LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„Studentologija: zavodljive istine o ljubavnim navikama“

Tek svako deseto prijateljstvo s povlasticama završava uspješnom vezom

Donosimo vam rezultate druge ankete našeg ljubavnog istraživanja. Pročitajte što kolegice i kolege kažu o muško-ženskim prijateljstvima, s povlasticama i bez njih.

Donosimo vam rezultate druge ankete našeg ljubavnog istraživanja. Pročitajte što kolegice i kolege kažu o muško-ženskim prijateljstvima, s povlasticama i bez njih.

Veliko studentsko istraživanje Studentologija: zavodljive istine o ljubavnim navikama, donosi rezultate druge ankete. Nakon što smo saznali sve o vašem idealnom prvom spoju, pokušali smo uništiti najveći svjetski mit. Postoje li muško-ženska prijateljstva, imate li prijatelje s povlasticama i kako uopće pronaći tako nešto? Mi smo vas pitali, a vi ste nam iskreno odgovorili. U rezultatima ove anketa, pročitajte sve što vas zanima o prijateljstvu sa suprotnim spolom. 

Anketu o muško-ženskom prijateljstvu ukupno je riješilo 541 ljudi, od čega četvrtina muškaraca. U anketi je sudjelovalo najviše ispitanika između 19 i 24 godine I ovaj ste nam put odgovarali sa svih strana Hrvatske i inozemstva, a najviše odgovora stiglo je iz Zagreba, Splita i Zadra, a slijede ih Rijeka, Osijek, Varaždin i Dubrovnik. Najviše ispitanika reklo nam je da živi u stanu s cimerom ili s roditeljima, dok je ostatak smješten u domovima. Analizu ankete napravili smo u IBM-ovu SPSS-u, a u statistički značajnim rezultatima, p je bio manji od 0,5 (p<0,05).

Na pitanje imate li uopće prijatelja suprotnog spola, više od 80 posto ispitanika odgovorilo je pozitivno. Je li muško žensko prijateljstvo uopće moguće? Naši ispitanici vjeruju da je itekako moguće. Dvije trećine ispitanih muškaraca potvrđuje da mogu imati najbolju prijateljicu. S njima se slaže i malo više od polovice ispitanih žena.

Zasmeta li seks muško-ženskom prijateljstvu?

S obzirom na to da pokušavamo dokazati postoji li muško-žensko prijateljstvo u pravom smislu te riječi, krenuli smo u detaljniju analizu odgovora. Zanimalo nas je jeste li ikada razmišljali o romantičnom odnosu sa svojom prijateljicom, odnosno prijateljem.

Anketa: Muško-ženska prijateljstva, Romantični osjećaji, Foto: Studentski.hr

Pokušali smo demantirati i onu slavnu rečenicu da je muško-žensko prijateljstvo nemoguće jer se između uvijek ubaci seks. Zato smo istražili tko bolje odolijeva seksu u prijateljstvu sa suprotnim spolom. Naši ispitanici kažu da oba spola odolijevaju prirodnim porivima. Ipak, detaljnije istraživanje odgovora dokazuje da će žene ipak lakše odolijeti seksu nego muškarci. Istraživanje je pokazalo da nam se i ova teorija mijenja s odrastanjem. Naime, što smo stariji, više ćemo težiti platonskom odnosu. U prijevodu, s godinama nam se mijenjaju kriteriji i odnos sa suprotnim spolom gdje samo razgovaramo, ostat će potpuno platonski i vremenom će ideja o intimi ili dijeljenjem emocija, pasti na nižu razinu. Kada se uhvatimo rasprave o ravnopravnosti spolova, obično svaki spol brani svoju stranu. U prošloj nam je anketi u tom smislu bilo značajno pitanje tko treba platiti cugu ili večeru na prvom spoju. Sada smo pitali koji spol ima više koristi od muško-ženskog prijateljstva. Rezultat nam je pokazao da svaki osmi muškarac misli da žene imaju veći profit u muško-ženskim prijateljstvima. Samo je jedna žena od ukupnog broja ispitanica, potvrdila ovu teoriju.  Svijetla točka istraživanja ove problematike predstavlja slijedeći rezultat: 8,5% friendzone situacija preraslo je u romantičnu vezu. Ovaj podatak nam kaže da ipak imate šansu da izađete iz nezavidne situacije i preokrenete situaciju u romansu.

Tko koga stavlja u nepopularni friendzone?

Friendzone vam je ona nezgodna situacija kada imate najboljeg prijatelja suprotnog spola, A vi biste ipak nešto više od prijateljstva. Skupite hrabrosti, izjavite svoje osjećaje i bum! Nađete se ispred zida koji obično krene rečenicom: Ali ja tebe gledam samo kao prijatelja. Nakon toga vaš odnos postane krajnje čudan, a vi ste se zaglavili u friendzoni. U našoj je anketi više od polovice ispitanika potvrdilo da se našlo u takvoj situaciji. Zanimljiv je rezultat da se dečki puno češće nađu u takvoj situaciji od cura. Ispitani muškarci kažu da ih je žena stavila u friendzonu, dok žene potvrđuju da njih muškarci ne stavljaju u čvrste okvire isključivo prijateljskog odnosa. Kada osoba želi naglasiti da su samo prijatelji, u razgovoru će spominjati drugu osobu koja joj se sviđa te će izbjegavati bilo kakve intimne trenutke. A koji su razlozi zašto bi vas netko stavio u friendzone?

Anketa: Muško-ženska prijateljstva, Razlozi za friendzone, Foto: Studentski.hr

Prijateljstvo s bivšim partnerom

Glede prijateljstva s bivšim partnerom, manje od polovice anketiranih reklo je da su u dobrim odnosima. Statistički je značajno da su ispitanici, što su stariji, češće prijatelji s bivšima. Do dvadesete godine, manji broj ispitanih ostaje prijatelj s bivšim partnerom. Negdje oko dvadeset i druge godine polovica ispitanika kaže da ostaju u dobrim odnosima. Nakon dvadeset i pete godine više od polovice zaključuje da se može i da su ostali u prijateljskim odnosima s bivšim partnerom ili partnericom. Ako pogledamo crvenu „nisam siguran/na" liniju, lijepo vidimo kako s godinama pada, a ljubičasta „da" raste.

Anketa: Muško-ženska prijateljstva, Prijatelji s bivšima, Foto: Studentski.hr

Prijatelji s povlasticama

Postoji mnogo filmova i serija u kojima se spominju prijatelji s povlasticama kao zlatna sredina između prijateljstva i ljubavne veze. To se može tumačiti kao oblik prijateljstva gdje se odlično zabavljate, možete prakticirati i seks, ali na razini gdje se neće umiješati osjećaji kao u ljubavnoj vezi. Znamo, zvuči teško. Od naših ispitanika, više od polovice kaže da nije u takvom odnosu. Zanimljivo je da u ovom slučaju gotovo polovica ispitanih žena kaže da imaju prijatelje s povlasticama, dok dečki ovakav odnos prakticiraju u manjem broju. Prema našim rezultatima, prijatelji s povlasticama najčešći su među ispitanicama koji imaju 20 ili 21 godinu. Najveći broj osoba koje imaju prijatelje s povlasticama, a koje uključuju seks – živi s cimerom u stanu! Vezano uz demografske podatke, u ovom se pitanju nametnuo zaključak da je prijateljstvo s povlasticama omiljena vrsta prijateljstva u Puli i Rijeci. Kao i sve vas koji čitate, i nas je zanimalo kako ste uopće postali prijatelj s osobom suprotnog spola. Odgovori u anketi nam javljaju da su muškarci srodnu prijateljicu našli tako što su bili kolege na faksu, kao i žene. Oba su spola najrjeđe postali prijatelji pomoću interneta. Ako istražimo gradove iz kojih ste nam se javili, potvrđujemo da Riječani i Varaždinci prijatelje suprotnog spola upoznaju na vannastavnim aktivnostima.

Anketa: Muško-ženska prijateljstva, Povlastice, Foto: Studentski.hr

Stiže li nakon prijateljstva romantična veza?

Naše je istraživanje u ovoj anketi pokušalo stići do zlatnog odgovora. Može li muško-žensko prijateljstvo s povlasticama prerasti u ljubavnu vezu ili ćemo to ostaviti Mili Kunis i Justinu Timberlakeu u popularnom filmu. Vi ste nam u anketi objasnili da ne može. Tek manje od 10 posto parova, iz situacije gdje imaju prijatelja s povlasticama, prelazi u uspješan par. Više od tri četvrtine takvih odnosa završava prekidom. Prema našoj anketi, teško je zadržati muško-žensko prijateljstvo na prijateljskoj razini. Vaši rezultati kažu i da je čista sreća prijeći iz prijateljstva s povlasticama u ljubavni par koji će trajati.

Što je to platonsko prijateljstvo?

Pitali smo vas kako biste definirali platonski odnos. Mogli ste nam označiti što sve dijelite: razgovore, osnovne dodire (npr. zagrljaji), emocije ili i koji nježniji dodir (ali bez poljubaca i seksa). Muškarcima više znače razgovori i nježniji dodiri (npr. milovanje kose), a ženama razgovori o emocijama i zagrljaji.

Anketa: Muško-ženska prijateljstva, Platonski odnos, Foto: Studentski.hr

Nemojte se obeshrabriti u svojim ljubavnim osvajanjima. I ovim smo rezultatima zaključili da je svaki oblik odnosa krajnje individualan. Rezultat bilo koje veze, ovisit će o tebi i tvom prijatelju, prijateljici, pa čak i partneru. Naše ljubavno istraživanje ide dalje i uskoro vam stiže nova anketa. Nakon pokušaja razbijanja mita o muško-ženskom prijateljstvu, pokušat ćemo s još jednim. Uskoro stiže treća anketa u kojoj nas zanima uspjeh veze na daljinu. Koliko je teško, koliko je uspješno i koliko je moguće izdržati takvu razdvojenost? Nadamo se da nas redovito čitate i hvatate bilješke jer se ljeto približava, a onda je jedina skripta koja će vam trebati – studentologija. 

FOTO: STUDENTSKI.HR