LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PRETRAGA PO KLJUČNOJ RIJEČI:
Hrvatski kvalifikacijski okvir (10)

Prorektor Sveučilišta u Zagrebu obrazložio zašto stručni studiji ne mogu biti izjednačeni sa sveučilišnima

Prof. dr. sc. Tonći Lazibat, prorektor Sveučilišta u Zagrebu, suprotnih je stavova od studenata stručnih studija okupljenih u inicijativi 300 = 300. Dao je svoje objašnjenje zašto stručni studiji ne mogu biti izjednačeni sa sveučilišnima.

„Po Europskom kvalifikacijskom okviru postoji osam razina obrazovanja i nitko neće biti diskriminiran”

Razgovarali smo s predsjednicom Studentskog zbora Ekonomskog fakulteta u Zagrebu o mijenjanju Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru i odluci Ustavnog suda.

Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola RH podržava inicijativu 300 = 300 koja se protivi odluci Ustavnog suda

Održan je višesatni sastanak između Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske te inicijatora inicijative 300 = 300.

FOI uspio upisati pet novih standarda zanimanja i dva standarda kvalifikacija u službeni registar HKO-a

Od tekuće akademske 2019/2020. godine točno se zna za koja su zanimanja obrazovani prvostupnici i magistri informatike na FOI-ju

„Vrijeme je da binarni sustav obrazovanja zaživi u RH”

Što predstavnici Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske kažu o HKO-u, objašnjavaju u priopćenju nastalom nakon konferencije o istom.

HSZ želi omogućiti i izvanrednim studentima rad preko Student servisa, očekuju usvajanje novog zakona već na ljeto

Također, Zbor će se zalagati da za sav rad koji studenti budu obavljali preko Student servisa Studentski centri na zahtjev studenta mogu izdati potvrdu o radnom iskustvu. Jedan sat rada bit će jedan sat iskustva.

Rasprava o kontroverznim izmjenama Zakona o HKO dosegla vrhunac, e-savjetovanje traje još samo dva dana

Studentski zbor i Vijeće studenata složili su se tek u jednoj stvari, pozvali su sve zainteresirane da sudjeluju u e-savjetovanju svojim komentarima, prijedlozima i kritikama da bi novi zakon bio što bolje prilagođen interesima javnosti.

"Razdvajanje sveučilišnih i specijalističkih stručnih studija bio bi presedan"

Predstavnici Vijeća smatraju da bi se odvajanjem navedenih studija na sedmoj razini specijalistički stručni studiji doveli u podređeni položaj te da bi ti studiji treballi biti izjednačeni zbog jednakog broja ECTS bodova koji se njima ostvaruju. Navedenu diskriminaciju Hrvatski studentski zbor već je negirao. 

HSZ želi razdvojiti sveučilišne i stručne diplomske studije, naglašavaju da nije riječ o diskriminaciji, već povećanju transparentnosti

Svi studiji koji se nalaze unutar sedme razine Hrvatskog kvalifikacijskog okvira odgovaraju sedmoj razini Europskog kvalifikacijskog okvira, tako da europski poslodavci mogu prepoznati da se radi o drugom stupnju visokog obrazovanja, tvrde predstavnici Hrvatskog studentskog zbora.

Institut za razvoj obrazovanja snažno protiv pothvata Sveučilišta u Zagrebu

– HKO sustavno, na svim razinama obrazovanja, uvodi promjenu paradigme poučavanja te umjesto fokusiranja na prijenos znanja naglasak stavlja na ishode učenja čime se u prvi plan stavljaju stvarne kompetencije, znanja, vještine, stavovi i ponašanja koje pojedinci stječu obrazovanjem. – ističe Nina Vranešević Marinić