LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mentalno zdravlje

Lada Novak Starčević: „Ova nagrada je prvenstveno za one koji se usude govoriti o svojim mentalnim problemima.”

Medijskim djelatnicima koji odgovorno izvještavaju o suicidu i najbolje doprinose prevenciji suicida i depresije dodijeljene su nagrade.

Medijskim djelatnicima koji odgovorno izvještavaju o suicidu i najbolje doprinose prevenciji suicida i depresije dodijeljene su nagrade.

Pandemija, potresi i rat između Rusije i Ukrajine znatno su utjecali na povećanje problema suicidalnosti i depresije u Hrvatskoj. Prema najnovijim statističkim izvještajima Ministarstva unutarnjih poslova iz veljače 2023. godine, broj izvršenih suicida djece i mladih tijekom prošle godine porastao je za 52 posto. U Hrvatskoj je tijekom prošle godine izvršeno 529 suicida sa smrtnim posljedicama, što nas svrstava među države s nezavidno visokom stopom suicida u odnosu na ostale članice EU.

Povodom Europskog tjedna mentalnog zdravlja, u prostorijama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, iz Udruge Životna linija su u utorak medijskim djelatnicima, koji odgovorno izvještavaju o suicidu i najbolje doprinose prevenciji suicida i depresije, dodijeljene nagrade. Članovi Odbora za izbor dobitnika nagrade izdvojili su na osnovi zbirke objava (clipping) i medijske analize popis deset medijskih djelatnika nominiranih za nagradu:

1. Romana Kovačević Barišić (Večernji list)
2. Kristina Filičić (Dubrovački vjesnik)
3. Helena Mostarkić Gobbo (Glas Istre)
4. Ljerka Bratonja Martinović (Novi list)
5. Damir Pilić (Slobodna Dalmacija)
6. Lada Novak Starčević (Jutarnji list)
7. Suzana Lepan Štefančić (Večernji list)
8. Silvana Uzinić (Slobodna Dalmacija)
9. Vanja Vesić (Novi list) i
10. Melita Vrsaljko (Faktograf.hr).

Tom događaju prisustvovali su i brojni stručnjaci koji su održali svoja izlaganja. Program se sastojao od predstavljanja europske zajedničke akcije JA ImpleMENTAL, registra izvršenih samoubojstava u Hrvatskoj, predavanja prof. dr. sc. Darka Marčinka, specijalista psihijatrije o procesnom razumijevanju suicidalnosti te prezentacije o medijskom izvještavanju o samoubojstvima, o kojemu su govorili Tin Pongrac, predsjednik Hrvatskog saveza udruga za mentalno zdravlje, i Ines Kovačić, dopredsjednica Udruge Životna linija.

Na samom kraju, dodijeljena je i nagrada Životna linija. Dobitnica te nagrade je Lada Novak Starčević, koja je za Jutarnji list ispričala priču Tene Korotaj Drače i drugih sugovornica.
Ova nagrada je prvenstveno za one koji se usude govoriti o svojim mentalnim problemima. Oni su zapravo dobitnici ove nagrade.
FOTO: MARINA VUČIĆEVIĆ - PRIVATNA ARHIVA