišku torte, neki snalažljivi američki vojnici poslužili su se cijelom poslasticom.

Dok je Mion možda oplakivala svoju izgubljenu rođendansku poslasticu, njezini susjedi u gradu Vincenzi na sjeveroistoku Italije dočekali su američke vojnike, nudeći im kruh i vino dok su se probijali glavnom gradskom ulicom Corso Palladio. Prema priopćenju američke vojske, najmanje 19 pripadnika američke vojske je ubijeno ili ranjeno, a nekoliko tenkova je uništeno tijekom te duge noći borbe jer su spriječili Nijemce da uđu u grad.

Ali, točno 77 godina kasnije, vojska je htjela ispraviti stvari s Mion. Ranije ovog tjedna vojnici iz Garnizona američke vojske Italija, američki i talijanski vojni veterani, pripadnici talijanskih karabinjera i stotine mještana okupili su se u Giardini Salvi, gdje je Mioni uručena davno zakašnjela rođendanska torta.
– Bilo je malo neugodno, ali osjećam se sjajno što joj dajem tortu – rekao je narednik Peter Wallis.
U videu na YouTubeu koji je objavio Garnizon američke vojske u Italiji, Mioni se pjevaju dvije verzije pjesme "Sretan rođendan", prvo na talijanskom, a zatim na engleskom. Nježno briše oči dok gleda u tortu koja je bila ukrašena svježim voćem i ispisanom čestitkom za njezin 90. rođendan. (Iako je možda trebalo reći nešto o 77. godišnjici njezina 13. rođendana?

– Sutra ćemo jesti taj desert s cijelom mojom obitelji prisjećajući se ovog prekrasnog dana koji nikada neću zaboraviti – rekla je.
Vjerujemo da prvi zalogaj - onaj na koji je čekala gotovo 80 godina - nije mogao imati slađi okus.

FOTO: UNSPLASH