LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Jedni su osvojili vlast, a drugi mjesta u skupštinama

Oni ruše mit o mladima u politici: Lokalna razina bogata je novim, mladim političkim snagama

Sigurno se sjećate studenta Davida u utrci za predsjednika prošle godine, no pravo bogatstvo interesa mladih za politiku pokazali su nam upravo lokalni izbori održani u svibnju ove godine.

Sigurno se sjećate studenta Davida u utrci za predsjednika prošle godine, no pravo bogatstvo interesa mladih za politiku pokazali su nam upravo lokalni izbori održani u svibnju ove godine.

Mladi u politici, a k tome još i studenti. Je li to uopće moguće? Puno smo puta čuli kako mladi nisu previše zainteresirani za politiku – eventualno ponekad odu na izbore pa samo rutinski obave građansku dužnost. Ali istina je malo drugačija. Prošlogodišnje i ovogodišnje izbore obilježio je koronavirus, ali i pozitivan pomak naprijed – mladi su se angažirali po pitanju politike.

Sigurno se sjećate studenta Davida Lucijana Rožmana u utrci za predsjednika prošle godine, no pravo bogatstvo interesa mladih za politiku pokazali su nam upravo lokalni izbori održani u svibnju ove godine. Jedna mala grupa studenata i mladih u općini Jasenice osvojila je izbore nakon 28 godina HDZ-a na vlasti. S druge strane Hrvatske, u slavonskoj općini Jakšić, četvero mladih studenata izborilo se za mjesta u općinskom vijeću Općine Jakšić. U Varaždinu 23-godišnji Lovro Lukavečki ruši sve predrasude kao jedan od najmlađih vijećnika u Hrvatskoj, a u Osječko-baranjskoj županiji, u općini Čeminac, angažirali su se po prvi puta neki novi mladi ljudi.
 


Vezano: Lovro Lukavečki – najmlađi varaždinski gradski vijećnik: „Ne mogu više gledati ovakvo stanje u svom Varaždinu”Studentu Rožmanu nije pošlo za rukom prikupiti 10 000 potpisa kako bi službeno postao kandidat za predsjednika RH, ali imao je viziju – promijeniti školstvo, legalizirati marihuanu i brinuti za okoliš. Međutim, konkurencija je bila jača na nacionalnoj razini, ali stoga na lokalnoj razini nekolicina mladih studenta uspjela je doći do birača. Nikolu Baketu, znanstvenika s Instituta za društvena istraživanja, ne čudi kako su manja mjesta ipak bolja za politički početak. 

 – Nezavisne liste mladih su uglavnom imale više uspjeha u manjim sredinama. Pretpostavljam da je lakše ostvariti prepoznatljivost, pridobiti sumještane i predstaviti se kao osvježenje u manjem okruženju. U većim mjestima, pogotovo većim gradovima, mladi su uglavnom priliku dobivali kroz stranačke organizacije. Sad je to bio npr. slučaj u Osijeku ili prije u slučaju Koprivnice ili Ploča.

Grupa studenta i mladih iz općine Jasenice u Zadarskoj županiji okupila se oko nezavisne platforme BURA. Skoro dva mjeseca otkako su preuzeli vlast i dalje im je teško opisati što se dogodilo, ali već su puni planova. Pokreću koncerte, manifestacije jer kažu kako toga nije bilo tamo preko ljeta. Novi načelnik te općine postao je student Stipe Vulić. Studira menadžment na Sveučilištu u Zadru te i sam priznaje kako se baš kao i svaki drugi student hvata u koštac s ispitnim rokovima, ali da se sve može uz dobru organizaciju. Govori kako naziv platforme odgovara upravo kraju u kojem žive.

– Bura okriće, bura donosi promjene, bura čisti sve prid sobom… Kako cijeli život tako i sada, nama je bura uvijek označavala dolazak sunca, čišćenje neba od sivih oblaka i čist zrak. Sve se to nekako metaforički može primijeniti na nas i našu kampanju. Želimo popraviti sve za što smatramo da se može popraviti i napraviti našu općinu što ugodnijim mjestom za život. – govori nam novi načelnik općine, student Stipe.

A sve je započelo prije dvije godine oko borbe za rijekom Zrmanja. Trebao se pokrenuti pogon za skladištenje opasnog otpada tik uz Zrmanju te su tako shvatili kako je pravo vrijeme za angažman.

– Ekologija nas je povezala, a kroz vrijeme, izmjenjujući svoja viđenja, ali i ideje i situacije iz svakodnevnog života, shvatili smo da svi zajedno imamo želju mijenjati stvari. Htjeli smo zaustaviti rasprodaju naše djedovine, htjeli smo transparentnost poslovanja i djelovanja. Želimo zainteresirati i uključiti mlade ljude. Želimo biti produžena ruka naših mještana.

FOTO: Facebook, @buranezaivnaslistagrupebiraca
 

Ova skupina mladih došla je na vlast nakon 28 godina HDZ-a na vlasti. Priznaju nam kako je bilo teško natjecati se protiv, kako navode, ogromne stranačke mašinerije.

– Nasuprot nas je stajala ogromna stranačka mašinerija, uhodana vladavina jedne osobe koja je u tako maloj zajednici povezana sa svima. Neki od nas su se trebali potruditi da svoje bližnje dobiju na našu stranu. Iako se svi znamo, morali smo stalno dokazivati da mi to možemo i hoćemo jer s jedne strane koliko god da su ljudi nezadovoljni, opet su sumnjičavi prema našoj mladosti, neiskustvu i slično.

Jedna od članica ove platforme je i Lucija Vulić, studentica novinarstva na Fakultetu političkih znanosti. Razlog za priključivanje u politiku bio je jednostavan jer se odavno počela zanimati za politička pitanja, ali kampanja im je, priznaje, bila sve samo ne jednostavna. 

– Nama je u početku bilo teško dobiti javnu podršku, vladala je neka vrsta straha, naše društvo još uvijek nije na tolikom stupnju demokratskog razvoja. Naš protukandidat je imao zadnje 24 godine projekata koje je predstavljao u svojoj kampanji dok smo mi imali samo ideje i neke akcije koje smo radili prije ovoga, ali sve to je dovelo do još veće motivacije. Bili smo puno kreativniji od našeg kandidata, pomakli smo utakmicu na neka druga polja u kojima se on i nije dobro snalazio

Odlazimo u drugi kraj Hrvatske – u Slavoniju. Luka Obradović, Ilija Subotić, Iva Kustura i Luka Soldo četvero su studenata koji su se odlučili po prvi put angažirati politički i uspjelo im je. Osvojili su mjesto u općinskom vijeću općine Jakšić u Požeško-slavonskoj županiji.

– Studenti smo i radimo. Imamo 21 godinu. Prije se nismo bavili politikom, ali smo pozorno pratili sve. Došlo je i na nama vrijeme da se uključimo. Svakako se želimo nastaviti baviti politikom i ići u tom smjeru. Naš cilj je ponajprije potaknuti mlade da se uključe u politiku, poboljšati uvjete života mladima, ali i svima, spriječiti odlazak mladih u inozemstvo te pokazati da se i ovdje može uspjeti uz malo truda.

Ovi mladi smatraju kako je politička situacija u Jakšiću dobra, iako i tamo jedna stranka već dugo vlada. Na lokalnim izborima ova općina imala je samo jednog kandidata za načelnika, onog ispred HDZ-a, ali mladi su također pokazali kako žele promjenu.

– Smatramo da je politička scena u Jakšiću dobro organizirana te da je veliki plus što su mladi ušli u vijeće. Uz malo volje i truda, mladi se nadovezuju na nešto već pokrenuto. Barem mlade nije teško razbuditi te su uvijek spremni pomoći i udružiti se.

Politička elita kažnjena na izborima

Priupitali smo Marka Kovačića, znanstvenika s Instituta za društvena istraživanja, koji se u svojim istraživanjima posvetio temi politike za mlade i mladih općenito u Hrvatskoj, otkud ovakav očiti interes mladih za politiku. Nema iznenađenja ni za njega kada je riječ o lokalnoj razini te nadodaje kako smo često u zabludi kada kažemo kako mladi nisu zainteresirani za političku participaciju te tu poruku treba, kaže, ponavljati.

– Što se tiče interesa mladih na lokalnim izborima, to ne čudi. Istraživanja mladih koja su provođena u inozemstvu vrlo jasno pokazuju da mlade zanima njihova neposredna realnost, pa samim time i rješavanje problema na lokalnoj razini. Ukoliko političke elite to ne čine, bit će kažnjene na izborima. I to se dogodilo u nekim sredinama.

Ipak, iz istraživanja koje je IDIZ proveo tijekom 2018. i 2019. proizlazi kako mladi nisu pretjerano zainteresirani za politiku. Tako više od tri petine nije zainteresirano za politiku, a većina o njoj ne raspravlja s članovima obitelji i prijateljima, objašnjava Kovačić te nadodaje kako to nije vjeran zaključak jer se ne zna što mladi danas podrazumijevaju pod politikom.

– Lokalna politika razlikuje se od nacionalne, a još više od globalne ili europske, pa su dodatna istraživanja potrebna koja neće uključivati samo izraz politika kako bi se detaljno analizirao interes mladih za istu i elemente iste. Ohrabruju podaci da tri četvrtine mladih smatra kako bi trebali imati više mogućnosti da se njihov glas čuje u politici, dvije petine drži da njihova generacija ne uživa dovoljno prava, a samo desetina misli da su interesi mladih dovoljno zastupljeni u politici.

A kako onda angažirati mlade? 

Nikola Baketa rješenje pronalazi u obrazovanju jer očito postoji želja za uključivanjem i promjenom.

– Često postoji to jedno shvaćanje politike kao nečeg prljavog i dalekog od svakodnevnog života, a što onda i odbija mlade od ikakvog povezivanja s time. Dio takve percepcije proizlazi upravo iz klijentelizma i korupcije kojima, nažalost, često svjedočimo. Mladi smatraju da se njihovo mišljenje ne uzima u obzir, pa se s vremenom i pasiviziraju. 
Slično razmišlja i mlada slavonska ekipa iz Jakšića.

– Možda bi se više interesirali kada bi se o politici više pričalo u školama i fakultetima. Potrebno ju je samo prikazati u dobrome svjetlu. Mislimo da javna prepucavanja hrvatskih političara itekako demotiviraju mlade da se uključe te štete cjelokupnoj slici hrvatske političke scene. – govori Luka Obradović.

Problem manjih sredina?

Manje sredine možda nose svoje prednosti, kako kaže Nikola Baketa, jer se lakše može doći do poznanika, ali u njima je također uobičajeno dugi niz godina biti na vlasti, objašnjavaju mladi iz platforme Bura:

– U malim sredinama ne treba dugo da se sve zna i onda moć te jedne osobe ili stranke raste. Osoba koja je na vlasti dva-tri mandata zna sve, poznaje svakog, zna kome što treba ili ne treba, godi i slično. Stanovništvo u tim mjestima se pomiri s tim tako je – kako je. Taman kad dođe do nekog vala nezadovoljstva, to se ugasi nekim kapitalnim projektom i tako u krug. – govore mladi iz platforme Bura.

U jednom manjem slavonskom mjestu, točnije u Čemincu, općini poznatoj kao općina slučaj zbog sumnjivih radnji dugogodišnjeg načelnika Zlatka Pinjuha koji je bio čest gost emisije Provjereno, angažirao se povelik broj mladih kako bi učinili neke promjene. Nažalost, nisu uspjeli jer, kako nam govori studentica novinarstva, Ana Martinić, prevladava mentalitet koji ne vjeruje mladim ljudima.

– I dalje vlada taj mentalitet starijih zbog čega mladi i nemaju previše prostora za napredovanje jer prevladava ono mišljenje starijih ma šta taj balavac/balavica zna, a nisu ni svjesni da znamo puno više no što oni misle, prvenstveno iz razloga jer smo odrasli u drugačijim vremenima i idemo prema naprijed, prema novim idejama i novim vrijednostima, nismo zaglavljeni u prošlosti. – objašnjava nam Ana problem manjih sredina.

Ani je ovo prvi veliki politički angažman. Zajedno s nekolicinom mladih ispred stranke HDZ-a okupili su se kako bi promovirali ideje kandidata Zorana Dušića. Ističe kako politička participacija mladih treba, osim izlaska na izbore, uključivati i mnogo više.

– Od svoje punoljetnosti na svakim sam izborima ispunjavala građansku dužnost izlaska na izbore i glasanja, no ovi izbori pokazali su mi kako mladi trebaju i mogu više od toga. 
Ana nadodaje kako mladi i dalje nisu zainteresirani za politiku. Navodi da velik dio njih ne želi priznati kojoj struji pripada jer se boje osude zbog pripadanja nekoj političkoj opciji, ali ipak priznaje kako je svima mjesto otvoreno ako se tko želi angažirati.

– Oduvijek znamo da su HDZ i SDP najveće stranke u Hrvatskoj koje su i dalje u vječnom rivalstvu, ali smatram da mladi, ali i stariji nisu uopće svjesni da politika nije samo HDZ i SDP, politika nije samo članska iskaznica neke stranke. Politika je puno više od toga i zato smatram da za mlade ljude postoji potencijal da kroz politiku, politički angažman, angažman u području javnih politika, promiču svoje vrijednosti, ideje i želje za nečime za što smatraju da će rezultirati nečim kvalitetnijim, boljim, ljepšim, ne samo za njih i njihovu korist već i za korist cjelokupne društvene zajednice u kojoj žive.

Ovi mladi tek su započeli svoju političku karijeru, a mogli bi postati i poticaj drugim mladima da se angažiraju i rade na društvenim promjenama koje priželjkujemo. Lokalna razina izgleda kao odličan politički početak. 

– Treba strpljenja, upornosti i hrabrosti. Bitan je zajednički cilj. Kad imate definiran cilj, idete prema njemu kao tim. – poručuju iz Bure.

FOTO: ANDREJ SOLDO | STUDENTSKI.HR