LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski rad

Sve što trebaš znati o prijavi na prvi posao

Ako ne znaš otkud bi krenuo s traženjem posla, kako izvaditi studentski ugovor, kako se prijaviti na posao, kako se ponašati na intervjuu, ovaj tekst je za tebe.

Ako ne znaš otkud bi krenuo s traženjem posla, kako izvaditi studentski ugovor, kako se prijaviti na posao, kako se ponašati na intervjuu, ovaj tekst je za tebe.

Riješio si sve ispite, prošle su sve mature i razmišljaš o tome da ljeto provedeš na nekom poslu? Ako ne znaš otkud bi krenuo s traženjem posla, kako izvaditi studentski ugovor, kako se prijaviti na posao, kako se ponašati na intervjuu – ne očajavaj. Sve to saznat ćeš u ovom tekstu. 

1. Učlanjenje u studentski ili učenički servis

Ako si učenik, sve detalje o učlanjivanju u učenički servis, kao i svoja prava, možeš pronaći na poveznici. No, ako si maturant, dobra je ideja učlaniti se i u studentski servis. Studentskih servisa ima manje-više u svakom gradu u kojem postoji visoko učilište, a uz to u mnogim gradovima postoje i podružnice studentskih servisa. Dakle, prvi korak je guglanje studentskog servisa u tvom gradu. Na stranicama svakog studentskog servisa možeš pronaći što je sve potrebno za učlanjenje, a na ovoj poveznici možeš vidjeti i što ti sve treba za učlanjenje. 

2. Traženje posla

Nakon što se učlaniš u studentski servis, možeš slobodno krenuti na traženje posla. Studentske poslove možeš pronaći doista svugdje – na stranicama svakog studentskog servisa, na našem portalu, na sustavu Starter eSTUDENT-a (preporučujemo ti da tamo napraviš račun, isplatit će se), u raznim Facebook grupama... No, najvažnije od svega je da paziš na nekoliko stvari: da je satnica viša od minimalne satnice koja ove godine iznosi 29,30 kuna, da poslodavac nudi propisana uvećanja za rad praznikom, nedjeljom i noću (više o svojim studentskim pravima možeš pronaći na poveznici) i da ti opis posla zvuči realno – nemoj se javljati na poslove na kojima se nudi satnica od 30 kuna, a od tebe se očekuje da radiš tri različite vrste posla. 

U oglasima za studentske poslove često ćeš pronaći duge opise svojih radnih zadataka, a sve to možda će ti se činiti kao previše. Ne brini, na studentskom poslu uglavnom ćeš sudjelovati u svim tim zadacima, nitko od tebe ne očekuje da samostalno sve to radiš. Ako to očekuju čim se zaposliš, onda daj otkaz. 

3. Slanje molbe za posao

Našao si idealan posao (ili poslove) i spreman si se prijaviti, ali ne znaš što staviti u životopis, kako napisati e-mail za molbu za posao, trebaš li priložiti formalno pismo motivacije...? Svi smo to prošli. Prije svega, detaljno pročitaj upute koje je napisao sam poslodavac: ako je stavio link preko kojeg se prijavljuješ za posao, onda ispuni podatke koji se tamo od tebe traže i na taj se način prijavi. Ako je ostavljen e-mail, javi se preko baš tog e-maila i obavezno stavi u Subject maila ono što je poslodavac napisao da staviš u Subject maila. Ako je ostavljen broj mobitela, onda nazovi poslodavca i iskaži interes za studentskim poslom. Ako ti se ne javi prvi put kada zoveš (svakako zovi u radno vrijeme), pošalji kratku poruku da zoveš radi prijave za studentski posao i potpiši se kako bi te poslodavac povratno nazvao. 

No, onima koji prvi put traže posao najteže pada kada moraju poslati e-mail sa zamolbom, životopisom i svime ostalim što poslodavac traži. Na ovoj poveznici možeš pronaći zlata vrijedne savjete za pisanje životopisa kad nemaš iskustva. Životopis je najvažniji dio tvoje prijave za posao i važno je da ga pažljivo i dobro napišeš. Preporučujemo ti da odvojiš jedan dan i da složiš životopis koji ćeš kasnije tijekom godina nadopunjavati novim iskustvom. Računaj da će ti za pisanje i slaganje životopisa trebati barem 2-3 sata. 

Kada napišeš svoj životopis prema uputama na ovoj poveznici, vrijeme je za pisanje e-maila za prijavu za posao. E-mail koji pošalješ bit će prvi doticaj poslodavca s tobom, stoga je važno da bude koncizan, a opet da napišeš sve što je važno. Kako ga napisati, pročitajte na ovoj poveznici.

4. Odgovor poslodavca

Poslodavac ti može odgovoriti na nekoliko načina: može te ignorirati (što je, nažalost, dosta često). To te ne treba obeshrabriti; ti si svoje napravio, a poslodavac je taj koji pokazuje da ne cijeni trud koji si uložio u prijavu. Može ti odgovoriti da su se odlučili za drugog kandidata, što te također ne treba obeshrabriti jer si puno toga naučio i iz samog procesa prijave. Ako dobiješ negativan odgovor poslodavca, slobodno odgovori i zahvali što su ti javili. Tko zna, možda ti se jave za nekoliko mjeseci ako opet budu imali slobodno radno mjesto. 

No, vrlo je realna šansa da te pozovu na razgovor. Poslodavcima je nekad lakše nazvati kandidate na mobitel, pa se svakako u ovom razdoblju javljaj kad te zove nepoznati broj, čak i ako se inače ne javljaš. Ne treba te biti strah poziva poslodavca; nazvat će te ljubazni i susretljivi ljudi koji će te eventualno pitati kada bi mogao doći na razgovor ili će te pitati više informacija o tvojoj raspoloživosti za rad. Sve te informacije znaš i ne trebaš paničariti. 

Poslodavac ti može i odgovoriti pozitivno na mail i pozvati te na razgovor. Zato je važno da redovito provjeravaš svoj mail i da poslodavcu odgovoriš što je prije moguće, pogotovo ako te poziva na razgovor i traži te da potvrdiš termin. 

5. Intervju za posao

Prvi intervju za posao jedno je od najstresnijih događaja za nekoga tko traži posao. Nisi se nikada našao u takvoj situaciji, ne znaš gdje trebaš ići, što obući, kako se ponašati... Dobra je vijest da intervju za posao stvarno nije toliko strašan i da su poslodavci koji inače zapošljavaju studente navikli na tremu i na zbunjenost tako da se ne moraš bojati da ćeš se osramotiti. Savjete za dobru pripremu za intervju za posao možeš pronaći ovdje, a mi ćemo samo dodati da je najvažnije od svega da dođeš na vrijeme, da ne lažeš i da pokažeš neki interes za tvrtku u kojoj se prijavljuješ na posao. Bonus savjet, ako se prijavljuješ za posao u tvrtki koja je nekoj ogromnoj zgradi, dođi barem 15 minuta ranije i pitaj na porti (sigurno postoji porta) da te upute na mjesto gdje imaš razgovor za posao. To nas dovodi i do ekstra bonus savjeta: nemoj se bojati postaviti pitanja – kako osobi na ulici, ako nisi siguran gdje točno trebaš skrenuti, tako ni osobi na hodniku, dok hodaš prema uredu u kojem imaš razgovor, da ti kaže gdje je točno ured, tako ni poslodavcu na razgovoru. Postavljanjem pitanja pokazuješ interes.

6. Dolazak na prvi posao

Preživio si učlanjenje u studentski servis, preživio si pisanje životopisa, slanje maila, intervju i ostaje i još samo nekoliko sitnica: prije dolaska na posao preuzmi vlastiti studentski ugovor prema uputama poslodavca. Dobra je vijest da to možeš napraviti online (ovdje su upute). Prvi dan donesi i svu ostalu dokumentaciju koju te poslodavac eventualno zatražio (primjerice, kopiju osobne iskaznice). Prvih dana na poslu imat ćeš svog mentora ili barem osobu koju možeš sve pitati i koja će te uhodati u posao. Još jednom ponavljamo da te ne treba biti strah postavljati pitanja. Poslodavac od tebe može tražiti i da potpišeš neke obrasce, primjerice izjavu o tajnosti, neke GDPR-obrasce i slično. Sve te obrasce pročitaj pažljivo. Važno je znati da kao student ne potpisuješ nikakav ugovor, osim studentskog ugovora. 

Iako će svaki poslodavac reći čega se sve valja pridržavati i što očekuje od studenta, ipak ti savjetujemo da uvijek vadiš ugovor prije nego kreneš raditi za taj kalendarski mjesec (ako ti je prvi radni dan 1. 7., ugovor izvadi najkasnije 1. 7.), uvijek poslodavcu na vrijeme javljaj ako ne možeš odraditi nešto što se očekuje ili ako ne možeš doći na posao kada ste se dogovorili. Student si i od tebe se ne očekuje da imaš odgovornost kao zaposlenici, ali nedopustivo je da se ne pojaviš na poslu i nikome se ne javiš. Kolokvije, ispitne rokove, terene, praksu i sve ostale studentske obaveze javi poslodavcu čim saznaš za njih.

Trudi se i pristupi svom prvom poslu s interesom i željom za učenje, ali ako vidiš da okruženje nije za tebe, da te posao nimalo ne zanima i da nisi dovoljno plaćen i educiran za sve što odrađuješ, potraži drugi posao. Bar ćeš imati spreman životopis, znat ćeš napisati mail i imat ćeš vrijedno iskustvo prvog posla. 
 

VEZANO: 
FOTO: PEXELS