LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
STUDENTSKI POSLOVI

Vrijedni savjeti za pisanje životopisa

Često se događaju situacije da poslodavac dobije veliki broj životopisa i da mora izabrati jedan među svim pristiglim, a sigurni smo da će prvo primijetiti one koji su drukčiji po nečemu, bio to dizajn ili sadržaj.

Često se događaju situacije da poslodavac dobije veliki broj životopisa i da mora izabrati jedan među svim pristiglim, a sigurni smo da će prvo primijetiti one koji su drukčiji po nečemu, bio to dizajn ili sadržaj.

Sigurno ste se pitali što je ono što će izdvojiti vaš životopis kod poslodavca iz mase pristiglih prijava za posao. Možda vam se dogodilo i da imate već dosta iskustva na različitim poslovima, ali nikako ne uspijevate proći niti prvi krug izbora najboljih kandidata za posao. Često se događaju situacije da poslodavac dobije veliki broj životopisa i da mora izabrati jedan između svih pristiglih, a sigurni smo da će prvo primijetiti one koji su drukčiji po nečemu, bio to dizajn ili sadržaj. 

Svaki životopis, osim što mora biti gramatički i pravopisno ispravan, trebao bi biti pregledan i, naravno, istinit. Ako šaljete molbe za posao na različita radna mjesta, onda bi i vaš životopis trebao biti prilagođen radnom mjestu za koje se prijavljujete. U današnje vrijeme većina poslodavaca preferira životopis u Europass formatu čije je ispunjavanje moguće putem interneta, a za svaku izmjenu koji želite napraviti potrebno je samo ponovno upoladati stari životopis i na jednostavan način možete unijeti sve promjene i to u vrlo kratkom roku. Ono što Europass čini manje poželjnim jest to što je onda teže istaknuti se među ostalim kandidatima jer ako je životopis u takvom formatu, nemate priliku pokazati svoju kreativnost. 

U nastavku donosimo nekoliko najvažnijih savjeta kako bi životopis trebao izgledati, a koji će vam, sigurni smo, pomoći prilikom zapošljavanja. 

Preglednost

Životopis bi prije svega trebao biti pregledan, odnosno takav da poslodavci već prilikom prvog pogleda mogu jasno vidjeti najvažnije informacije o vama. Pripazite na informacije koje stavljate u životopis, istaknite radno iskustvo koje ste do sada imali, a koje će vam pomoći u dobivanju posla na radnom mjestu za koje se prijavljujete. Osim toga, redoslijed informacija, a koji je vezan uz obrazovno i radno iskustvo, trebao bi biti kronološki poredan i to tako da oni najnoviji podaci o upisanom studiju, usavršavanju ili zadnjem radnom iskustvu budu na vrhu. Predlažemo da vaš životopis ne bude duži od dvije stranice te da naslove cjelina u životopisu na neki način istaknete kako bi se poslodavac lakše snašao prilikom traženja određenih informacija o vama. Kada pišete životopis, pišite jednostavno i sažeto, nemojte pisati pune rečenice, već koristite natuknice. Neka vaš životopis na prvi pogled bude takav da se poslodavac lako snalazi, da su jasno istaknuti naslovi cjelina i vaše dosadašnje iskustvo. 

Prilagođenost radnom mjestu za koje se prijavljujete

Za većinu poslodavaca pregledavanje životopisa samo je prvi krug selekcije koju planiraju provesti i na temelju koje odlučuju koga će pozvati na razgovor za posao. Kada se prijavljujete za neko radno mjesto, vrlo je važno da i informacije u vašem životopisu budu prilagođene tom radnom mjestu. Tako ćete navoditi samo one relevantne vještine, znanja i sposobnosti koje se od vas traže. Ako ste student ili ste tek završili fakultet, onda je najbolje da navedete sva relevantna postignuća koje ste stekli tijekom obrazovanja, posebno natjecanja i dodatne aktivnosti kojima ste se bavili. Tako ćete, iako nemate radnog iskustva, pokazati poslodavcu da ste proaktivni i da ste radom na različitim projektima stekli određene kompetencije. To što nemate radnog iskustva ne znači da ne možete imati dobar životopis, važno je da budete objektivni prilikom pisanja stečenih vještina i znanja te da ne naglašavate nepotrebno druge informacije o vama kako biste samo nešto napisali. Svako radno mjesto traži određena znanja, stoga pokušajte svaku svoju prijavu prilagoditi radnom mjestu za koje se prijavljujete. 

FOTO: Pixabay

Pravopis i gramatika

Ono što se možda najčešće i događa prilikom pisanja životopisa jesu pravopisne i gramatičke pogreške koje, sigurni smo, nijedan poslodavac ne želi vidjeti. Osim što izgleda kao da se niste niti potrudili napraviti dobar životopis, ovakve pogreške najčešće se prve primijete, a i ostavlja se loš cjelokupni dojam. Danas postoje brojne internetske stranice na kojima možete provjeriti pravopis i gramatiku kada nešto napišete, a preporučamo da to napravite prije svakog novog slanja prijave za posao. 

Podaci koje životopis treba sadržavati

Postoje različiti savjeti i primjeri kako bi životopis doista trebao izgledati, no ono što je do sada postalo već svima poznato jest to da u njemu moraju biti osnovni podaci o vama. Tako bi životopis trebao sadržavati vaše osobne podatke i to: ime i prezime, adresa, broj telefona/mobitela i e-mail adresa. Osim toga, važno je navesti podatke o obrazovanju, radnom iskustvu, znanju stranih jezika, računalnim vještinama i dodatnim aktivnostima kao što su volontiranje ili praksa. Također, ako već imate otvoren i uređen LinkedIn profil, onda bi bilo dobro da u životopis stavite i poveznicu na isti. To su neki osnovni podaci koji su poslodavcima potrebni kako bi prije razgovora za posao o vama saznali nešto te kako bi vidjeli koje su vaše kompetencije. Sve ostalo, a što mislite da je važno, uvijek možete reći na razgovoru za posao kada ujedno možete i dodatno pojasniti neke dijelove životopisa. 

FOTO: Pixabay

Autentičnost

Najvažnije je da vaš životopis bude takav da doista predstavlja vas onakvima kakvi jeste. Iako veliki broj ljudi koristi Europass format životopisa, to ne znači da biste i vi trebali. Brojni su oni kojima Europass životopis nije prvi izbor, posebno kada se radi o nekim prijavama za posao gdje se od kandidata očekuje kreativnost. Na vama je da odlučite koji ćete format korisititi i kako će vaš životopis izgledati. U nastavku donosimo nekoliko poveznica gdje možete vidjeti primjere životopisa koji će vam možda olakšati odluku o tome kakav životopis vi želite. 

EUROPASS

KREATIVNI ŽIVOTOPISI 1

KREATIVNI ŽIVOTOPISI 2

KREATIVNI ŽIVOTOPISI 3

Nadamo se da ćete uspjeti odabrati neki od primjera životopisa i da ćete dobiti posao koji želite. Imajte na umu da jednostavnost, jasnoća i preglednost znače više nego što mislite, posebno za poslodavca koji mora pregledati više stotina životopisa. 

FOTO: PIXABAY