LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novi zakon

Predstavljena reforma sustava socijalne skrbi

Reforma uključuje tri nova nacionalna plana i sedam novih zakona, čime bi sustav socijalne skrbi trebao postati transparentniji i efikasniji.

Reforma uključuje tri nova nacionalna plana i sedam novih zakona, čime bi sustav socijalne skrbi trebao postati transparentniji i efikasniji.

U ponedjeljak, 4. listopada 2021. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović predstavio je medijima novu reformu sustava socijalne skrbi.

Kako prenosi Ministarstvo, reforma uključuje paket od tri nacionalna plana i sedam zakona, kojima bi se trebao omogućiti transparentniji i učinkovitiji sustav socijalne skrbi usmjeren korisnicima.

U paketu su tri nacionalna plana predviđena od 2021. do 2027: Nacionalni plan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, Nacionalni plan razvoja socijalnih usluga te Nacionalni plan izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom. Kao ostatak paketa, tu su novi Zakon o socijalnoj skrbi, Zakon o udomiteljstvu te pet zakona za reguliane profesije.

Iz proračuna i europskih fondova, godišnja ulaganja će iznositi čak 8,2 milijarde kuna.

Podići će se naknade za udomitelje u što će se uložiti dodatnih 86,3 milijuna kuna, kao i opskrbnine za djecu i odrasle.

U sklopu reformi osnovat će se i tri nove institucije. Prva je Hrvatski zavod za socijalni rad koji će objediniti trenutne centre za socijalnu skrb i napraviti pomake prema standardizaciji i stručnom nadzoru.
Druga je Obiteljski centar, čija će oblast biti prevencija, tretmani i razvojne aktivnosti za djecu, mlade i obitelji.

Zadnja novoosnovana institucija bit će Povjerenstvo za odlučivanje o pritužbama građana. Funkcionirat će kao neovisno tijelo, kako bi korisnici sustava bili bolje zaštićeni.
FOTO: UNSPLASH