Studenti kreativci – predstavljamo Leona Lepoglavec Čičeka

„Ušteđevinu od posla potrošio sam na izdavanje romana“

FOTO

Leon je student fizioterapije, a istovremeno autor koji se može pohvaliti nedavnim izdavanjem svojega prvog romana. Uz sve to, nađe vremena i za ostale hobije i interese, kojih je, kaže, mnogo.

Leon Lepoglavec Čiček, dvadesetosmogodišnji je student fizioterapije u Zagrebu. Odrastao je u Sračincu, zatim srednju medicinsku školu pohađao u Varaždinu, a između toga razvijao svoju ljubav za pisanje. Iako je poslije srednje škole obavljao razne poslove usko vezane uz farmaciju, kreativna ga je strana odvela do objavljivanja prvog samostalnog romana. Leon nam je otkrio nešto više o sebi i svojem romanu, kao i budućim planovima.

Kako si se i kada počeo baviti pisanjem?

Oduvijek sam volio puno čitati pa sam se već u ranom djetinjstvu iskušao u pisanju i stvaranju svojega svijeta. Kroz cijelo sam školovanje sudjelovao na raznim natjecanjima poput Lidrana te su mi radovi bili objavljivani u školskim časopisima i ovim putem zahvaljujem profesoricama koje su me bodrile i poticale. Ozbiljnim sam se pisanjem počeo baviti prije neke 3 godine i otad sam napisao dvije zbirke pjesama, zbirku priča i 3 romana, od kojih je sad nedavno jedan objavljen.

Kako je nastao roman, kako si uspio pronaći izdavača?

Svaki roman, pa tako i moj, nastane od jednostavne ideje, kako vrijeme prolazi tako se ideja razvija i polako se prenosi na papir u obliku skica. Skice se prošire i shvatiš da imaš radnju gotovo cijeloga romana. Kad je to gotovo, baciš se na pisanje, u procesu dodaješ detalje i roman je uskoro spreman za objavljivanje. Izdavače sam dugo tražio, javljao se na razne natječaje i slao mailove izdavačkim kućama, no strpljenje nije vrlina po kojoj sam poznat pa sam ipak odlučio krenuti linijom manjeg otpora i izdati knjigu o vlastitom trošku. Ušteđevinu od posla potrošio sam na izdavanje romana.

FOTO: Leon Lepoglavec Čiček

To je zaista hrabar potez. Kakve su reakcije nakon izdavanja?

Knjiga je izdana prošle godine prije Božića. Svi se, a osobito obitelj, naravno, sretni i ponosni. Neki čak i začuđeni kako je izdavanje prošlo bezbolno. Povratne informacije onih koji su pročitali knjigu oduševile su me.

S obzirom na to da područje studija nije srodno tvojem literarnom radu, kako usklađuješ obveze s jedne i druge strane?

Tako je. U kreativnom dijelu moje pisanje uopće nije povezano s mojim studijem i jedno na drugo ne utječe. Što se praktičnoga djela tiče, obično pišem poslije predavanja, u slobodno vrijeme ili vikendom te mi se to dvoje ne prepliće.

Imaš li drugih hobija i interesa?

Imam dosta hobija, a kao najdraže bih izdvojio kuhanje, druženje sa svojim psom i šetnje prirodom te putovanja, kada se ukaže prilika.

Za kraj, imaš li planova za budućnost?

Naravno. Kao i svi, volio bih raditi to što me najviše veseli, a to je definitivno pisanje, no kako živim u realnom svijetu, uviđam da ta želja nije ostvariva. Nadam se da ću se u bližoj budućnosti zaposliti u struci, koju ću steći nakon obrazovanja i dalje se baviti pisanjem u slobodno vrijeme te pokušati objaviti još koje djelo. Nastavak objavljenog romana svakako ću napisati, ali prije toga zadao sam si još neke literarne izazove.

Kreativnom piscu Leonu želimo puno uspjeha i s nestrpljenjem očekujemo nastavak romana. Ako vas je naslov zainteresirano, radnju možete pročitati na poveznici te provjeriti kako možete doći do svojega primjerka. 

Ako ste propustili prijašnje intervjue u našoj rubrici Studenti kreativci, sada možete provjeriti što su nam ispričale kreativke DoloresMateaIvanaTena, MarijaLucija i Paula.

Komentari na članak

Vezani članci

Dua Lipa

Pomela konkurenciju

Dua Lipa proglašena najboljom mladom glazbenicom Europe

Europska nagrada za mlade glazbenike koji probijaju granice dodjeljuje se kao priznanje europskim izvođačima koji su ostvarili uspjeh u drugim europskim državama osim vlastite.

OTP banka

Intervju s predsjednikom Udruge srednjoškolaca Hrvatske

"Upisom fakulteta dolaze nove obaveze, a pravilno upravljanje novcima olakšava studiranje"

Valentino Vasilik, predsjednik Udruge srednjoškolaca Hrvatske, nedavno je uplovio u studentske vode. Otkriva na što studenti moraju pripaziti pri biranju bankarskih usluga.

Timski rad, grupni rad

Sveučilište u Rijeci

Inovativna radionica „Riverzija” briše granice među studentima

Sveučilište u Rijeci i ove godine organizira „Riverziju”, interdisciplinarnu radionicu i predavanja za sve studente otvorenoga uma. Rok za prijavu je 1. svibnja.

Mašnica

Studenti kreativci – intervju s Ivanom Vokal

„Oduvijek sam bila zaljubljenica u slatke rokovnike i bilježnice te sam svoju ljubav uspješno pretvorila u biznis''

Studentica Ivana Vokal spojila je ljubav i poduzetništvo i pokrenula brend Mašnicu. Prvo je osmislila Studentsku Mašnicu, a potom su se ideje samo nizale. Iako sve to iziskuje mnogo vremena i truda, Ivana ni za čim ne žali i kaže da svoje vrijeme iskorištava na najbolji mogući način.

Edukacija "Most prema uspjehu"

Financijska podrška

O.A.ZA. pomaže mladima da unovče svoje ideje

– Sve kojima početak rujna donosi traženje prvog zaposlenja pozivamo da unovče svoje hobije i ideje i osiguraju si budućnost pokretanjem vlastitog biznisa. – rekao je Filip Brničević.