LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
LJETO U AMERICI

Loše Work&Travel iskustvo: „Očekivala sam puno veću radnu etiku od Amerikanaca”

Ljeto brzo stiže, a mnogi studenti se hrabro odlučuju za sudjelovanje u Work&Travel programu u Americi. Svoje iskustvo, obuhvaćajući i dobre i loše strane, s nama je podijelila studentica Lea Jajaš.

Ljeto brzo stiže, a mnogi studenti se hrabro odlučuju za sudjelovanje u Work&Travel programu u Americi. Svoje iskustvo, obuhvaćajući i dobre i loše strane, s nama je podijelila studentica Lea Jajaš.

Iskustvo studentice Lee Jajaš na Work&Travel programu u Americi predstavlja intrigantan prikaz njezinog putovanja, rada i istraživanja u zemlji prilika. Od lipnja do kolovoza 2022. godine, Lea je imala priliku uroniti u američki način života, suočavajući se s izazovima, ali i lijepim trenutcima. Za mnoge mlade, odluka o prijavi na ovakav program predstavlja korak izvan zone udobnosti, ali za Leu, motivacija je bila snažna – potaknuta društvenim mrežama i dugogodišnjom željom da istraži Ameriku. U nastavku pročitajte jesu li se njena očekivanja ispunila te kako opisuje svoje iskustvo rada u Americi.


Zašto si se odlučila prijaviti na Work&Travel program u Americi?
 

Odlučila sam se za program jer sam vidjela ljude na Instagramu kako idu i shvatila sam da se o tome dosta priča i općenito mi je dugo želja bila otići u Ameriku. Zaista nisam jedna od onih koja smatra da je sve što dođe iz Amerike najveće zlo na svijetu. Obožavam njihovu pop kulturu, tako da sam htjela i ja malo iskusiti Ameriku.
 

Koji je bio tvoj prvi korak u prijavi. Možeš li nam reći nešto više o samom procesu prijave?
 

Prvi korak je bio odabrati agenciju s kojom želim ići, onda sam dalje sve s njima dogovorila. Išla sam s grupom drugih cura i prvo smo se s njima našli na nekom kao, generalnom sastanku. Oni su nas uputili u sve, rekli otprilike kako će sve to izgledati skroz sljedećih par mjeseci – kada i u kojem periodu, što da radimo, kada se trebamo prijaviti za vize i koje papire moramo skupiti. Oni te baš u sve upute tako da nije neki ogromni problem, na osobi je samo prikupiti svu potrebnu papirologiju na vrijeme.
 

Koliko bi jedan student morao izdvojiti novca da pristupi programu?
 

Zavisi sve s kojom se agencijom ide, neke su jeftinije, neke skuplje. Dosta je individualno, ali za neki start u Americi, dok ne sjedne prva plaća, treba negdje oko 1000 eura. Jer se naravno, mora odmah platiti podstanarstvo, trebaju se kupiti neke osnovne stvari i naravno, hrana. Tako da je otprilike 1000 eura potrebno za život prvih mjesec dana.
 

Cijena avionske karte isto ovisi što uhvatite, ali uvijek je savjet da se karte kupuju što prije. Zaista što prije! Po mogućnosti odmah u veljači ili i prije, ako znate datum kad ćete ići, jer što se više datum bliži to su karte sve skuplje.
 

Kako bi opisala svoje iskustvo sa smještajem tijekom boravka u Americi za vrijeme programa? Gdje si točno boravila i kakva je bila situacija sa smještajem?
 

Ja sam bila u New Portu u saveznoj državi Rhode Island. Bili smo u kući na dva kata, s tim da sam ja s još tri cure bila u nekom podrumu tako da smo mi praktički bile odvojene od ostatka kuće. Imale smo poseban ulaz, poseban stan zapravo.
 

Vjerojatno svatko, ili barem većina, neće biti oduševljeni sa smještajem u Americi jer se ne ide u nikakav luksuz, ni hotel s četiri, a kamoli pet zvjezdica. Neke stvari se trebaju „pregristi“. Mi smo imali ogroman problem s vlagom, u podrumu smo bile, tako da nije baš bilo idealno. Ali eto bar nas nije bilo 10 na jednu kupaonicu, to je bila prednost. Jednostavno se mora biti spreman da nećete biti u nikakvom, ne luksuzu, nego da vam neće biti baš najkomotnije kao kod kuće i to je to.
 

Kako bi opisala svoje iskustvo rada u Americi? Koje poslove si obavljala i jesi li ih sama mogla birati?
 

Da, sama sam mogla birati posao. U Hrvatskoj sam imala intervju, preko video poziva. Odradi se i za par dana dođu rezultati, jesi dobio posao ili ne – ja sam dobila svoj posao iz prve. Radila sam u kuhinji kao pomoćna kuharica na vjenčanjima. Iskustvo rada nije bilo nužno najbolje, bilo je jako puno „šumova“ u komunikaciji između njih i nas.
 

Očekivala sam puno veću radnu etiku od Amerikanaca. Ja sam išla tamo s mišlju da neću biti dovoljno posložena što se tiče radne etike, da je neću imati dovoljno. Ali na kraju je ispalo da tu vlada jedna velika neorganizacija, anarhija, svatko radi što hoće, kad hoće, gdje hoće i koliko hoće. Iskreno, malo sam ostala šokirana jer uvijek kruže priče o tome kako je to sve u Americi, da se svaka sekunda gleda, da je kapitalizam prvi, itd. Ostala sam iznenađena da je na sezoni kod nas to daleko bolje organizirano i zaista se ne troši ni sekunda vremena.
 

Jesi li imala priliku putovati i istraživati druge dijelove Amerike tijekom svog boravka?
 

Ja nisam bila dugo u Americi, od početka šestog do početka osmog mjeseca. Bila sam u Bostonu, istražila New Port u kojem sam živjela i to je to. Tad sam shvatila da sam doživjela Ameriku koliko sam mogla i koliko sam htjela i odlučila sam otići nazad kući.
 

Kako bi sažela svoje iskustvo s Work&Travel programom? Bi li preporučila ovaj program drugima i zašto?
 

Zaista jako puno toga ovisi o tome kakva si osoba i koliko si spreman prijeći preko nekih stvari. Zato ne bih išla u to preporučujem li nekome program ili ne. Moje iskustvo nije bilo najpozitivnije.
 

Što se tiče života u Americi, to mi je bilo predivno, jer zaista u Americi možeš biti što god, tko god i kakav god želiš biti. Nema kod njih velikih iznenađenja kako si se obukao ili koju boju kose imaš. Kad dođeš i vidiš kako ljudi tamo šetaju ulicom onda stvarno, kako vrijeme prolazi, pomalo „otupiš“ na neke stvari. Predivno iskustvo što se tiče tog cijelog života u Americi, ali što se tiče samog posla odnosno Work dijela, onog koji nije Travel, nije bilo najbolje.

FOTO: STUDENTSKI.HR, ILUSTRACIJA