LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„Važnost mentalnog zdravlja za uspješno studiranje“

Na osječkom Filozofskom fakultetu održano predavanje o važnosti mentalnog zdravlja, studentima preporučene solucije za samopomoć

Predavanje je omogućilo studentima da postavljaju pitanja, što je potaknulo otvorenu raspravu i razmjenu iskustava.

Predavanje je omogućilo studentima da postavljaju pitanja, što je potaknulo otvorenu raspravu i razmjenu iskustava.

U maloj svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta u Osijeku, 15. listopada 2024. godine, održano je predavanje pod nazivom „Važnost mentalnog zdravlja za uspješno studiranje“. Ovaj događaj, koji je organizirao Ured za psihološko savjetovanje studenata, imao je za cilj obilježiti Dan mentalnog zdravlja te započeti novu akademsku godinu s naglaskom na mentalno blagostanje studenata.

Djelatnice Ureda, Ena Štrk i Maja Matković, otvorile su predavanje isticanjem stresa kao čestog pratitelja studentskog života. Štrk je naglasila kako studenti često prolaze kroz izazove poput prilagodbe na nova društvena okruženja, samodiscipline te održavanja postojećih odnosa. Objasnila je da uspjeh u akademskom životu ne ovisi samo o kognitivnim sposobnostima, već i o emocionalnom blagostanju. U svom izlaganju istaknula je i najčešće izvore stresa, uključujući pad motivacije, financijske poteškoće i anksioznost. Kako bi bolje razumjeli ove veze, Štrk je objasnila koncept kognitivnog trokuta, koji povezuje misli, osjećaje i ponašanje.

Jeftine i jednostavne metode za smanjenje stresa i vraćanje energije u studentskoj svakodnevici



U drugom dijelu predavanja, Maja Matković predstavila je strategije za suočavanje s mentalnim izazovima. Osvrnula se na upozoravajuće znakove koji ukazuju na potrebu za promjenom, poput dugotrajnog lošeg raspoloženja i akademskih problema. Naglasila je važnost brige o sebi, koja uključuje tjelesnu aktivnost, zdravu prehranu i socijalnu podršku. Matković je također ukazala na značaj postavljanja realnih ciljeva i organizacije vremena, ističući ključne korake za efikasno upravljanje vremenom.

Predstavnici najboljeg sveučilišta na svijetu posjetili Sveučilište u Splitu. Razgovaralo se o mogućoj suradnji


Djelatnice Ureda podijelile su s prisutnima i preporuke za resurse koji pomažu u očuvanju mentalnog zdravlja, uključujući razne aplikacije i knjige za samopomoć. Predavanje je omogućilo studentima da postavljaju pitanja, što je potaknulo otvorenu raspravu i razmjenu iskustava. Štrk i Matković izrazile su želju da nastave s održavanjem sličnih predavanja na temu mentalnog zdravlja te su pozvale studente da podijele ideje za buduće teme.

Ovo predavanje predstavlja važan korak prema osvještavanju studenata o izazovima mentalnog zdravlja i pružanju alata za njihovo uspješno prevladavanje tijekom akademskog putovanja.

IZVOR: FILOZOFSKI FAKULTET SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU
FOTO: FREEPIK / ILUSTRACIJA