LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studenti kreativci – predstavljamo Doroteju Kežman

„Samo je pitanje kako se osjećam taj dan i nastaje nešto novo“

Doroteja, studentica kroatologije, maštovita je kreatorica čestitki za sve prigode. Kaže da inspiracija dolazi sama od sebe kada se zatvori u svoju sobu, dohvati papir i škare u ruke. Mnogo je planova u njezinoj glavi, a kaže da razmišlja i o profesionaliziranju svojeg hobija i pretvaranju istoga u biznis.

Doroteja, studentica kroatologije, maštovita je kreatorica čestitki za sve prigode. Kaže da inspiracija dolazi sama od sebe kada se zatvori u svoju sobu, dohvati papir i škare u ruke. Mnogo je planova u njezinoj glavi, a kaže da razmišlja i o profesionaliziranju svojeg hobija i pretvaranju istoga u biznis.

Doroteja Kežman dvadesetdvogodišnja je studentica treće godine kroatologije na Hrvatskim studijima u Zagrebu. Opću gimnaziju završila je u Garešnici. Želju za upisom upravo na ovaj studij kaže da je osjetila u četvrtom razredu srednje škole, iako priznaje da je prije toga razmišljala čak i o matematici. Uz studij i posao, Doroteja ima i kreativni hobi  izradu čestitiki za sve prigode. Otkrila nam je kako izgleda njezin kreativni proces, kako se uopće počela baviti time i ispričala nam je nešto više o planovima za budućnost.

Kako si se počela baviti izradom čestitki, kad je sve počelo i kako si došla na tu ideju?

Zapravo mi kažu da je sve to krenulo još dok sam bila mala, raznim crtežima s prijateljicama...Neko je vrijeme onda stalo, ali u 8. sam se razredu ponovno bacila na izradu. Na početku sam izrađivala prigodne čestitke prijateljicama za rođendane pa sam skupljala ideje i na raznim radionicama u školi: za Božić, Uskrs, Valentinovo.

FOTO: Doroteja Kežman/Facebook

Od 8. razreda cijela se priča profesionalizirala, pokrenula si i svoju stranicu na Facebooku

Tako je, stranicu sam pokrenula negdje 2012. Većinom napravim radove po svojoj želji, po inspiraciji, a onda ih postavim na stranicu koja je mali izložbeni kutak. Ako se nekome svidi nešto od ponuđenog, lako se dalje sve dogovorimo. 

FOTO: Doroteja Kežman/Facebook

Fokusirana si samo na čestitke, ili već izrađuješ ili razmišljaš o izradi nečeg drugačijeg?

Mogla bih reći da sam, što se hobija tiče, raznovrsna. U planu mi je izrada i nakita, ali za njega ipak treba malo više vremena nego za izradu čestitke pa će trenutno još ostati na čekanju. 

FOTO: Doroteja Kežman/Facebook

Što tvoji najbliži kažu na tvoju kreativnost, riješe li sve čestitke sada puno lakše uz tvoju pomoć?

Svašta kažu. Zapravo, neki mi govore da bih se trenutno trebala najviše posvetiti studiranju, neki da se počnem profesionalnije baviti čestitkama, no mislim da će zasad sve ostati kao hobi. Naravno, sada imaju gdje naručiti čestitku za sve što im treba.

FOTO: Doroteja Kežman/Facebook

Opiši nam ukratko svoj kreativni proces!

Uđem u sobu i vidim hrpu kartona na stolu; samo je pitanje kako se osjećam taj dan i nastaje nešto novo. Ako sam u super raspoloženju, napravit ću nekakvu cvenu ili zelenu čestitku. Ako je vani mračnije, uzet ću plavi ili ljubičasti karton...Uglavnom imam već otprilike razrađene dimenzije s kojima radim. Trenutno radim samo s kartonom te satenskim trakama detalje. Sašijem koji cvijet, a u manjim knjižarama kupim male cvjetiće. Inače, ljepilo je obvezno – bez ljepila ništa – i važne su jako oštre škare i ravnalo!

Tijekom ispita i obveza na faksu čestitke su na čekanju? Kad se najviše posvetiš svome hobiju?

Zavisi: zapravo najviše izrađujem vikendom kad idem kući. Ako nemam nekog većeg posla, zatvorim se u sobu na 2-3 sata i nastaju razne čestitke. To mi je svojevrsni ispušni ventil, sama sam sa svojim materijalom, opustim se i moja kreativnost radi pa svašta ispadne.

FOTO: Doroteja Kežman/Facebook

Koji su tvoji budući planovi i želje?

Posvetiti se nakitu, čestitkama se baviti malo preciznije, profesionalnije, krenuti i s drugačijim načinima izrade. Dugoročnije, zapravo bih se voljela baviti svojim hobijem i pretvoriti ga u biznis. Što će se sve izdogađati, kako će se planovi mijenjati i prilagođavati, to tek ostaje vidjeti. 

Dorotejine rukotvorine možete pogledati na istoimenoj Facebook stranici, na poveznici

Ako ste propustili prijašnje intervjue u našoj rubrici Studenti kreativci, provjerite što su nam ispričali DoloresMateaIvanaTena, TerezaMarijaLucija, Paula, LeonLuka i Sunčana.

FOTO: TEREZA BUCONIĆ/STUDENTSKI.HR