LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

HGSS slavi 72. rođendan: „Ne trebaju nam čestitke ni pokloni, od vas tražimo samo jedno”

– Svi zajedno predani smo samo jednoj misiji – prevenciji, edukaciji, spašavanju i traganju za unesrećenima. – poručuju iz HGSS-a.

– Svi zajedno predani smo samo jednoj misiji – prevenciji, edukaciji, spašavanju i traganju za unesrećenima. – poručuju iz HGSS-a.

Na današnji dan prije 72 godine u Masarykovoj ulici na kućnom broju 1 u Zagrebu, održana je Osnivačka skupština Gorske službe spašavanja u Hrvatskoj. Ideja o ekipi volontera koji će spašavati živote ne samo da živi i danas, poručuju iz HGSS-a, ona je utkana u svakog od naših 1148 volontera raspoređenih u 25 stanica diljem Hrvatske.

– Svi zajedno predani smo samo jednoj misiji – prevenciji, edukaciji, spašavanju i traganju za unesrećenima.

Od početka svog djelovanja, HGSS je sudjelovao u više od 10 000 akcija spašavanja, a samo prošle godine odradili su 754 akcije spašavanja i 150 intervencija. 

– Naše ekipe bile su uključene u 196 potraga, 27 akcija na vodi i 48 akcija na skijalištima. Uz to, krajem 2020. i početkom 2021. godine svi zajedno suočili smo se i s najvećom tragedijom od neovisnosti Hrvatske – razornim potresom na Banovini. HGSS na tom terenu i dalje djeluje kao interventna snaga i temeljna sastavnica sustava civilne zaštite te unutar sustava Domovinske sigurnosti. Obišli smo 1420 lokacija, odradili 2164 preventivna obilaska, uspješno riješili 683 zadatka na visini i imali 39 angažmana potražnih timova sa psima koji su pronašli ljude i životinje pod ruševinama. – poručio je povodom rođendana Josip Granić, pročelnik HGSS-a.

Njihovi članovi su volonteri – primarno alpinisti, ali i speleolozi, visokogorski planinari i skijaši obučeni za pružanje prve pomoći unesrećenima i obučeni za sve tehnike gorskog spašavanja, uključujući spašavanja uz pomoć helikoptera, potrage na nepristupačnim terenima i akcije uz pomoć potražnih pasa. Oni bespogovorno i u bilo kojem trenutku daju svoje znanje i dragocjeno vrijeme za spašavanje tuđih života.

– Ljudi s velikim srcima i željom za pomoći drugima, najveće su bogatstvo koje imamo. Bez njih, ne bi bilo ni HGSS-a. Zato još jednom pozivamo sve građane i ljubitelje prirode – informirajte se i odgovarajuće opremite prije avanture u prirodi. Čuvajte sebe, a mi ćemo i dalje čuvati vas. – poruka je Josipa Granića, pročelnika HGSS-a.

FOTO: PIXABAY