LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru

Inicijativa 300=300 nastavlja svoju borbu – uskoro sastanak s ministrom Fuchsom

Predstavnici inicijative 300=300 očekuju sastanak s ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom kako bi do kraja godine riješili problem izmjene Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru.

Predstavnici inicijative 300=300 očekuju sastanak s ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom kako bi do kraja godine riješili problem izmjene Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru.

Inicijativa 300=300 jest inicijativa koja je pokrenuta u lipnju ove godine zbog izmjena u Zakonu o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, i to u članku 6. i stavcima koji se odnose na razine HKO-a gdje se pod razinom 6. (kvalifikacije stečene završetkom preddiplomskih studija) više neće ubrajati preddiplomski stručni studij, nego samo preddiplomski sveučilišni studij. Isto vrijedi i za razinu 7.1. (kvalifikacije stečene završetkom diplomskih studija) u kojoj se ukida dio koji je glasio: specijalističkih diplomskih stručnih studija.

Vezano:

Studenti su nakon kraće pauze, tijekom koje zapravo ni nisu u potpunosti odmarali, nego smišljali daljnje korake, odlučili javnost podsjetiti da su još uvijek tu i da se i dalje bore za svoja prava, a trenutno su u iščekivanju poziva na sastanak s Ministarstvom znanosti i obrazovanja s kojim su stupili u kontakt nekoliko dana nakon što je novi ministar Radovan Fuchs preuzeo dužnost te su zatražili sastanak na temu problematike HKO-a. Kako nam otkriva jedna od pokretačica inicijative Dijana Radovniković, svjesni su da je ministar trenutno zauzet planiranjem nove školske godine i za to imaju razumijevanja:
– Nadamo se, dapače, uvjereni smo u to da će se sastanak održati u što kraćem roku, s obzirom na to da nam vrijeme za donošenje novog Zakona polako istječe. Na spomenutom sastanku namjera nam je upoznati ministra s našom problematikom ako nije upućen te zatražiti mišljenje i stav MZO-a. Konkretno, zanima nas s kojim rješenjem namjeravaju ići prema ovom problemu. Sukladno tome, planirat ćemo i naše daljnje djelovanje. Smatramo da će naš problem biti riješen u što kraćem periodu u kojem je moguće te se nadamo da neće doći do prekoračenja roka od 31. prosinca što bismo smatrali nedopustivim i krajnje neozbiljnim prema studentima, kako sadašnjima tako i onima koji su već u radnom odnosu zahvaljujući svojim diplomama.

I dalje ćemo upozoravati na ovaj problem te time, nadamo se, potaknuti MZO na što brže i povoljnije djelovanje u smjeru rješavanja situacije. Trenutno smo zadovoljni komunikacijom s Ministarstvom, ali ne želimo donositi nikakve zaključke prije konkretnih poteza i odgovora na naša pitanja. Nakon što saznamo stav Ministarstva, moći ćemo se konkretno očitovati o istome te sukladno tome prilagoditi svoje daljnje korake. – otkriva nam Dijana.
Osim sadašnjih, ovaj problem muči i buduće studente

Osim što strahuju oni koji su trenutno studenti stručnih studija, možda bi još veći problem mogao biti što isti plaši i one koji razmišljaju o upisu stručnih i specijalističkih studija, ali se zbog cijele ove drame i zbog svih problema predomišljaju. To najbolje znaju članovi inicijative koji i sami dobivaju ovakve upite: 
– Smatramo da je bitno naglasiti da proteklih mjeseci imamo puno upita budućih studenata o tome kakav je naš stav spram upisa na stručni i specijalistički studija s obzirom na trenutnu situaciju i problematiku. Naš je stav svakako na tragu toga da potpuno ohrabrujemo buduće kolege pri upisu tih studija iz razloga što čvrsto vjerujemo da će naš problem biti riješen na vrijeme i na način koji bismo smatrali zadovoljavajućim jer ništa drugo ne smatramo prihvatljivim.
Što će na kraju biti i hoće li se ostvariti ciljevi koje je inicijativa zacrtala, saznat ćemo tek nakon sastanka s nadležnim Ministarstvom, a do tada podsjećamo koje je ciljeve inicijativa zacrtala u počecima svojega djelovanja te ih prenosimo u cijelosti:
  • Transparentnost svih državnih institucija i (studentskih) organizacija koje se, naročito zadnjih dana (vrlo zanimljivo) doslovno kunu u to da su na našoj strani i da su svjesni ovog problema
  • Želimo uključenost u rad Povjerenstva koje donosi Nacrt rješenja kojim se planira spriječiti ovu diskriminaciju. Nemojmo zaboraviti da je trenutni Zakon donesen 2018. godine, a u izradi Zakona sudjelovali su pravnici koji očito nisu znali/mogli/željeli predvidjeti ovu situaciju danas – tko će snositi odgovornost za ovo?
  • Želimo jednakost svih studenata ovisno o ostvarenju njihovih ECTS-bodova, i to ništa više nego što je isto Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju i odredio.
FOTO: PIXABAY