LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zdrava produktivnost

Društvene mreže ometaju vas dok učite? Isprobajte ove trikove

Ako se nikako ne možete odvojiti od mobitela dok učite, postoji nekoliko stvari koje možete napraviti.

Ako se nikako ne možete odvojiti od mobitela dok učite, postoji nekoliko stvari koje možete napraviti.

Bilo da se radi o odgovaranju na poruke, gledanju priča na Instagramu ili besmislenom prebacivanju iz aplikacije u aplikaciju u nadi da ćete pronaći nešto zanimljivo, mobiteli i društvene mreže neupitno nam odvlače pažnju prilikom učenja. 
 
VEZANO: Donosimo pet besplatnih aplikacija za lakše učenje i obavljanje obaveza

Ako ste jedna od osoba koja odgovara na svaku poruku dok uči, a onda odgovaranje na poruku zamijeni Instagramom dok ne zaboravi što je uopće učila, donosimo nekoliko trikova uz koje biste mogli lakše ograničiti vrijeme provedeno na društvenim mrežama, pogotovo u situacijama kada se trebate koncentrirati na učenje.

TikTok: Postavite vremensko ograničenje

Gledanje videozapisa na TikToku zarazno je i jednom kad se krene, doista je teško prestati. Otvorite Settings pa Digital wellbeing. Odaberite Screen-time management i zatim odgovarajući broj minuta za ograničenje korištenja po danu (od 40 do 120). Kad istekne odabrano vrijeme, morat ćete unijeti lozinku kako biste mogli nastaviti koristiti TikTok.
 
VEZANO: Kako započeti s učenjem kad ti se baš ne da?

Srežite obavijesti 

Često vam stižu nove i nevažne notifikacije? Većina aplikacija dolazi s uključenim obavijestima u početnim postavkama. Vjerojatno ih ne morate primati baš sve, stoga odvojite nešto vremena kako biste isključili one koje nisu važne. Kako biste isključili obavijesti s Instagrama, jer doista ne morate odmah odgovoriti na objavu koju vam netko pošalje u privatne poruke, odite na Settings pa na Notifications

WhatsApp: isključite obavijesti iz grupnih chatova 

Grupni chat s prijateljima gori? Neprestano vam dolaze poruke s pitanjima kolega koji paničare pred ispit? Dok učite za ispite, takav vam stres doista ne treba pa isključite obavijesti za vrijeme učenja. 
 
VEZANO: Ususret ispitnim rokovima: Pet tehnika za bolje pamćenje

Obrišite aplikacije koje vam ne trebaju

Imate Twitter koji niste nikad koristili, ali ga svejedno otvarate kad trebate učiti? Na Facebooku nikad ne pročitate ništa pametno, a svejedno ga provjeravate bar jednom svaki sat? Rješenje je brisanje tih aplikacija s mobitela. Na prvu će vam se možda činiti čudnim i imat ćete osjećaj kao da nešto propuštate, no na kraju ćete si biti zahvalni. Facebook ionako možete provjeravati na računalu kako ne biste propustili važne obavijesti iz studentskih grupa. 
 
VEZANO: Tri jednostavne tehnike za postizanje bolje koncentracije

Ograničite vrijeme korištenja mobitela

Mobitel vam ionako rijetko kad treba za učenje pa možete skroz ograničiti korištenje. Korisna aplikacija koja vam u tome može pomoći je Forest: Stay focused. Naime, aplikacija vam omogućava da odredite koliko se vremena želite koncentrirati na nešto (odnosno, ne koristiti mobitel), a za to vrijeme u aplikaciji raste drvo. Ako odlučite koristiti mobitel prije isteka vremena, drvo se ruši. Što dulje učite i što dulje ne provjeravate mobitel, to ćete više bodova skupiti, a vaše će drvo biti ljepše i veće. 
FOTO: UNSPLASH