LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Danas slavimo 150 godina zagrebačkog sveučilišta kakvo poznajemo danas

Zagrebačko sveučilište kakvo poznajemo danas, ono u suvremenom smislu te riječi, otvoreno je na današnji dan 1874. godine.

Zagrebačko sveučilište kakvo poznajemo danas, ono u suvremenom smislu te riječi, otvoreno je na današnji dan 1874. godine.

Kako je već poznato, godina 1669. zabilježena je u literaturi kao godina osnutka Sveučilišta u Zagrebu, odnosno, godina kada je Isusovačka akademija dobila status i povlastice sveučilišta. Međutim, zagrebačko sveučilište kakvo poznajemo danas, ono u suvremenom smislu te riječi, otvoreno je na današnji dan 1874. godine.
 

Prva zakonska osnova donesena 13 godina ranije


Otvorio ga je – kako su ga nazivali – ban pučanin Ivan Mažuranić i prozvao ga tada Sveučilištem Franje Josipa I, u čast kralja i cara Franje Josipa. Čitava priča započela je poticajem biskupa Josipa Jurja Strossmayera, koji je na znamenitom zasjedanju Sabora 1861. (kada su u fokus stavljene obnova cjelokupnosti Hrvatske te izgradnja institucija modernog građanskog društva) donio zakonsku osnovu o Sveučilištu u Zagrebu. No, proći će još neko vrijeme da se spomenuta zakonska osnova pretvori u službeni akt.

Hrvatsko sveučilište sudjeluje na međunarodnoj online konferenciji o održivom turizmu i njegovom utjecaju na lokalne zajednice



Stigla je tako i 1869. godina, kada je car Franjo Josip posjetio Zagreb i tom prilikom i službeno potpisao zakonski članak o Sveučilištu u Zagrebu. Još će, doduše, pet godina proći do njegovog odobrenja, odnosno odobrenja njegove dorađene verzije. Naime, 1874. izrađen je novi članak te je zalaganjem Ivana Mažuranića odobren u siječnju. Franjo Josip je, prilikom odobrenja, upravo Ivanu Mažuraniću odredio da ga zastupa kod svečanosti otvorenja kasnije iste godine, točnije 19. listopada.

Zagrebačko sveučilište dodjeljuje stipendije u različitim kategorijama u iznosu od 1800 eura po studentu


Trodnevna svečanost obogaćena je glazbenim dijelom Ivana Zajca koji je uglazbio stihove iz Pjeva hrvatskih đaka Augusta Šenoe. Drugog dana otvorenja program je započeo budnicom, a održana je i svečana misa. Proglašen je i prvi rektor sveučilišta Matija Mesić, kanonik koji je predavao povijest. Zanimljivo je da je završetak svečanosti, uz banket, uključivao i bakljadu.
 

Sveučilište do danas


Spomenuti zakonski članak iz 1874. predvidio je postojanje četiriju fakulteta u okviru Sveučilišta u Zagrebu: Pravnog, Bogoslovnog, Filozofskog i Medicinskog. Novi fakulteti pridružuju se sveučilištu od 80-ih godina nadalje kroz povijest, pa sve do razdoblja samostalne Republike Hrvatske. Sveučilište danas čine 34 sastavnice, od čega je 31 fakultet te 3 akademije.

FOI zapošljava asistente u područjima tehničkih i društvenih znanosti



Poznata zgrada sveučilišta nalazi se na Trgu Republike Hrvatske u Zagrebu. U 2023. godini, zbog njezine cjelovite obnove, sveučilište se preselilo u novozagrebačku zgradu Regionalnoga centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe SEECEL na Kajzerici, odakle privremeno obavlja djelatnost još i danas.
FOTO: UNIVERSITAS PORTAL, SVEUČILIŠTE U ZAGREBU