LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Praznik rada

Znate li koja su vaša radnička prava?

Zakon o obavljanju studentskih poslova, donesen 2018. godine, poboljšao je položaj studenata radnika i osigurao im veće satnice, no i dalje se studenti susreću s kršenjem njihovih studentskih radničkih prava.

Zakon o obavljanju studentskih poslova, donesen 2018. godine, poboljšao je položaj studenata radnika i osigurao im veće satnice, no i dalje se studenti susreću s kršenjem njihovih studentskih radničkih prava.

Danas je Međunarodni praznik rada, dan kada obilježavamo borbu za prava radnika tijekom i velike radničke prosvjede održane u Chicagu dana 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt.

Iako, barem u zapadnjačkim društvima, zahvaljujući tim prosvjednicima život radnika više nije obilježen opasnim uvjetima rada, fizičkim izrabljivanjem, iscrpljivanjem i iskorištavanjem, današnje radnike, a pogotovo mlade, iskorištava se na drugačije načine. 8 sat rada, 8 sati odmora i 8 sati slobodnog vremena pretvorilo se u 10 sati rada, 6 sati spavanja i 8 sati dostupnosti u svakom trenutku. Naknade koje radnici dobivaju za svoj rad nisu u skladu sa sve većim troškovima života, a često se odredbe koje radnicima omogućuju jednostavne, ali prijeko potrebne stvari poput 30 minuta pauze i godišnjeg odmora bez ikakvog ometanja, prešutno ignoriraju. 

Moderan rad obilježen je i nesigurnošću – od dostavljača i vozača koji rade preko raznih internetskih platformi i nisu nikako zaštićeni do inzistiranja na ugovorima na određeno, ugovorima o autorskom djelu, pa i studentskim ugovorima, a sve kako bi se radnike uguralo u sivu zonu zakonskih odredbi u kojoj poslodavci mogu iskorištavati nedostatak regulativa na štetu radnika. 

Studentski rad itekako je obilježen iskorištavanjem. Umjesto da se studente angažira za povremene poslove od 20-ak sati tjedno uz koje bi mogli studirati i zaraditi džeparac, poslodavci koriste studente kao jeftin(ij)u radnu snagu. Kako bi radili puno radno vrijeme, studenti upisuju apsolventske godine, na poslu imaju jednake, ako ne i veće odgovornosti kao zaposlenici, a za svoj rad, s druge strane, ne dobivaju nikakvo osiguranje – za njihovih 160 sati mjesečno, uz što bi trebali i obavljati svoje studentske obaveze, plaća ih se nekoliko desetaka kuna po satu, nemaju pravo na plaćeni godišnji odmor, nemaju pravo na radnički staž, a rijetko kad imaju pravo na putne troškove i ostala prava koja bi, kao radnici, trebali imati. 

Zakon o obavljanju studentskih poslova, donesen 2018. godine, poboljšao je položaj studenata radnika i osigurao im veće satnice, no i dalje se studenti susreću s kršenjem njihovih studentskih radničkih prava. Važno je, stoga, znati sva prava koja spomenuti Zakon propisuje u članku 13.:
  • naknada za obavljeni posao mora se isplatiti studentu najkasnije 15 dana od završetka posla
  • za rad u dane državnoga blagdana, za rad noću, za prekovremeni rad i za rad nedjeljom student ima pravo na 50-postotno uvećanje naknade
  • student ima pravo i na naknadu putnih troškova, naknadu za topli obrok i druge naknade ako su ugovorene
  • poslodavac je dužan osigurati studentu uvjete za obavljanje studentskih poslova na siguran način i na način koji ne ugrožava zdravlje izvođača, u skladu s propisima kojima se uređuje zaštita na radu i drugim propisima
  • poslodavac je dužan zaštititi dostojanstvo studenta za vrijeme obavljanja posla od postupanja nadređenih, suradnika i osoba s kojima izvođač redovito dolazi u doticaj u obavljanju svojih poslova, ako je takvo postupanje neželjeno i u suprotnosti sa Zakonom o obavljanju studentskih poslova i drugim propisima kojima se uređuje zaštita dostojanstva radnika
  • ako radite 6 sati dnevno ili više od 6 sati dnevno, imate pravo na plaćenu pauzu od minimalno 30 minuta svaki dan
FOTO: STUDENTSKI.HR