LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Priprema je pola posla

Kako se učinkovito pripremiti za razgovor za posao?

Uz uvježbavanje odgovaranja na učestala pitanja na razgovorima za posao, savjetujemo vam još par stvari koje će vam pomoći da briljirate na razgovoru za posao.

Uz uvježbavanje odgovaranja na učestala pitanja na razgovorima za posao, savjetujemo vam još par stvari koje će vam pomoći da briljirate na razgovoru za posao.

Cilj je svakog razgovora za posao da kao potencijalni kandidat za određeno radno mjesto ostavite profesionalan dojam i uvjerite poslodavca da ste odgovarajuća osoba. Kako bi intervju dobro prošao, potrebno je pripremiti se za njega – donosimo nekoliko savjeta za učinkovitu pripremu za razgovor za posao.
  • Uvježbajte moguća pitanja prije intervjua
Na internetu postoji bezbroj članaka koji navode najčešća pitanja za intervju, primjerice Zašto ste se prijavili za ovaj posao?, Zašto ste vi odgovarajuća osoba za posao?, Gdje se vidite za pet godina?, Koje su vaše najveće vrline i mane? Sastavite popis mogućih pitanja koja ćete proći prije intervjua. Odgovorite na njih i uvježbajte izgovarajući ih naglas pred ogledalom. To će vam svakako pomoći da na razgovoru odgovarate samouvjereno i odlučno, bez zamuckivanja. Ipak, pazite da vaši odgovori ne zvuče šablonski te da ne zvučite kao da recitirate. Neka vam pripremljeni odgovor bude baza koje se držite, ali svakako sadržajno odgovarajte na potpitanja, komentare i slično. Razgovor za posao prije svega je – razgovor.
  • Istražite tvrtku i posao za koji se prijavljujete
Prije intervjua proučite web-stranicu tvrtke. Saznajte tko su korporativni službenici, pročitajte najnovija priopćenja za javnost i godišnje izvješće tvrtke. Istražite strateške ciljeve tvrtke, provedene projekte i nove događaje. Informirajte se o njezinim proizvodima, uslugama, protokolima i procedurama. Poslodavac će time dobiti uvid u vaše sposobnosti informiranja, dinamičnost i predanost radu, a vi ćete dobiti uvid u to sviđa li vam se način na koji tvrtka posluje.
  • Otkrijte svoje vrline i nedostatke
Ako mislite da je vaš najveći nedostatak perfekcionizam, pronađite drugi nedostatak jer svi govore da im je najveći nedostatak perfekcionizam. Ustanovite koje su vaše vrline, sposobnosti i vještine i samouvjereno ih izložite poslodavcu. Isto tako, pokažite svoje nedostatke – navedite područja u kojima niste snalažljivi i gdje biste trebali pomoć jer nije svaka osoba za svaki posao. Poslodavcu će pomoći da vas smjesti u odgovarajući sektor gdje ćete se najbolje snalaziti, a onda i napredovati.  
  • Iskoristite prilike za uvježbavanje razgovora za posao 
Prvi razgovor za posao mladima je toliko težak jer nikad prije nisu iskusili ništa slično. Razgovor za posao nije težak kao usmeni ispit, ali nije ni jednostavan kao bezbrižno čavrljanje. Upravo zato važno je iskoristiti prilike koje se nude mladima, poput treninga za razgovor za posao ili pak speed datinga s poslodavcima. Takva događanja pružaju mladima baš ono što trebaju – razgovor za posao na kojem je moguće pogriješiti, zbuniti se, ali i steći korisno iskustvo za pravi razgovor za posao. Jedno takvo događanje organizira i Centar za razvoj mladih i to sutra, 29. ožujka, u 15 sati. 

Sudionici će se moći okušati u simuliranom razgovoru za posao s predstavnicima triju poslodavaca iz raznih sektora, a sa svakim će, kao na pravom speed datingu, razgovarati nekoliko minuta. Ostatak vremena bit će posvećen dijeljenju korisnih savjeta u vezi pisanja životopisa i motivacijskog pisma pa slobodno pripremite sva svoja pitanja. Sve što trebate napraviti kako biste sudjelovali je prijaviti se na povezniciSpeed dating s poslodavcima održat će se online preko platforme Discord, a svi prijavljeni će na dan održavanja dobiti poveznicu za spajanje na e-mail adresu koju navedu u obrascu za prijavu.
FOTO: PEXELS