LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Lakše učenje

Tri jednostavne tehnike za postizanje bolje koncentracije

Ovi jednostavni savjeti povećat će vašu produktivnost i inspirirati vas za nove ideje.

Ovi jednostavni savjeti povećat će vašu produktivnost i inspirirati vas za nove ideje.

Ispitni rokovi sve su bliže, pišu se prvi kolokviji, predaju seminari, a učenje i svi ostali zadaci koje obavljate traju duplo dulje jer se jednostavno ne možete koncentrirati? Donosimo nekoliko jednostavnih tehnika koje pospješuju koncentraciju tijekom učenja. 

Zaposlite svoj mozak – duplo
Svima nam je poznat onaj scenarij kad čitamo literaturu, a razmišljamo o svemu drugome, osim o onome što smo pročitali. Kako biste to bar pokušali izbjeći, tijekom čitanja zaposlite svoj mozak da radi još nešto. Primjerice, podvlačite važne stavke markerom (ali doista razmišljajte o tome zašto je to što podvlačite važno), pišite bilješke na marginama stranica, crtajte likove i oblike uz koje ćete lakše zapamtiti ono što čitate... 

Napišite not-to-do popis
Svi prave popise sa stavkama koje moraju obaviti u određenom razdoblju kako bi bili produktivniji. Isti učinak mogla bi postići i suprotna vrsta popisa. Kada zabilježite sve što određenog dana trebate napraviti, zapišite i sve negativne navike koje biste trebali izbjeći. Prvi je korak identificirati ono što vam stvara probleme, a svijest o tome pomoći će vam da uočite trenutak u kojem počnete s lošom navikom i odmah ju prekinete. Na popisu se tako može naći i korištenje mobitela te osvježavanje društvenih mreža svakih 15 minuta. Odložite mobitel na sat vremena i usredotočite se na ono što morate napraviti.

Radite nešto drugo
Ako se nikako ne možete koncentrirati, nemojte gubiti vrijeme sjedeći i razmišljajući o tome kako ćete pasti ispit. Uzmite 15 minuta i odmorite moždane vijuge. Idite u šetnju, napravite seriju vježbi, nazovite nekoga ili poslušajte omiljenu pjesmu. Nakon kratke pauze osjećat ćete se svježije i motiviranije, a možda ćete dobiti i neke nove ideje.

Još jedna korisna aktivnost je meditacija. Iako vam se takav tip aktivnosti možda čini stranim i čudnim, ono donosi brojne blagodati fizičkom i psihičkom zdravlju. Istina, učinak je bolji kada se meditacija prakticira kontinuirano, ali na koncentraciju djeluje odmah. Uzmite samo nekoliko minuta u tišini, zatvorite oči, opustite se, duboko dišite i pokušajte ne razmišljati. Iako zvuči teško, brzo ćete se uspjeti opustiti. Time ćete se smiriti i lakše usredotočiti misli kada počnete učiti.

Te jednostavne tehnike pomoći će vam da smanjite frustracije zbog nemogućnosti koncentriranja, opustite se i budete zadovoljniji rezultatima koje postižete. Kada prestanete kriviti okolinu za nedostatak usredotočenosti i shvatite da se rješenje nalazi unutar vas, postizat ćete bolje rezultate te postati sretniji i ispunjeniji.
FOTO: UNSPLASH