Nevjerojatni pozitivni učinci čokolade
Omiljeni slatki užitak za pripadnike svih dobnih skupina svakodnevno se prodaje i konzumira u ogromnim količinama. Osim što učinkovito rješava želju za slatkim, popravlja raspoloženje, može nam poboljšati zdravlje i pomoći u mršavljenju.
Omiljeni slatki užitak za pripadnike svih dobnih skupina svakodnevno se prodaje i konzumira u ogromnim količinama. Osim što učinkovito rješava želju za slatkim, popravlja raspoloženje, može nam poboljšati zdravlje i pomoći u mršavljenju.
Čokolada je stoljećima simbol užitka, zadovoljstva i ljubavi. Omiljen je „slatki predah“ bez obzira na dob i spol, a smatra se i poklonom s kojim ne možete pogriješiti.
Više od 20 milijuna kilograma čokolade kupuje se svake godine u znak ljubavi u sklopu raznih blagdana diljem svijeta. Ljudi je konzumiraju već tisućama godina, a tradiciju su naučili od Maja koji su je pili za liječenje bolova u trbuhu.
Koliku je važnost već tad imala, govori činjenica da su je koristili i kao valutu, a riječ cacao na majanskom znači Božja hrana.
1. Poboljšava mentalne funkcije
U Velikoj Britaniji istraživanje je pokazalo da se 90 minuta nakon konzumacije tamne čokolade ili toplog kakaa kognitivne sposobnosti znatno poboljšavaju. Znanstvenici su tražili od ispitanika da broje preskačući broj 3 i 7, a oni koji su prethodno konzumirali čokoladu, imali su bolje rezultate. Kod ljudi starijih od 70 godina mentalne funkcije sve više slabe, ali usporedbom rezultata kognitivnih testova, oni koji su prethodno jeli čokoladu, imali su poboljšane rezultate.
2. Ojačava mišiće
Čokoladni sirup može pomoći pri obnavljanju oštećenog mišićnog tkiva nakon intenzivnog vježbanja. Studija na Sveučilištu u Indiani otkrila je da konzumacija čokolade pomaže smanjivanju umora i produljuje vrijeme izdržljivosti. Dvije skupine biciklista odradile su testove, s tim da je jedna grupa konzumirala čokoladu. Ta grupa dulje vremena nije pokazivala nikakve znakove umora.
3. Potiče pozitivne osjećaje
Jedno istraživanje otkrilo je znatno smanjenje razina hormona stresa kod ispitanika nakon što su dva tjedna svakodnevno jeli oko 45 grama (otprilike dva stupca) čokolade. Ljudi skloni anksioznosti nakon konzumacije čokolade osjećaju znatne pozitivne promjene raspoloženja. Isto tako, bakterijama koje se nalaze u crijevima poboljša se produktivnost.
4. Smanjuje rizik od moždanog udara
Rezultati studije u Švedskoj tvrde da 45 grama čokolade tjedno smanjuje rizik od moždanog udara za 20% kod žena. To se događa jer ova namirnica sadrži flavonoide, spojeve bogate antioksidansima.
5. Produljuje životni vijek
Jeanne Calment, koja je živjela 122 godine i zbog toga drži rekord druge najdugovječnije osobe na svijetu, pripisivala je, između ostalog, čokoladi razlog svog dugog života. Tvrdila je da je jela 1,13 kg tamne čokolade tjedno. Čokolada, osim toga, dokazano poboljšava imunološki sustav ljudi, a opovrgnuto je i rašireno vjerovanje da uzrokuje akne.
Nakon mjesec dana svakodnevne konzumacije čokoladnih namirnica, razine dobrog kolesterola značajno porastu u odnosu na loši kolesterol. Istraživanja su dokazala i da smanjuje gustoću krvi i time olakšava njezin protok kroz čitav organizam.
7. Od čokolade možete smršavjeti
Možda zvuči nevjerojatno, ali čokolada može potaknuti gubitak viška kilograma. Sveučilište u Kaliforniji otkrilo je zanimljiv paradoks kod tamne čokolade: poboljšava metabolizam tako da učini organizam osjetljivijim na inzulin. Ipak, ova je namirnica vrlo bogata energijom te se nikako ne smije prekomjerno jesti jer tad gubi ovaj učinak na tijelo. Zato, samo umjereno!
Imajmo na umu da je industrija čokolade velika i proizvodi na tržištu mogu biti svakojaki. Najčešći je problem što su mnogi proizvodi dosta prerađeni i obogaćeni dodatnim sladilima i kalorijama. Stoga za bolji učinak na organizam probajte više jesti tamnu čokoladu ili piti kakao. Ovo osobito vrijedi za pripadnice nježnijeg spola, koje godišnje pojedu dvostruko više čokolade od svojih snažnijih polovica.