LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan 

Amelie Earhart: 'Odlučite, je li cilj vrijedan rizika, ako jest, prestanite brinuti'

Prva žena u povijesti koja je preletjela Atlantik- Amelie Earhart rođena je na današnji dan.

Prva žena u povijesti koja je preletjela Atlantik- Amelie Earhart rođena je na današnji dan.

To su mudre riječi prve žene u povijesti koja je preletjela Atlantik, Amelie Earhart čiji rođendan slavimo upravo na današnji dan. Njeno postignuće bilo je i ostalo motivacija, ali i poruka brojnim ženama diljem svijeta da ništa nije nemoguće. 

U lipnju 1928. godine, Amelie i tim od dva pilota zaputili su se u let preko Atlantskog oceana u avionu zvanom "Friendship", a nakon 21 sati leta, stigli su na odredište i ostvarili povijesni uspjeh. Po povratku kući, tim je dočekala parada i recepcija u Bijeloj kući. Nažalost, tri pilota su doživjele tragičnu sudbinu pokušavajući postići taj cilj iste godine, stoji na stranici posvećenoj Amelie Earhart.

Earhart je kroz život nastavila nizati uspjehe i gurati svoje granice, tako je 1935. godine postala prva osoba koja je sama preletjela Pacifik od Honolulua do Oaklanda u Kaliforniji. No, njen posljednji let, put oko svijeta, završio je tragično. Naime, unatoč idealnim vremenskim uvjetima, došlo je do komplikacija i njen avion je izgubljen.

Pokušaj spašavanja je odmah započeo i postao najopsežnija potraga iz zraka i mora u povijesti mornarice. 19. srpnja, nakon što je potrošila 4 milijuna dolara i pretražila 250.000 četvornih milja oceana, vlada Sjedinjenih Država nevoljko je otkazala operaciju, objašnjeno je na stranici Amelie Earhart.

U njen spomen izgrađen je svjetionik na otoku Howland, a svake godine se dodjeljuju stipendije Amelie Earhart, ženama koje stječu doktorske/doktorske studije iz zrakoplovnog inženjerstva i svemirskih znanosti. 
FOTO: YOUTUBE SCREENSHOT