LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Bolje pamćenje donosi uspješnije učenje

Ususret ispitnim rokovima: Pet tehnika za bolje pamćenje

Uz kvalitetno i redovito spavanje te vježbanje postoji još nekoliko tehnika kojima možete pospješiti svoje pamćenje.

Uz kvalitetno i redovito spavanje te vježbanje postoji još nekoliko tehnika kojima možete pospješiti svoje pamćenje.

Pamćenje je sposobnost zadržavanja i korištenja informacija, a dobro pamćenje posebno nam je važno u vrijeme kolokvija i ispita. Zato vam donosimo nekoliko tehnika uz koje biste mogli doprinijeti poboljšanju svog dugoročnog pamćenja. 
 
VEZANO: Kako započeti s učenjem kad ti se baš ne da?

Kvalitetan san je pola posla
Bez dovoljno odmora i redovitih REM ciklusa mozak nema vremena za prosijavanje sjećanja koja treba sačuvati, a koja odbaciti. Zato je važno svake noći dovoljno spavati, čak i u vrijeme ispitnih rokova. 

Vježbajte
Dokazano je kako hodanje i trčanje pospješuju pamćenje. Trik je u odrađivanju vježbi tijekom faze kodiranja. Dakle, nakon što naučite lekciju, odite u kratku šetnju i ponavljajte si ono što ste naučili. Tehnika je posebno korisna kada trebate zapamtiti tekst izlaganja ili govora.
 
VEZANO: 5 jednostavnih vježbi koje možete odraditi i u domskoj sobi

Kava i čokolada
Iako nikada ne treba pretjerivati s kavom i čokoladom, pa tako ni u vrijeme ispitnih rokova, kava i čokolada ipak pomažu u usvajanju gradiva. Ipak, važno je zapamtiti da kava ne može zamijeniti kvalitetan san. 

Provjerite svoje znanje
Povremenim testiranjem sa sigurnošću ćete znati na čemu ste, koliko ste gradiva zapamtili te čemu ćete ipak morati pridodati više vremena. Kartice na koje ćete s jedne strane napisati pitanje te s druge odgovor odlična su tehnika utvrđivanja količine zapamćenoga gradiva.

Rasporedite učenje na nekoliko dana ili tjedana
Ako ste kampanjci možete se osloniti jedino na kratkoročno pamćenje u hipokampusu, ali kada učite, primjerice, dva tjedna, raspodjela gradiva jednostavno vas tjera na jačanje memorijskoga traga u neokorteksu. Važno je pamćenje shvatiti kao postupan proces koji se odvija tjednima, a ne tijekom sata ili dva. 
FOTO: PIXABAY