LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PROPUST FAKULTETA

Ministarstvo zahtijeva povrat stipendija – propust na FPZG-u stvara probleme studentima

Studenti Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu jučer su dobila neočekivani poziv od Ministarstva znanosti i obrazovanja, obavještavajući ih o povratu dijela isplaćene studentske stipendije.

Studenti Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu jučer su dobila neočekivani poziv od Ministarstva znanosti i obrazovanja, obavještavajući ih o povratu dijela isplaćene studentske stipendije.

Kako doznajemo, studenti Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu (FPZG) kontaktirani su od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, telefonski ili putem e-maila te su obaviješteni da će jedan dio isplaćene studentske stipendije morati vratiti. Naime FPZG svake godine dodjeljuje mjesečne stipendije i jednokratne semestralne pomoći na temelju socio-ekonomskog statusa.

Mjesečne stipendije ne mogu primati oni koji već imaju druge izvore stipendija dok u Pravilniku o stipendijama FPZG-a stoji da se na „natječaj za dodjelu jednokratne pomoći mogu prijaviti studenti koji primaju stipendiju iz drugih izvora“. Studentica koja je prva dobila poziv, naglašava kako ona i kolege primaju državnu socio-ekonomsku stipendiju i jednokratnu pomoć od fakulteta već četiri godine, pa im nije jasno gdje je sada nastao problem.

 

Stipendija nije smjela biti isplaćena u dvije rate?


Fakultet političkih znanosti ranije zatvara natječaj za Erasmus+ stručnu praksu


No usprkos tome, u e-mailu koji su jučer od Ministarstva dobili i ostali studenti s istim problemom, obavještava ih se da „u skladu s Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju na temelju socio-ekonomskoga statusa (NN 114/23), za vrijeme korištenja prava na državnu stipendiju student ne može primati ni jednu drugu stipendiju koja se financira iz javnih izvora“. Odnosno iz Ministarstva se pozivaju na to  da im je stipendija isplaćena u dvije rate (dva semestra) pa stoga nije jednokratna, iako je navedena kao jednokratna semestralna stipendija. 
 

U e-mailu iz Ministarstva objašnjavaju da „jednokratne pomoći i/ili potpore iz javnih izvora student može ostvariti u akademskoj godini za koju je ostvario pravo na državnu stipendiju, ako se isplaćuju jednokratno unutar akademske godine, a u slučaju kada se isplaćuju višekratno, primanje takvih potpora nije dozvoljeno uz primanje državne stipendije“. Odnosno, definiraju kako sama Odluka o raspisivanju natječaja za stipendije na FPZG-u nije ispravna, točnije nije zakonski dozvoljena.


Od studenta se traži povrat novca


Prijavite se na natječaj za stipendije doktorskog studija Poljoprivredne znanosti na Agronomiji


Kao rezultat ove situacije, gdje iz Ministarstva tvrde da su studenti primili nedozvoljene stipendije, zahtijevaju od njih povrat novca. Navode da su studenti koji ostvare dvije naknade FPZG-a unutar iste akademske godine, odnosno u ovoj situaciji ako im je jednokratna semestralna pomoć isplaćena u oba semestra, dužni izvršiti povrat jedne (semestralne) naknade ili povrat svih isplaćenih rata državne stipendije. To bi značilo da bi studenti trebali vratiti ili 256 eura semestralne pomoći ili 200 eura svake rate do sada isplaćene državne stipendije.

Foto: Studentski.hr, screenshot e-maila Ministarstva znanosti i obrazovanja upućen studentima
 

Postavlja se pitanje kako je došlo do propusta Fakulteta političkih znanosti te događa li se ovaj propust i na drugim fakuletima. Ali i zašto Ministarstvo, nakon niza godina istih postupaka, ovu situaciju sada smatra problematičnom te kako će studenti (sami) riješiti ovaj problem? Upućen je e-mail upravi Fakulteta političkih znanosti, kao i Ministarstvu, ali do trenutka pisanja članka nismo dobili odgovore.

Objavljene konačne rang-liste: više od 23 tisuće novih studenata kreće na fakultete!


FOTO: STUDENTSKI.HR, ILUSTRACIJA