LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zdrava hrana

Istraživanje otkrilo da poznato azijsko jelo od fermentiranog povrća pomaže u borbi protiv pretilosti

Poznati azijski prilog kimchi, ukiseljeni kupus i rotkvica, prepoznat je kao novi alat u borbi protiv pretilosti u medicinskoj studiji Korejskog nacionalnog centra za rak.

Poznati azijski prilog kimchi, ukiseljeni kupus i rotkvica, prepoznat je kao novi alat u borbi protiv pretilosti u medicinskoj studiji Korejskog nacionalnog centra za rak.

Studija je provedena na uzorku od 115 tisuća ljudi kroz 13 godina, a pokazala je da ljudi koji jedu umjerene količine kimchija dnevno imaju manji rizik od razvoja pretilosti, pri čemu se različite vrste kimchija povezuju s izbjegavanjem različitih oblika pretilosti.

Kimchi potječe iz Južne Koreje, a popularno je jelo od fermentiranog povrća pripremljeno sa soli, čili pastom i raznim začinima, poput luka, češnjaka i ribljeg umaka.


Istraživači sa Sveučilišta Chung Ang, Korejskog nacionalnog centra za rak i Svjetskog instituta za kimchi otkrili su da su korejski muškarci koji su konzumirali najviše kimchi kupusa imali deset posto manje šanse za razvoj i pretilosti i abdominalne pretilosti. Muškarci i žene koji su jeli više kimchija od rotkvica od prosjeka imali su osam odnosno 11 posto smanjen rizik od pretilosti.

Zdrava prehrana za studente: Na što pripaziti i što izbjegavati



Brojne su studije pokazale da prehrana bogata fermentiranom hranom, poput kimchija, ima dokazane zdravstvene prednosti, poput povećanja raznolikosti mikrobioma i smanjenja upala.

Druga studija, objavljena u travnju u Journal of Ethnic Foods, otkrila je da kimchi može biti učinkovita pomoć i u liječenju pretilosti. Utvrđeno je da Kimchi smanjuje indeks tjelesne mase (BMI), postotak tjelesne masti i gornji (sistolički) krvni tlak.

"Rezultati pretkliničkih studija i kliničkih ispitivanja sustavno su potvrdili učinke kimchija protiv pretilosti te pružili znanstvene dokaze koji podupiru njegovu vrijednost", rekao je  direktor Svjetskog instituta za kimchi doktor Hae-Choon Chang.


Osječki studenti obilježili Svjetski dan debljine odličnom akcijom


Studija je pokazala da je smanjen triglicerid (masnoće) u skupini koja je uzimala kimchi, dok je povećan u kontrolnoj skupini. Uz to smanjen je i ukupni kolesterol  i lipoprotein niske gustoće. Tjelesna težina, BMI, masa tjelesne masti i postotak tjelesne masti smanjili su se u svim intervencijskim skupinama u usporedbi s kontrolnom skupinom.

Utvrđeno je da kimchi pokazuje protuupalna svojstva, ublažava kaheksiju raka, inducira apoptozu i sprječava rak debelog crijeva, sprječava aterosklerozu i oštećenje jetre uzrokovano visokim kolesterolom, poboljšavaju opće metaboličke parametre, glukozu i kolesterol u krvi natašte, poboljšavaju kognitivna oštećenja, jačaju imunitet i štite od atopijskog dermatitisa.

Registrirana dijetetičarka iz Ontarija Michelle Jaelin, rekla je da nije nimalo iznenađena zaključkom studije, ističući da je sadržaj vlakana u kimchiju koristan za zdravlje.

“Vlakna vam pomažu da duže ostanete siti, a također pridonose vašem dnevnom unosu povrća. Druga stvar je, budući da je to fermentirana hrana, sadrži određene prebiotike i probiotike koji mogu pomoći u zdravlju crijeva,” rekla je Jaelin.


Međutim, razlika između spolova u dobrobitima za zdravlje mogla bi biti posljedica stereotipnih razlika u navikama konzumiranja i stavovima prema prehrani, rekla je Jaelin.
IZVOR: NBC NEWS
FOTO: FREEPIK