LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s predsjednicom Studentskog zbora EFZG-a

„Po Europskom kvalifikacijskom okviru postoji osam razina obrazovanja i nitko neće biti diskriminiran”

Razgovarali smo s predsjednicom Studentskog zbora Ekonomskog fakulteta u Zagrebu o mijenjanju Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru i odluci Ustavnog suda.

Razgovarali smo s predsjednicom Studentskog zbora Ekonomskog fakulteta u Zagrebu o mijenjanju Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru i odluci Ustavnog suda.

Tema stručnih studija, odnosno mijenjanje Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru iznimno je aktualna posljednjih tjedana, a dovela je i do podijeljenog mišljenja među studentima. Dok jedni izričito zahtijevaju ravnopravnost i baš sve jednake uvjete i kvalifikacije, drugi smatraju da je potrebno na neki način razlikovati stručne i sveučilišne studije. O ovoj temi već smo imali priliku razgovarati s predsjednikom Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske, no nešto drugačije mišljenje o mijenjaju Zakona i Odluci Ustavnog suda dala nam je Iva Anić, predsjednica Studentskog zbora Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. 
Vezano:
Mišljenje Zbora razlikuje se od onoga predsjednika Vijeća studenata, ali i dijela studenata koji su članovi grupe Stop diskriminaciji stručnih studija i koji podržavaju inicijativu 300=300. Zbor stavlja naglasak na pravovremeno informiranje o tome što se upisuje nakon srednje škole i što taj studij na kraju donosi:
– Smatram da maturanti koji pred sobom imaju odluku o upisu studija nisu dovoljno informirani o sadržajima različitih nastavnih programa na studijima, te razlikama u titulama i diplomama koje dobivaju nakon završetka. U budućnosti bi trebalo staviti naglasak na informiranje o razlikama stručnih i sveučilišnih studija. Ekonomski fakultet u Zagrebu ima sveučilišni i stručni studij te je studentima, koji se odluče za promjenu, što zbog neinformiranosti, što zbog drugih razloga, omogućeno prebacivanje s jednog na drugi, tijekom obrazovnog procesa uz polaganje razlike predmeta. Upravo polaganje razlike predmeta ukazuje da se ne radi o istim znanjima i kvalifikacijama što opravdava i različite titule i diplome. Neizjednačavanjem stručnih i sveučilišnih studija neće doći do diskriminacije studenata stručnih studija, nego bi izjednačavanjem studenti sveučilišnih studija bili stavljeni u nepovoljan položaj čime bi njihova diploma uvjetno rečeno bila manje konkurentna. 
Također, smatraju kako studenti promjenom Zakona neće biti oštećeni jer im neće biti oduzeta šesta razina propisana Europskim kvalifikacijskim okvirom, čime neće biti u nepovoljnom položaju na tržištu rada. Iz Zbora navode kako je propitkivanje odluke Ustavnog suda u najmanju ruku nekorektno te da ona samo potvrđuje da Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru nije u skladu s Ustavom, posebice nakon što je taj Zakon već drugi puta proglašen neustavnim. Ustav RH jamči binarni sustav visokog obrazovanja, govori naša sugovornica, a izjednačavanjem sveučilišnih i stručnih studija on se de facto poništava. 

Iz Zbora su se osvrnuli i na mišljenje Ivana Pnjaka, predsjednika Vijeća studenata, prema kojemu sveučilišni studiji imaju drugačiju funkciju u društvu od stručnih studija, no stručni studiji omogućuju studentima da se brže prilagode potrebama tržišta rada.
– Kolega Pnjak jasno kaže kako razlike između studija postoje, štoviše kako su stručni studiji u prednosti na tržištu rada. Smatram da je takva izjava kontradiktorna s izjavom o svojevrsnoj diskriminaciji. Slažem se da će tržište i poslodavci znati prepoznati kvalitetu radnika bez obzira na razinu završenog studija. Valja napomenuti da se osim sustava ECTS-a koristi i dopunska isprava o studiju. Dopunska isprava o studiju dodatak je visokoškolskoj diplomi te sadržava standardiziran opis vrste, razine, sadržaja i statusa završenog studija. Što tržištu i budućem poslodavcu jasno daje pregled o završenom studiju i da nema prostora za diskriminaciju. 
Što se tiče inicijative 300 = 300, nisu u kontaktu s pokretačima inicijative jer nisu dobili nikakav službeni upit. Ističu kako im nije jasno zašto pokretači inicijative nisu tražili podršku ili mišljenje kolega sa sveučilišnih studija, kojih je više od 100 000 u Hrvatskoj. Dapače, predsjedništvo Zbora određene je poruke u grupi okarakteriziralo kao ispolitizirane, navodeći kao primjer sljedeću objavu:
– Poštovani svi. Nedavno sam se priključio grupi. Nemojte mi zamjeriti ako je već o tome pisano, ali čini mi se da je ovo zgodno predizborno pitanje.
Predsjedništvo Studentskog zbora Ekonomskog fakulteta u Zagrebu slaže se s izjavom rektora Damira Borasa koji je istaknuo da studenti ne moraju strahovati zbog diplome jer više nema podjele na visoku i višu stručnu spremu, a smatraju i da bi svi trebali pročitati intervju s prorektorom zagrebačkog sveučilišta Tonćijem Lazibatom, dostupan na poveznici.
– Ponavljamo, po Europskom kvalifikacijskom okviru postoji osam razina obrazovanja i nitko neće biti diskriminiran ili će mu diploma biti nevažeća. Pozivam sve da pročitaju intervju s profesorom Lazibatom, koji je jasno i detaljno objasnio razlike stručnih i sveučilišnih studija, zašto do njihovog izjednačavanja ne može i ne smije doći te kako su sve donesene odluke u skladu s temeljnim zakonom, Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju i Ustavom. Ono što je najvažnije, nitko neće biti diskriminiran, nego će biti na razini koju propisuje Europski kvalifikacijski okvir – izjavila je Iva Anić.
FOTO: STUDENTSKI ZBOR EFZG