LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nastava za vrijeme koronavirusa

Ministar želi početak nastave u isto vrijeme u cijeloj Hrvatskoj, epidemiolozi se ne slažu

Prilagodbe upute za početak i organizaciju školske godine mogle bi se mijenjati sve do samoga početka, odnosno 7. rujna 2020. godine.

Prilagodbe upute za početak i organizaciju školske godine mogle bi se mijenjati sve do samoga početka, odnosno 7. rujna 2020. godine.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs smatra da bi nastava trebala početi u isto vrijeme, odnosno 7. rujna u cijeloj Hrvatskoj, dok epidemiolozi navodno smatraju da bi se početak trebao odgoditi u onim županijama u kojima je velik broj zaraženih, piše Jutarnji list.

Još uvijek nije donesena konačna odluka o nošenju maski, no najizglednije je da će se nositi u zajedničkim prostorijama i na hodnicima te pri ulasku i izlasku iz škole. Učenici nižih razreda u osnovnim školama, prema neslužbenim uputama koje je objavio Jutarnji list, prali bi ruke samo sapunom, dok bi oni u višim razredima u učionicama ruke dezinficirali i dezinficijensom na bazi alkohola.
– Vjerojatno će se ići na varijantu da ne budu ujednačene mjere, nego županijski ili mjesno prilagođene. Istra, primjerice, može početi s nastavom normalno uz poštivanje osnovnih mjera, dok će se u nekim mjestima u Splitsko-dalmatinskoj županiji ili u Gradu Zagrebu ići na kombinirani sustav nastave u školi i na daljinu. Na nekom otoku gdje nema uopće zaraženih nastava sigurno može ići normalno. U nekim mjestima će vjerojatno samo mlađi ići u školu, dok će stariji imati nastavu na daljinu, a u nekim mjestima će se vjerojatno morati nastava posve preseliti online ako bude takva epidemiološka situacija. No za svaku takvu odluku i za svako mjesto tražit će se dozvola Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo – rekao je sugovornik Jutarnjeg lista.
Kako se neslužbeno doznaje, ministar inzistira na tome da se problemi rješavaju onda kada se dogode, dok ostali uključeni u sustav obrazovanja smatraju da nije jednako provoditi nastave ondje gdje je epidemiološka situacija sigurna i gdje je 10 učenika kao negdje drugdje gdje je 30 učenika. Sutra bi trebale izaći upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za početak školske godine, no moguće je da će iste biti izmijenjene do konačnog početka nastave.
FOTO: UNSPLASH