LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zanimljivosti o slavljenicama

Na današnji dan rođene su dvije kraljice: Elizabeta II i Severina, ove zanimljivosti o njima sigurno niste znali

Danas nam je divan dan, kraljica Elizabeta i Severina slave rođendan.

Danas nam je divan dan, kraljica Elizabeta i Severina slave rođendan.

Britanska kraljica Elizabeta II slavi 96. rođendan, a naša najveća estradna zvijezda Severina 50. U svojim privatnim i profesionalnim životima postigle su ogromne uspjehe, a mi vam o slavljenicama donosimo po pet zanimljivosti kojih sigurno niste znali.

Elizabeta II

1. Najdulja vladavina u britanskoj povijesti
Ove veljače, kraljica Elizabeta II proslavila je 70 godina vladavine što je najdulja vladavina u britanskoj povijesti. Taj rekord srušila je već 2015. godine kada je sa 64 godine na vlasti, srušila rekord njene pra-prabake kraljice Viktorije. Okrunjena je 2. lipnja 1953. godine na prvom televizijskom prijenosu neke krunidbe te ju je tada gledalo preko 20 milijuna ljudi. Ako Elizabeta bude vladala još dvije godine srušit će i rekord najdulje vladavine u europskoj povijesti koji trenutno drži francuski kralj Luj XIV sa 72 godine na vlasti.

2. Preko 2,500 vjenčanih poklona
Kada se 1947. godine udala za Princa Phillipa, kraljica Elizabeta II dobila je više od 2,500 vjenčanih poklona. Tadašnji kanadski premijer poslao je starinsko srebrno posuđe i kaput od nerca, a budući da je u Ujedinjenom Kraljevstvu u to vrijeme na snazi bilo ograničenje hrane i odjeće, građani diljem svijeta slali su konzerviranu hranu i najlonske čarape.

3. Tijekom svog života posjedovala je više od 30 korgija
Kraljica je često viđena u društvu svojih četveronožnih ljubimaca, a još otkako je bila mala, velški korgiji postali su joj najdraži. Tijekom svog života posjedovala ih je 30, a čak ih je i sama uzgajala. Svog korgija Susan, kraljica je povela i na medeni mjesec 1947., a prošle godine od članova obitelji na poklon je dobila štene korgija. 

4. Jedina osoba u UK-u koja može voziti bez vozačke 
I još dandanas vozi! Također joj ne trebaju ni registracijske pločice ni putovnica, budući da su sve britanske putovnice izdane u kraljičino ime.

5. Svoje torbice koristi da bi signalizirala osoblju
Već je poznato kako kraljicu nikad ne viđamo bez njene torbice, a to nije samo da bi spremila svoje stvari. Manje je poznato da kraljica svojim torbicama zapravo šalje signale svom osoblju. Navodno, ako stavi svoju torbicu na stol to znači da želi otići u roku od pet minuta, a ako je položi na pod to signalizira da ne uživa u razgovoru.

Severina

1. Prekinula školovanje kako bi se posvetila glazbi
Severina je već od malih nogu znala da se želi baviti glazbom pa je tako s 10 godina nastupala u mjuziklu "Frane Štrapalo", a poslije je upisala Srednju glazbenu školu u Splitu koju je odlučila napustiti. Sa samo 17 godina pobijedila je na radijskom natjecanju Radio Zagreba te 1990. godine nastupa na Splitskom festivalu i na Zagrebfestu. Iste godine postaje voditeljica glazbenog programa na HRT-u na kojem ju je otkrio poznati skladatelj Zrinko Tutić i ostalo je povijest.

2. Ime dobila po ocu
Mnoge je često zanimala tajna Sevinog imena i ona ga je nedavno otkrila gostujući u srpskoj TV emisiji. 
- Moje ime negdje znači strogost i pravda. Takva sam zaista. Tata mi je htio dati ime Nataša, ali mama je obožavala mog oca, a on se zvao Sever. Djed je davao imena djeci po stranama svijeta. Vjerovali ili ne. Imao je četiri sina - Sever, Jug, Istok, Zapad, a kći je bila Danica, otkrila je pjevačica.

3. Imala beef s Edom Maajkom
Nemaju samo strani reperi diss trackove. Severina je 2004. godine iskoristila sukob s reperom Edom Maajkom i prozvala ga u pjesmi "Hrvatica" s riječima "Hrvatski reperi dignite hajku, onaj kuhar vam uzeo pos'o, djeca vam slušaju krivu majku". Edo Maajka uzvratio je s pjesmom "Severina" iz 2006. godine i stihovima "Većina ljudi što su dali za ovaj CD love, ne bi čuli ovu stvar da se ona ovako ne zove, žalosna je okolnost s čime privlačim pozornost smjesta".

4. Skandal na Porinu
Kada je 2002. Severinina pjesma "Virujen u te" bila nominirana za Porin, Severina je trebala nastupiti s pjesmom "Mala je dala", no član Upravnog odbora Porina, Zrinko Tutić, isti čovjek koji je Severinu i otkrio, smatrao je da je pjesma neprikladna za završnu pjesmu manifestacije i tražio je da je Severina promjeni. Kada je ona to odbila, premještena je u sredinu programa i u izravnom prijenosu na HRT-u u posljednji tren promijenila riječi pjesme, a glasile su: „Ista pisma samo druge riči, jedan tukac drugom tukcu sliči, s takvima je mala oduvijek znala".

5. Malo previše voli Brucea Springsteena
Za slavnim pjevačem žude mnoge žene, a jedna od njih je i Severina. Naime, ona Springsteena obožava još otkako je bila tinejdžerica. U dokumentarcu Lice s naslovnice koji prati Severinin život i karijeru, Severinini prijatelji iz djetinjstva priznali su da je Seve Springsteena obožavala do te mjere da je jednom prilikom njegov poster poderala na komadiće i pojela. Njena ljubav prema Springsteenu nije prestala te je prije par godina u jednom intervjuu otkrila kako želi da otac njenog sljedećeg djeteta bude upravo Bruce Springsteen.
FOTO: UNSPLASH