LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
VODIČ ZA STUDENTE

Kako i zašto je bolonja došla na sveučilišta u Hrvatskoj?

Bolonjski proces podrazumijeva reformu visokog obrazovanja s ciljem povećanja konkurentnosti i kvalitete europskog visokog obrazovanja u odnosu na ostale razvijene zemlje.

Bolonjski proces podrazumijeva reformu visokog obrazovanja s ciljem povećanja konkurentnosti i kvalitete europskog visokog obrazovanja u odnosu na ostale razvijene zemlje.

Bolonja, odnosno bolonjski proces podrazumijeva reformu visokog obrazovanja u kojoj danas sudjeluje ukupno 46 europskih zemalja, piše na internetskoj stranici Sveučilišta u Zagrebu.

Cilj je ovog procesa povećanje konkurentnosti i kvalitete europskog visokog obrazovanja u odnosu na ostale razvijene zemlje.
 
VEZANO: Što su zapravo ECTS-bodovi i zašto ih sveučilišta koriste?

Bolonjski proces počeo je donošenjem Bolonjske deklaracije u rujnu 1999. kada je na sastanku ministara 29 europskih zemalja objavljena Bolonjska deklaracija kojom su postavljeni temeljni ciljevi bolonjskog procesa.

Što se tiče implementacije bolonjskog procesa na našim prostorima, ona je išla ovako:
  • 2001. godine – Hrvatska je potpisala Bolonjsku deklaraciju na ministarskoj konferenciji
  • 2003. godine – donesen je Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju koji počiva na bolonjskim načelima
  • 2005/2006. godine – studijski su programi usklađeni s ciljevima Bolonjske deklaracije te se u novi sustav visokog obrazovanja upisala prva generacija studenata
  • 2010. godine – službeno je završena implementacija Bolonjske deklaracije, no proces intenzivnog zajedničkog unapređivanja visokog obrazovanja u Europi se nastavlja do 2020. pod nazivom Bologna after Bologna.
Za još korisnih i manje poznatih informacija koje bi vam mogle pomoći u vašem studiju pogledajte našu seriju članaka pod nazivom Vodič za studente.
FOTO: PIXABAY