LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PRETRAGA PO KLJUČNOJ RIJEČI:
vodič za studente (18)
← POVRATAK NA ČLANAK

Gdje se sve možete dobro i povoljno provesti uz studentske popuste

Kako bismo iskoristili maksimum od svojih studentskih budžeta te stekli što više kvalitetnih iskustava, u članku donosimo neke od sadržaja kojima studenti mogu pristupiti uz određene popuste.

Kako provjeriti stanje na iksici?

Kako bi vaši pohodi menzi bili brzi i opušteni, bez nepotrebnih komplikacija i osuđujućih pogleda tete na šalteru, odnosno ljudi u redu iza vas, nije loše tu i tamo provjeriti stanje na iksici.

Od kojeg do kojeg datuma Porezna uprava računa prihode?

Studenti u prosincu zbrajaju posljednje lipe prihoda koje su ostvarili tijekom godine kako slučajno ne bi prešli prag od 15 000 kuna. Budući da mnogi nisu sigurni od kada do kada se ti prihodi računaju, donosimo kratko objašnjenje ove nedoumice.

Što se sve uračunava u prag od 15 000 kuna?

Porezna uprava ne obračunava novce koje ste sami sebi prebacivali s računa na račun, a postoje i druge iznimke koje se ne računaju u kontekstu 15 000 kuna prihoda koje ne smijete prijeći kako biste ostali porezna olakšica.

Zašto europska sveučilišta provode bolonjski proces?

Budući da se nerijetko mogu čuti negativni stavovi po pitanju bolonje, odnosno bolonjskog procesa, istražili smo što ova reforma visokog obrazovanja ima za cilj.

Nakon uspješnog završetka studija postajete alumni, no znate li što to podrazumijeva?

Alumni je izraz koji se koristi za bivše studente nekog Sveučilišta, a neka alumni-udruženja egzistiraju i djeluju već stoljećima. U nastavku donosimo neke od misija koje alumni kao takvi imaju.

Kako i zašto je bolonja došla na sveučilišta u Hrvatskoj?

Bolonjski proces podrazumijeva reformu visokog obrazovanja s ciljem povećanja konkurentnosti i kvalitete europskog visokog obrazovanja u odnosu na ostale razvijene zemlje.

Kako biste brže završili studij, možete upisati i više od 30 ECTS-a po semestru

Studenti koji studiraju pod punim opterećenjem upisuju 30 ECTS-bodova po semestru, no može se upisati i više odnosno manje ECTS-a ovisno o određenim čimbenicima.

Koliko vrijedi 1 ECTS-bod i što sve obuhvaća?

Sigurno ste barem jednom čuli ili iskusili horor-priču o višetjednom učenju popraćenom mizernom prolaznošću i tek dovoljnim ocjenama iz predmeta koji nosi svega 2 ECTS-boda. Potaknuti time zavirili smo u pojedine izvore kako bismo provjerili što u njima piše o ECTS-bodovima i ovakvim slučajevima.

Što su zapravo ECTS bodovi i zašto ih sveučilišta koriste?

Budući da nam zahtjevnost studija ne ostavlja mnogo vremena za promišljanje o samom sustavu u kojem smo se našli, ECTS bodove brzo prihvatimo zdravo za gotovo, no kako ih ipak ostvarimo znatan broj tokom našeg studija, nije na odmet znati i što su te zašto se koriste.