LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dora Miketek o HKO-u

„Vrijeme je da binarni sustav obrazovanja zaživi u RH”

Što predstavnici Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske kažu o HKO-u, objašnjavaju u priopćenju nastalom nakon konferencije o istom.

Što predstavnici Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske kažu o HKO-u, objašnjavaju u priopćenju nastalom nakon konferencije o istom.

Dora Miketek, predsjednica Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske, prisustvovala je na NVRLJP konferenciji o HKO-u i tim je povodom iznijela svoje stavove o istom. Priopćenje Vijeća o održanom događaju prenosimo u cijelosti. 

– Događaj ovakve tematike, tematike aktualne zadnjih godina za studente stručnih studija s neizvjesnom sudbinom, koje i samo Vijeće studenata predstavlja, još jednom naglašava važnost donošenja izmjena i dopuna Zakona o HKO-u. Vjerujem kako će održana konferencija potaknuti nadležne institucije da do kraja tekuće godine stave na glasanje prijedlog navedenog Zakona, koji trenutno drži 55 000 studenata, ali i unaprjeđenje sustava kvalitete visokog obrazovanja RH u statusu quo. Studenti veleučilišta i visokih škola razumiju ulogu HKO-a, vrijeme je da počnu i svi ostali sudionici akademske zajednice – rekla je Dora Miketek, predsjednica Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske, povodom prisustvovanja na NVRLJP konferenciji o HKO-u.

 – Izuzetno je važno istaknuti da su u inicijalnom Zakonu o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru opisnice razina ishoda učenja stručnih i sveučilišnih studija jednake. Iako se u javnosti većinom govori o izjednačavanju razina u prijedlogu izmjena i dopuna Zakona, one su ustvari ostale iste. Jedino tako uređen okvir njeguje binarni sustav obrazovanja u RH koji osigurava vertikalnu prohodnost stručnih i sveučilišnih studija. Dapače, unaprjeđenje sustava kvalitete visokog obrazovanja uvelike se oslanja na komponente koje nudi HKO, posebice standarde, a što je i rečeno na konferenciji o HKO-u. 

 HKO višeznačan je alat koji nam omogućava povezivanje obrazovanja s potrebama društva i tržišta rada. Upravo je taj alat ključan za ovo doba kada studenti znaju što žele i imaju pristup informacijama gdje mogu pronaći ono što trebaju, a to nerijetko biva izvan granica Hrvatske. Sada više no ikada moramo staviti naglasak na kvalitetu, a ne kvantitetu i ponuditi našim studentima studijske programe koji će zadržati mlade u RH. –

FOTO: FLICKR