Istraživanje otkrilo da poznato azijsko jelo od fermentiranog povrća pomaže u borbi protiv pretilosti
Poznati azijski prilog kimchi, ukiseljeni kupus i rotkvica, prepoznat je kao novi alat u borbi protiv pretilosti u medicinskoj studiji Korejskog nacionalnog centra za rak.
Poznati azijski prilog kimchi, ukiseljeni kupus i rotkvica, prepoznat je kao novi alat u borbi protiv pretilosti u medicinskoj studiji Korejskog nacionalnog centra za rak.
Studija je provedena na uzorku od 115 tisuća ljudi kroz 13 godina, a pokazala je da ljudi koji jedu umjerene količine kimchija dnevno imaju manji rizik od razvoja pretilosti, pri čemu se različite vrste kimchija povezuju s izbjegavanjem različitih oblika pretilosti.
Kimchi potječe iz Južne Koreje, a popularno je jelo od fermentiranog povrća pripremljeno sa soli, čili pastom i raznim začinima, poput luka, češnjaka i ribljeg umaka.
Istraživači sa Sveučilišta Chung Ang, Korejskog nacionalnog centra za rak i Svjetskog instituta za kimchi otkrili su da su korejski muškarci koji su konzumirali najviše kimchi kupusa imali deset posto manje šanse za razvoj i pretilosti i abdominalne pretilosti. Muškarci i žene koji su jeli više kimchija od rotkvica od prosjeka imali su osam odnosno 11 posto smanjen rizik od pretilosti.
Brojne su studije pokazale da prehrana bogata fermentiranom hranom, poput kimchija, ima dokazane zdravstvene prednosti, poput povećanja raznolikosti mikrobioma i smanjenja upala.
Druga studija, objavljena u travnju u Journal of Ethnic Foods, otkrila je da kimchi može biti učinkovita pomoć i u liječenju pretilosti. Utvrđeno je da Kimchi smanjuje indeks tjelesne mase (BMI), postotak tjelesne masti i gornji (sistolički) krvni tlak.
"Rezultati pretkliničkih studija i kliničkih ispitivanja sustavno su potvrdili učinke kimchija protiv pretilosti te pružili znanstvene dokaze koji podupiru njegovu vrijednost", rekao je direktor Svjetskog instituta za kimchi doktor Hae-Choon Chang.
Studija je pokazala da je smanjen triglicerid (masnoće) u skupini koja je uzimala kimchi, dok je povećan u kontrolnoj skupini. Uz to smanjen je i ukupni kolesterol i lipoprotein niske gustoće. Tjelesna težina, BMI, masa tjelesne masti i postotak tjelesne masti smanjili su se u svim intervencijskim skupinama u usporedbi s kontrolnom skupinom.
Utvrđeno je da kimchi pokazuje protuupalna svojstva, ublažava kaheksiju raka, inducira apoptozu i sprječava rak debelog crijeva, sprječava aterosklerozu i oštećenje jetre uzrokovano visokim kolesterolom, poboljšavaju opće metaboličke parametre, glukozu i kolesterol u krvi natašte, poboljšavaju kognitivna oštećenja, jačaju imunitet i štite od atopijskog dermatitisa.
Registrirana dijetetičarka iz Ontarija Michelle Jaelin, rekla je da nije nimalo iznenađena zaključkom studije, ističući da je sadržaj vlakana u kimchiju koristan za zdravlje.
“Vlakna vam pomažu da duže ostanete siti, a također pridonose vašem dnevnom unosu povrća. Druga stvar je, budući da je to fermentirana hrana, sadrži određene prebiotike i probiotike koji mogu pomoći u zdravlju crijeva,” rekla je Jaelin.
Međutim, razlika između spolova u dobrobitima za zdravlje mogla bi biti posljedica stereotipnih razlika u navikama konzumiranja i stavovima prema prehrani, rekla je Jaelin.