LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
The Center for World University Rankings

Hrvatska sveučilišta na popisu najboljih na svijetu prema CWUR ljestvici za 2024. godinu

Na vrhu liste među hrvatskim sveučilištima nalazi se Sveučilište u Zagrebu koje je zauzelo 508. mjesto na globalnoj razini, što ga svrstava među 2.5% najboljih sveučilišta u svijetu.

Na vrhu liste među hrvatskim sveučilištima nalazi se Sveučilište u Zagrebu koje je zauzelo 508. mjesto na globalnoj razini, što ga svrstava među 2.5% najboljih sveučilišta u svijetu.

Prema najnovijoj ljestvici The Center for World University Rankings – CWUR za 2024. godinu, četiri hrvatska sveučilišta su se našla među 2000 najboljih sveučilišta na svijetu.

CWUR koristi četiri ključne grupe objektivnih indikatora kako bi ocijenio najbolja sveučilišta diljem svijeta. Prva grupa kriterija fokusira se na kvalitetu obrazovanja, koja se mjeri prema broju alumnija koji su postigli značajna akademska dostignuća. Ovaj aspekt čini 25% ukupne ocjene, pri čemu se uzima u obzir i veličina ocjenjivanog sveučilišta. U drugoj grupi, također s 25% udjela, procjenjuje se zapošljivost alumnija, mjerena brojem bivših studenata koji zauzimaju visoke izvršne pozicije u vodećim svjetskim tvrtkama, uzimajući u obzir i veličinu sveučilišta.


10% ocjene pripada kvaliteti nastavnika, što se mjeri po broju znanstveno-nastavnog osoblja koje je postiglo značajna akademska postignuća, također uzimajući u obzir veličinu sveučilišta. Četvrta grupa kriterija, koja čini čak 40% ukupne ocjene, odnosi se na istraživanje. Ova grupa obuhvaća znanstvenu produktivnost, uključujući broj objavljenih znanstvenih članaka, broj članaka u najprestižnijim časopisima, broj članaka u najutjecajnijim časopisima te količinu dobro citiranih znanstvenih radova.

 

Najbolja sveučilišta u Hrvatskoj


Na vrhu liste među hrvatskim sveučilištima nalazi se Sveučilište u Zagrebu koje je zauzelo 508. mjesto na globalnoj razini, što ga svrstava među 2.5% najboljih sveučilišta u svijetu. Zagrebačko sveučilište je prepoznato po izuzetnim rezultatima u području istraživanja, gdje zauzima 478. mjesto.

Objavljena lista najboljih sveučilišta na svijetu, hrvatska nisu ni među prvih 500



Na drugom mjestu među hrvatskim sveučilištima nalazi se Sveučilište u Splitu koje je rangirano na 898. mjestu u svijetu, svrstavajući ga u 4.3% najboljih sveučilišta u svijetu. Sveučilište u Splitu također ostvaruje značajne rezultate u istraživanju, zauzimajući 857. mjesto po ovom kriteriju.

Treće mjesto pripada Sveučilištu u Rijeci koje je na 1644. mjestu globalno, svrstavajući ga u 7.9% najboljih sveučilišta. Po kriteriju istraživačkog rada,  Sveučilišta u Rijeci zauzima 1568. mjesto

Na četvrtom mjestu među hrvatskim sveučilištima je Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku koje se nalazi na 1993. mjestu globalno, što ga svrstava u 9.6% najboljih sveučilišta u svijetu. Sveučilište u Osijeku je na temelju područja istraživanja zauzelo 1918. mjesto na globalnoj ljestvici.

 

Top pet sveučilišta u svijetu 


Na novom popisu najboljih svjetskih sveučilišta čak su dva iz susjedstva ispred zagrebačkog


Vodeća mjesta zauzimaju sveučilišta iz Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva. Prva tri mjesta su zauzela sveučilišta iz SAD-a, Prvo mjesto je tako pripalo sveučilištu Harvard, drugo mjesto je zauzelo sveučilište Massachusetts Institute of Technology, dok se na trećem mjestu našlo sveučilište Stanford. Sva tri sveučilišta su svrstana među 0.1% najboljih u svijetu.

Četvrto i peto mjesto najboljih u svijetu su zauzela sveučilišta Ujedinjenog Kraljevstva. Na četvrtom mjestu je sveučilište Cambridge, dok se na petom mjestu našlo sveučilište Oxford. Oba sveučilišta su također svrstana među 0.1% najboljih na svijetu.
 


Najbolja sveučilišta u regiji


Na najnovijoj rang listi Centra za svjetske ljestvice sveučilišta, Sveučilište u Beogradu iz Srbije ističe se kao najbolje plasirano među sveučilištima regije. Pozicija na 376. mjestu svrstava ga među 1.8 % najboljih u svijetu. Nešto niže na listi su se našla sveučilišta Novom Sadu na 1073. mjestu, u Kragujevcu na 1511. mjestu i Nišu na 1655. mjestu.

Sveučilište u Ljubljani iz Slovenije zauzima 441. mjesto, pozicionirajući se među 2.2 % najboljih, što ga također čini bolje plasiranim od svih hrvatskih sveučilišta. Također, među 2000 najboljih svjetskih sveučilišta nalaze se i slovenska sveučilišta u Mariboru na 1115. mjestu te sveučilište u Novoj Gorici na 1924. mjestu.

Šangajska lista: Pogledajte kako stoje sveučilišta iz Hrvatske i regije



Sveučilište Svetog Ćirila i Metoda u Skopju iz Sjeverne Makedonije pozicioniralo se na 1990. mjesto na ljestvici.
IZVOR: THE CENTER FOR WORLD UNIVERSITY RANKINGS
FOTO: PEXELS