LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
STUDENTSKI POSLOVI

Donosimo savjete kako napisati „e-mail” za prijavu za posao

Pokazalo se da su brojni oni koji doista ne znaju što treba napisati u „e-mailu” kada se prijavljuju za posao. Ovaj dio prijave za posao jednako je važan kao i svi ostali, a ono na što najviše morate paziti jest preglednost, pravopis i gramatika. 

Pokazalo se da su brojni oni koji doista ne znaju što treba napisati u „e-mailu” kada se prijavljuju za posao. Ovaj dio prijave za posao jednako je važan kao i svi ostali, a ono na što najviše morate paziti jest preglednost, pravopis i gramatika. 

Pronašli ste nekoliko oglasa za posao za koji se želite prijaviti, provjerili koji se uvjeti nude i koji su kriteriji i već imate spremljen životopis i molbu za posao. Ono što vam je sada ostalo jest slanje svih navedenih dokumenata preko e-maila. Vjerojatno sada mnogi od vas čitaju ovo i misle kako to i nije neki problem, no pokazalo se da su brojni oni koji doista ne znaju što treba napisati u e-mailu kada se prijavljuju za posao. Ovaj dio prijave za posao jednako je važan kao i svi ostali, a ono na što najviše morate paziti jest preglednost, pravopis i gramatika. 
 


VEZANO: Što staviti u životopis kad nemaš radnog iskustva?Jeste li nekada prilikom prijave za posao poslali e-mail koji je izgledao približno kao: 

– Predmet: Prijava za posao

Poštovani, 

pogledajte moj životopis i molbu za posao. Reći će vam puno toga o meni. Stvarno želim ovaj posao. –

Kada gledamo navedeni tekst ne može se reći da je napisano nešto pogrešno, vi doista šaljete vaš životopis i molbu. Ono što nije dobro jest način na koji je napisano što se šalje i za što se osoba prijavljuje. 

FOTO: Pixabay

Kada se prijavljujete za neki određeni posao onda cijelo vrijeme dok pišete sve što vam treba da biste poslali prijavu za posao, to morate imati na umu. Tako prije pisanja sadržaja e-maila provjerite jeste li u naslov odnosno predmet e-maila napisali za koji se posao točno prijavljujete, na primjer, Prijava za radno mjesto asistent/ica u prodaji. Osim toga, nije nužno, ali ako želite možete na kraju dodati i svoje prezime kako bi poslodavcu bilo još lakše sortirati pristigle e-mailove. Ako se pitate zašto je to važno, samo zamislite situaciju u kojoj poslodavac ima otvoreno više radnih mjesta za koje traži radnike i svakodnevno mu pristigne veliki broj prijava, a vi niste naznačili na koje se točno radno mjesto prijavljujete. Mala je vjerojatnost da će vam se javiti netko s povratnom informacijom i pitati za koje radno mjesto ste se prijavili, a puno veća da će između velikog broja prijava vaša jednostavno odmah na početku biti odbijena. Sigurni smo da je to ono što želite izbjeći. Što se tiče načina izražavanja koji se treba koristiti prilikom prijave za posao, preporučujemo da to bude Business Formal.
 
VEZANO: Sve što trebaš znati o prijavi na prvi posao

Nadalje, ono što nikako ne biste smjeli napisati u sadržaju e-maila jest kopirana molba ili životopis. Ako to napravite, koja je onda svrha dokumenata koje šaljete u prilogu? 

Najjednostavniji, a ujedno i jedan od boljih sadržaja e-maila može izgledati kao sljedeći primjer: 

– Poštovani (možete i osloviti osobu ako znate o kome se radi), 

izrazito sam zainteresiran za radno mjesto asistenta u prodaji koje ste oglašavali na stranicama student servisa Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu. Moje znanje, vještine i iskustvo odgovaraju svim kriterijima koje ste naveli. 

Molim Vas da izdvojite trenutak i pogledate priložene dokumente: 

          – Životopis

          – Molba za posao

Bilo bi mi izrazito zadovoljstvo s vama razgovarati o ovoj izrazito dobroj prilici za posao koji ste ponudili. 

S poštovanjem, 

Ime i prezime

Kontakt (kako bi vas poslodavac mogao kontaktirati, važno je da osim e-maila ima i vaš broj telefona ili mobitela). –

FOTO: Pixabay

Najvažnije je da u e-mailu koji šaljete navedete svrhu odnosno namjeru e-maila kako bi primatelj znao zašto pišete, posao za koji se prijavljujete i kako poslodavac može s vama stupiti u kontakt. U nastavku ćemo detaljnije prikazati svaki dio sadržaja koji se šalje poslodavcima prilikom prijave za posao, posebno onda kada ne šaljete nikakvu dodatnu molbu. 

U uvodu e-maila trebali biste objasniti zašto uopće šaljete određeni e-mail, spomenuti gdje ste vidjeli oglas za posao za koji se prijavljujete, a ako znate i datum objave, možete i to nadopisati. 

U središnjem odlomku imate priliku prikazati sebe u nekoliko kratkih rečenica. Pokušajte biti sažeti i jasni, nemojte pisati predugačke rečenice. U ovom dijelu možete odgovoriti na pitanje zašto biste baš vi bili najbolji izbor za radno mjesto za koje se prijavljujete, naglasiti dosadašnje iskustvo i odgovornosti, ali samo ono najvažnije. Nikako nemojte kopirati životopis jer napravit ćete suprotan efekt od onog željenog. 

U zadnjem dijelu zahvalite primatelju na čitanju e-maila i napomenite da u prilogu dostavljate životopis. Završite pozdravom punim poštovanja te ostavite svoje kontakt podatke. 

Još jednom prije slanja pročitajte što ste sve napisali, pogledajte jeste li priložili sve dokumente koje trebate i ako je sve u redu, spremni ste. Nakon što pošaljete prijave za posao provjeravajte vaše dolazne e-mailove redovito te u što kraćem roku pokušajte odgovoriti pošiljatelju. 

Na kraju još jednom napominjemo kako je prilikom slanja prijave za posao važno paziti na gramatiku, pravopis i točnost informacija koje šaljete. Također, vaša e-mail adresa trebala bi biti sljedećeg naziva ime.prezime@...nisu poželjne e-mail adrese koje vas zbog izbora riječi prikazuju neozbiljnima. 

FOTO: PIXABAY