LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
STUDENTSKI ŽIVOT

Zdrava prehrana za studente: Na što pripaziti i što izbjegavati

Studenti često zanemaruju zdravu prehranu zbog fakultetskih obaveza ili malog budžeta. No, važno je osvijestiti da pravilna prehrana igra ključnu ulogu u održavanju fizičke i mentalne energije.

Studenti često zanemaruju zdravu prehranu zbog fakultetskih obaveza ili malog budžeta. No, važno je osvijestiti da pravilna prehrana igra ključnu ulogu u održavanju fizičke i mentalne energije.

Za studente ispitni rokovi, seminarski radovi i sve ostale obaveze često znače sati provedeni za knjigom ili pred računalom. U takvim uvjetima prehrambene navike često padaju u drugi ili čak treći plan. Međutim, važno je shvatiti da pravilna prehrana igra ključnu ulogu u održavanju fizičke energije, mentalne snage te zdravlja općenito.
 

Brucoši bez „mamine kuhinje“


Prva godina studija najčešće je najteža, što se tiče novih obaveza, ali i održavanja zdrave prehrane. Posebice ako ste se odselili iz rodnog grada i stigli u posve novu sredinu bez „mamine kuhinje”. Studentica psihologije Barbara J. kaže da joj se bilo teško prilagoditi u početku.

„Nisam nikada naučila kuhati jer nisam imala potrebu za tim, a kad sam došla u Zagreb u dom na Savi, menza mi je bila „ispred vrata”, prisjeća se Barbara koja je prvu godinu provela s pomfritom i pečenom piletinom na tanjuru za svaki ručak.


Barbara nije jedina. Bilo da je razlog manjak vremena, mali studentski budžet ili nesnalaženje u kuhinji, veliki broj studenata svoja tri glavna obroka potraži u menzi. No, iako se na meniju mogu pronaći različiti obroci, oni nisu uvijek najzdravija opcija. Često je u ponudi hrana bogata masnoćama, solima i šećerima, stoga je važno da studenti budu svjesni svojih opcija i nastoje odabrati najbolje mogućnosti unutar tih ograničenja.
 

Nove navike


Prva godina, ali i ostatak studentskog života, odlična su prilika za stvaranje novih navika i razvijanje novih vještina. No, nažalost, obično zbog malog budžeta kojim raspolaže, veliki broj studenata odustane od pomisli na kuhanje kada vide cijene hrane, pa završe u menzi ili pekari.
 
„Za „snack” u pauzama između predavanja obično bih otišla u pekaru uzeti kroasan ili u trgovinu po nešto slatko“, kaže Barbara, koja je ipak svjesna da je vjerojatno za cijenu popijenih kava mogla skuhati „dobar ručak“.


Kako i sama priznaje bitno je organizirati se, uskladiti prihode i rashode, ali i fokusirati se na odabir dobrih namirnica. Također, planiranje obroka unaprijed može pomoći pri uštedi novca. Naravno, bilo bi najbolje naučiti skuhati pokoji obrok jer time sami kontroliramo raznolikost unesenih namirnica.
 


Nadalje, važno je naglasiti da zdrava prehrana ne znači nužno i komplicirani recept ili skupocjene namirnice. Dapače, mnoge nutritivno bogate namirnice poput cjelovitih žitarica, mahunarki i sezonskog voća i povrća često se mogu pronaći po pristupačnim cijenama, posebice na tržnicama. Raznolikost u prehrani također je ključna, jer svaka namirnica donosi različite nutrijente koji su važni za pravilno funkcioniranje tijela.
 

Još jedan korak prema zdravijoj prehrani za studente jest osvještavanje važnosti redovitih obroka. Često se događa da studenti preskaču obroke zbog nedostatka vremena ili zbog fokusiranja na druge aktivnosti. Međutim, preskakanje obroka može dovesti do pada energije, gubitka koncentracije i općenito lošeg stanja. Stoga, nastojte organizirati svoje vrijeme kako biste si osigurali redovite obroke tijekom dana. To može uključivati planiranje vremena za pripremu i konzumaciju obroka ili unošenje zdravih grickalica poput voća, orašastih plodova ili povrća s humusom kako biste zadovoljili nutritivne potrebe između glavnih obroka.

FOTO: PIXABAY