LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Navike koje štete zdravlju

Zaustavite prerano starenje

Želite li zdravo i dugo živjeti? Vrijeme je da se riješite navika koje negativno utječu na vaše tijelo.

Želite li zdravo i dugo živjeti? Vrijeme je da se riješite navika koje negativno utječu na vaše tijelo.

Sve je lako kad si mlad - poznati su stihovi, a i rečenica koja se često koristi kad starost pokuca na vrata. Je li stvarno lakše ili nam se to samo čini jer smo fizički sposobniji napraviti više stvari odjednom. Dok smo mladi, nastojimo riješiti sve probleme i brige, izgraditi život te želimo napraviti što više možemo.

Pokušavamo si osigurati materijalnu budućnost, odnosno bezbrižnu starost bez financijskih poteškoća i zbog toga zaboravljamo ono najvažnije, naše zdravlje. Vrlo smo nemarni i odluke koje donosimo u vezi zdravlja su kratkoročne i trenutne. Prepuštamo se navikama koje narušavaju zdravlje i pospješuju starenje. A posljedice načina života u mladosti dolaze na naplatu u starosti i tada vam ni jedan lijek ne može pomoći.

Kao što brinemo o financijskoj budućnosti trebamo brinuti i o budućnosti našeg zdravlja. Zato je važno da već sada počnemo brinuti o našem zdravlju u starosti. Jer, uzalud nam novac i ostale materijalne stvari ako ne možemo uživati u tome. I starost može biti laka kao i mladost ako to želimo jer smo mi ti koji odlučujemo kako ćemo živjeti.

Kako bi sačuvali svoje fizičko i psihičko zdravlje, što dulje ostali mladi i uživali u starosti riješite se ovih loših i nezdravih navika.

Stres

Brige i problemi s kojima smo neprestano okruženi uzrokuju stres koji narušava naše psihičko, fizičko i emocionalno zdravlje. Depresija, anksioznost, tjeskoba, glavobolja, nesanica, probavne i kardiovaskularne tegobe, prehlada, gripa, problemi s kožom, pad aktivnosti stanica imunološkog sustava koje djeluju u borbi virusa i tumora - neke su od bolesti uzrokovane dugotrajnim stresom koji utječe na zdravlje i ubrzava starenje.

Iako su stresne situacije uglavnom neizbježne, možemo ublažiti našu reakciju na ovaj podražaj. Smanjite unos kofeina i izbjegavajte nezdravu hranu te vježbajte ili meditirajte kako bi umirili organizam.

Nezdrava hrana

Hrana bogata ugljikohidratima, nezdravim mastima i šećerima negativno utječe na naš mozak, odnosno na pamćenje i učenje. Dolazi do otežanog učenja novih sposobnosti i vještina te zaboravljanja jer mozak ne pohranjuje informacije iz kratkoročnog pamćenja u dugoročno. Također, zbog nepravilne prehrane povećana je osjetljivost na neurodegenerativne bolesti kao što je Alzheimerova bolest.

Kako biste zaštitili mozak od starenja i umanjili kognitivno propadanje, krenite s pravilnom i uravnoteženom prehranom. Jedite namirnice koje sadrže vitamin C i vitamine iz grupe B koji su važni za pravilno funkcioniranje živčanog sustava, minerale (cink, magnezij) te omega-3-kiseline.

Pušenje

Osim što je štetno za organizam te uzrokuje bolesti srca i krvnih žila (srčani i moždani udar), rak (pluća, gušterače, jednjaka, usne šupljine, bubrega,…) te izaziva spolnu nemoć i neplodnost. Pušenje ostavlja negativne i vidljive posljedice na vašem vanjskom izgledu koje pospješuju starost.

Žuti zubi, suho i blijedo lice te naborana koža zbog toksina iz dima cigareta koji uništavaju kolagen koji je zaslužan za elastičnost i čvrstoću kože. Bila bi šteta da pušenjem uništimo svoje zdravlje i izgled na koji trošimo toliko novaca da bi izgledali mladi i lijepi.

Alkohol

Drugi omiljeni porok koji uništava naše zdravlje, a i socijalni život ako se ne konzumira umjereno. Pretjerana konzumacija alkohola ostavlja trajne psihičke i fizičke posljedice. Dolazi do oštećenja želučane sluznice (gastritis), jetre, gušterače, krvožilnog i živčanog sustava. Najviše je zahvaćen mozak, odnosno dolazi do oštećenja moždanih stanica. Javljaju se različiti psihički problemi (slabije pamćenje, otežana koncentracija, halucinacije, umor, anksioznost, depresija).

Nedostatak tjelovježbe

Neovisno o tome imate li posao koji zahtijeva dugo sjedenje ili jednostavno volite ljenčariti pred televizorom, važno je pronaći vremena za rekreaciju. Odvojite svaki dan 15-30 minuta za tjelovježbu kako bi ostali mladi, zdravi i svježi. To je jedini način da održite fleksibilnost mišića i u starosti.

Odaberite nešto što vas zanima kako bi bili u formi i osjećali se bolje jer je vježbanje odlično u borbi protiv stresa. Krenite s kardio-vježbama (trčanje, hodanje, plivanje, biciklizam, preskakanje užeta) te ih kombinirajte s vježbama snage (čučnjevi, trbušnjaci, sklekovi).

Nedostatak sna

Nedostatak sna još je jedan čimbenik koji utječe na psihičko i fizičko zdravlje. Narušava rad metabolizma, odnosno uravnoteženo odvijanje kemijskih procesa u organizmu važnih za život, pad imunološkog sustava (prehlade, gripa), utječe na koncentraciju i pamćenje, potiče debljanje te izaziva srčane bolesti i depresiju.

Nedostatak sna utječe i na vanjski izgled zbog čega izgledate manje privlačni, pa unatoč užurbanom načinu života te obavezama pronađite 7 do 9 sati za spavanje. Jer spavanje doista pozitivno utječe na ljepotu i vaše tijelo će vam biti zahvalno.

FOTO: FLICKR