LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sigurnost na Instagramu

Meta uvodi „tinejdžerske račune” na Instagramu. Što to znači za najmlađe korisnike?

Instagram je uveo novu značajku, Teen Accounts, s unaprijed postavljenim pravilima privatnosti, vremenskim ograničenjima i ograničenim pristupom sadržaju za korisnike mlađe od 18 godina, odgovarajući na zabrinutost roditelja o sigurnosti i mentalnom zdravlju mladih.

Instagram je uveo novu značajku, Teen Accounts, s unaprijed postavljenim pravilima privatnosti, vremenskim ograničenjima i ograničenim pristupom sadržaju za korisnike mlađe od 18 godina, odgovarajući na zabrinutost roditelja o sigurnosti i mentalnom zdravlju mladih.

Instagram je najavio novu značajku pod nazivom Teen Accounts, koja će automatski biti aktivirana za sve korisnike mlađe od 18 godina. Ti računi uključuju unaprijed postavljena pravila privatnosti i ograničenja, a promjene će zahvatiti i postojeće i nove korisnike. Novost je predstavio Adam Mosseri, šef Instagrama, u emisiji Good Morning America, ističući kako su mjere odgovor na zabrinutost roditelja.
 

Zaštita privatnosti maloljetnika


Jedna od glavnih promjena odnosi se na automatsko postavljanje privatnih računa za sve korisnike mlađe od 16 godina. Ta postavka omogućuje da samo odobreni pratitelji mogu vidjeti sadržaj i komunicirati s korisnicima. Uz to, roditelji će imati kontrolu nad promjenama postavki, osiguravajući dodatnu zaštitu privatnosti maloljetnika.

Hrvatski sabor: Orešković ministru Šipiću poručila da je simbol uhljebljivanja i loša poruka za mlade u inozemstvu


 

Ograničenja vremena korištenja


Teen Accounts uključuje ograničenja u vremenu korištenja aplikacije, stavljajući račune u sleep mode od 22 sata do 7 sati ujutro. Roditelji će također imati mogućnost podešavanja tih postavki preko nadzornog alata, što im omogućuje dodatnu kontrolu nad time koliko njihova djeca provode vremena na Instagramu.
 

Ograničen pristup sadržaju


Ovako su izgledali studentski izbori na sveučilištima ove godine. Gdje je izlaznost niska, a gdje najviša?


Osim vremenskih ograničenja, Instagram će maloljetnicima ograničiti pristup sadržajima preko pretraživačkih funkcija, kao što su Reels i Explore. Toj je mjeri cilj smanjiti izloženost štetnim ili neprimjerenim sadržajima, čime se želi povećati sigurnost mladih korisnika.


Odgovor na zabrinutosti roditelja i stručnjaka


Navedene promjene dolaze kao odgovor na zabrinutost o utjecaju društvenih mreža na mentalno zdravlje mladih. Znanstvene studije ukazuju na povezanost između prekomjernog korištenja društvenih mreža i pojave depresije, anksioznosti te problema s tjelesnom slikom, što je bio ključni motiv za uvođenje novih mjera.
IZVOR: ABC NEWS
FOTO: PEXELS