LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Američka rang-lista

Objavljena lista najboljih sveučilišta na svijetu, hrvatska nisu ni među prvih 500

Među hrvatskim sveučilištima na ovoj listi najbolje kotira Sveučilište u Zagrebu, a postoji i jedan indikator koji nam uvelike ide u korist...

Među hrvatskim sveučilištima na ovoj listi najbolje kotira Sveučilište u Zagrebu, a postoji i jedan indikator koji nam uvelike ide u korist...

Američki U. S. News u lipnju je objavio rang-listu najboljih sveučilišta na svijetu temeljenu na sveobuhvatnom akademskom istraživanju za razdoblje 2024.2025. Sveukupna ljestvica uključuje 2250 najboljih sveučilišta iz više od 100 zemalja, a rangirana su prema rezultatima istraživanja na temelju 13 pokazatelja, koji mjere njihovu akademsku istraživačku izvedbu te njihovu globalnu i regionalnu reputaciju.

Među važnim indikatorima te istraživačke metodologije također su i publikacije, a najveći postotak ocjene donose one publikacije sveučilišta koje su među 10% najcitiranijih na svijetu. Ocjenjivani su i faktori poput međunarodnih suradnji, izdanih knjiga, održanih konferencija, i drugih relevantnih indikatora.

Akademska zajednica poziva na povratak iseljenika i poticanje interesa za hrvatska sveučilišta


 

Rezultati istraživanja


Ocjene dodijeljene sveučilištima kreću se od 1 do 100 (tzv. Global Score). Među 2250 najboljih svjetskih sveučilišta, prvo mjesto s najvišom ocjenom od 100 bodova očekivano zauzima američko Sveučilište Harvard. U najboljih pet slijede ga redom: Institut za tehnologiju Massachusetts (Massachusetts Institute of Technology – MIT), Sveučilište Stanford, Sveučilište Oxford te Sveučilište California Berkeley.

Potpisan sporazum o suradnji između veterinarskih fakulteta Zagreba i Istanbula


Na listi se nalaze i sveučilišta iz Hrvatske, no ipak daleko niže. Točnije, među hrvatskim sveučilištima najbolje kotira Sveučilište u Zagrebu, koje se s 53,6 bodova smjestilo na 509. mjesto. Iako ne djeluje sasvim optimistično, postoji i jedan indikator koji nam uvelike ide u korist. Naime, u odnosu na druga sveučilišta s liste, zagrebačko je za indikator regionalne istraživačke reputacije rangirano na čak 46. mjesto u svijetu.

Splitsko sveučilište smjestilo se na 865. mjesto liste, a svoje su mjesto ovdje pronašli i Sveučilište u Rijeci na 1440. mjestu te Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku na 1686. mjestu svjetske rang-liste.

Otvoreni natječaji za dodjelu stipendije i upis na studij Upravljanje ljudskim potencijalima u Zagrebu



Čitava lista najboljih sveučilišta dostupna je na poveznici, dok zainteresirani za metodologiju kreiranja poretka mogu više pročitati ovdje.
IZVOR: U.S. NEWS
FOTO: SVEUČILIŠTE U ZAGREBU, ILUSTRACIJA