LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
VODIČ ZA STUDENTE

Što se sve uračunava u prag od 15 000 kuna?

Porezna uprava ne obračunava novce koje ste sami sebi prebacivali s računa na račun, a postoje i druge iznimke koje se ne računaju u kontekstu 15 000 kuna prihoda koje ne smijete prijeći kako biste ostali porezna olakšica.

Porezna uprava ne obračunava novce koje ste sami sebi prebacivali s računa na račun, a postoje i druge iznimke koje se ne računaju u kontekstu 15 000 kuna prihoda koje ne smijete prijeći kako biste ostali porezna olakšica.

Bliži se kraj kalendarske godine te za mnoge studente počinju brige prouzrokovane nesigurnošću po pitanju prelaska famoznog praga od 15 000 kuna koji ih je do sada činio poreznom olakšicom njihovim roditeljima. Kako bi im smanjili stres kojeg je već sigurno dovoljno i unutar samog studija, donosimo kratki pregled primitaka koji ulaze, odnosno onih koji ne ulaze u ovaj prag.

U prag od 15 000 kuna koji ne smijete prijeći ulaze svi oporezivi i neoporezivi primitci na žiro računu. 
 
VEZANO: Zarada preko studentskog ugovora: Što kada prijeđem 15 000 kn?

Online posao: koje su prednosti i nedostaci rada od kuće?


U to, dakle, ne spada samo neto iznos koji zaradite radeći preko studentskog servisa, nego i kamate na štednju, bruto iznos ugovora o radu ili djelu, stipendije iz privatnih izvora kao i stipendije koje prelaze propisani iznos te svi ostali prihodi koji nisu izričito spomenuti u iznimkama.

Iznimke koje ne ulaze u prvi prag su primitci poput raznih doplataka, obiteljskih mirovina, nagrada, stipendija unutar 1500 kuna mjesečno, odnosno onih iz javnog izvora i tomu slično. Više o iznimkama dostupno je u Zakonu te Pravilniku o porezu na dohodak.

Kako zabrana rada nedjeljom utječe na studente?


Porezna uprava obračunava primitak svakog vašeg prihoda pod određenom oznakom takozvanog JOPPD obrasca. U skladu s time, Porezna uprava ne obračunava primitke koje ste dobili od roditelja kao alimentaciju, novce koje ste sami sebi prebacivali s računa na račun i tomu slično.

Za više informacija možete proučiti Propise Porezne uprave po ovom pitanju. 

Otkriveno je koliko društvene mreže zarađuju na maloljetnicima


Za još korisnih i manje poznatih informacija koje bi vam mogle pomoći u vašem studiju pogledajte našu seriju članaka pod nazivom Vodič za studente.
FOTO: PIXABAY