LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Demografija u fokusu

Bačić najavio predstavljanje Nacionalnog plana stambene politike, cilj je rješavanje stambenog pitanja mladih

Potpisani su i Sporazumi o izvođenju nastave hrvatskoga jezika i kulture za stipendiste Ministarstva demografije i useljeništva s predstavnicima filozofskih fakulteta u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Puli i Zadru.

Potpisani su i Sporazumi o izvođenju nastave hrvatskoga jezika i kulture za stipendiste Ministarstva demografije i useljeništva s predstavnicima filozofskih fakulteta u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Puli i Zadru.

U ponedjeljak, 23. rujna 2024. godine, u Centru za razvoj i edukaciju u Općini Poličnik održana je konferencija pod nazivom Demografija u fokusu, istraživanje lokalnih i regionalnih perspektiva. Ova konferencija je okupila mnoštvo poznatih imena kako bi se raspravilo o demografskim izazovima s kojima se Hrvatska suočava i razvile strategije za njihovo prevladavanje.

Ministar demografije i useljeništva, Ivan Šipić, otvorio je konferenciju ističući važnost demografije kao ključnog nacionalnog pitanja. Naglasio je kako je cilj konferencije razmjena mišljenja i iskustava s čelnicima lokalne i regionalne samouprave, budući da je demografija „u njihovim rukama“. Ministar Šipić je apelirao na suradnju između Ministarstva, Vlade i lokalnih zajednica, napomenuvši da su demografski problemi pitanje opstanka hrvatskog naroda te da je nužno staviti obitelj i demografiju u središte pozornosti.

 

„Naš je cilj aktivnije uspostaviti mostove suradnje s lokalnom zajednicom, Ministarstvo ni Vlada pitanju demografije ne mogu pristupiti sami. To je pitanje nadstranačko, jer je pitanje opstanka hrvatskog naroda. Statistika nam je nažalost, loša. Demografiju, obitelj kao jezgru svakog naroda, treba staviti u fokus“, kazao je ministar.


Govoreći o useljeništvu, ministar Šipić je ukazao na birokraciju kao glavnu prepreku s kojom se suočavaju povratnici useljenici, naglasivši da „naši ljudi nisu stranci“ i da će Ministarstvo raditi na uklanjanju barijera za povratnike.

Dolazi drugo izdanje konferencije „Women who are changing science”, na projektu sudjeluje čak 5 organizatora



Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Branko Bačić, istaknuo je da je Vlada postigla strateške nacionalne ciljeve i značajne iskorake u osnaživanju gospodarstva, ali je naglasio da demografska obnova mora ići ruku pod ruku s gospodarskim uspjesima. Najavio je predstavljanje Nacionalnog plana stambene politike do 2030. godine, koji će sadržavati mjere za osiguranje pristupačnog stanovanja mladim obiteljima.
 

„Sve što smo napravili u gospodarskom smislu gubi smisao ako ne ide u korak s demografskom obnovom. U trećem mandatu Vladin program zasniva se na 3D modelu - demografija, dekarbonizacija i digitalizacija“. Uskoro ćemo predstaviti Nacionalni plan stambene politike do 2030. i tom  strategijom propisati mjere kako bismo mladim obiteljima učinili i omogućili priuštivo stanovanje",  izjavio je Bačić.


Župan Zadarske županije, Božidar Longin, rekao je da demografija predstavlja najveći izazov na kojem je potrebno sustavno raditi. Istaknuo je da Zadarska županija izdvaja 12 milijuna eura za demografske mjere, naglašavajući važnost zajedničke suradnje u utjecaju na demografsku sliku.

Međunarodna konferencija o evoluciji i razvoju živčanih sustava na Sveučilištu u Zadru


Načelnik Općine Poličnik, Davor Lončar, zahvalio je Ministarstvu što je prepoznalo Poličnik kao primjer uspješnih demografskih mjera i pozvao sve sudionike da zajednički iskoriste trenutni moment za demografsku obnovu.

Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Željko Tanjić, upozorio je na važnost obitelji kao osnovne vrijednosti društva i istaknuo da je potrebno staviti fokus na vrijednosne teme u društvenim raspravama.
 

„Trebamo se zapitati jesmo li svjesni da je ovo pitanje najbitnije. Sve osporavane teme u društvu su najbitnije. Vrijednosne teme, obitelj, treba staviti u fokus“, rekao je rektor Tanjić.


Državna tajnica u Ministarstvu demografije i useljeništva, Željka Josić, predstavila je pregled demografskih pokazatelja za nekoliko županija, dok su docentice na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, Miriam Mery Brgles i Petra Palić, prezentirale rezultate istraživanja lokalnih i regionalnih perspektiva Južne Hrvatske.

EDUvision 2024: međunarodna konferencija o suvremenim pristupima i izazovima u obrazovanju



Na marginama konferencije, ministar Ivan Šipić potpisao je Sporazume o izvođenju nastave hrvatskoga jezika i kulture za stipendiste Ministarstva demografije i useljeništva s predstavnicima filozofskih fakulteta u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Puli i Zadru. Na temelju Odluke o dodjeli stipendija za učenje hrvatskog jezika za akademsku godinu 2024./25., dodijeljeno je 300 stipendija kandidatima iz 24 države, uključujući Južnu Ameriku, Sjedinjene Američke Države, Kanadu, Australiju i Njemačku.
IZVOR: MINISTARSTVO DEMOGRAFIJE I USELJENIŠTVA REPUBLIKE HRVATSKE
FOTO: FREEPIK / ILUSTRACIJA