LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Spas od uboda

Prirodni načini za odbijanje komaraca

Ako ste ovo ljeto prepuni uboda komaraca, donosimo savjete kako ih se riješiti na prirodan način.

Ako ste ovo ljeto prepuni uboda komaraca, donosimo savjete kako ih se riješiti na prirodan način.

Uvijek postoje oni među nama koje komarci baš „obožavaju”, a ako su i vaše noge i ruke prepune uboda tih beštija u ovo ljetno vrijeme, donosimo savjete kako ih se riješiti na prirodan način.

Limunski eukaliptus 

Još od 40-ih godina eterično ulje eukaliptusa koristi se kao poznata prirodna zaštita od insekata. Pojedine nove studije pokazale su da mješavine s oko 32 posto limunskog eukaliptusa pružaju čak 95 posto zaštite protiv komaraca i to na 3 sata. Jednostavno pomiješajte ulje limunskog eukaliptusa sa suncokretovim uljem u omjeru 1:10 i zaštitite se od uboda. Ne preporuča se koristiti na djeci ispod 3 godine starosti.

Lavanda

Vrlo poznata biljka u našem podneblju svakako je jedan od načina suzbijanja uboda komaraca. Upravo se mirisno ulje lavande pokazalo kao vrlo uspješno u odbijanju odraslih komaraca. Lavandu možete uzgojiti u vlastitom vrtu ili u tegli u kući (ili jednostavno kupiti uzduž naše obale), zatim je potrebno zgnječiti cvjetove i aplicirati ulje na dijelove tijela koji su obično najosjetljiviji (poput zglobova i ruku).

Cimet

Cimet je mnogo više od običnog začina i dodatka desertima. Prema posljednjim tajvanskim istraživanjima, ono odbija odrasle komarce, ali može stati na kraj i komarčevim jajašcima, posebice onim tigrastih komaraca. Eterično ulje cimeta dostupno je u maloprodaji, a za ovu je mješavinu potrebno otprilike 24 kapi na 120 ml vode. Takvu mješavinu tekućine možete nanijeti u spreju direktno na kožu, ali i unutar kućanstva, na tapecirani namještaj i listove biljaka.

Timijan

Kada govorimo o odbijanju komaraca, ulje timijana vjerojatno je jedno od najboljih rješenja, čak i protiv malaričnih komaraca. Ulje iz kućne radinosti priprema se u omjeru 4 kapi ulja timijana na čajnu žličicu bazičnog maslinovog ulja. Moguće je napraviti i sprej, a u tom slučaju miješa se 5 kapi ulja sa 60 ml vode. Dodatni savjet kako iskoristiti timijan protiv komaraca jest i paljenje lišća, za koje istraživanja pokazuju učinkovitost od 85% zaštite unutar 60 do 90 minuta.

Čajevac

Ulje čajevca popularno je aromatično ulje podrijetlom iz Australije. Poznato po svojem antiseptičkom i antibakterijskom učinku, često se preporuča i za odbijanje insekata. Istraživanja su dokazala da su ona sredstva protiv komaraca, muha i krpelja, a koja sadrže čajevac, učinkovitija u usporedbi s ostalim sredstvima. Ulje čajevca dostupno je u gotovo svim većim trgovinama, drogerijama i ljekarnama, a može se aplicirati direktno na kožu.
FOTO: UNSPLASH