LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Čitam, pa što?

10 čudnih navika knjiških moljaca koje „obični smrtnici“ ne razumiju

Donosimo vam 10 navika knjiških moljaca koje se ljubiteljima čitanja čine posve razumljivima, a promatračima sa strane vjerojatno malčice čudnima.

Donosimo vam 10 navika knjiških moljaca koje se ljubiteljima čitanja čine posve razumljivima, a promatračima sa strane vjerojatno malčice čudnima.

Najdraža vam je stvar u životu ušuškati se u toplu dekicu s knjigom u ruci dok vani kiša pada ili pak ležati na plaži pod vrelim suncem i čitati slušajući šum mora, a knjigu nosite sa sobom kamo god da krenete. Okruženi ste ljudima koji s vama dijele ljubav prema čitanju i nikako vam nije jasno zašto vas netko čudno gleda dok pričate o književnosti, čitanju ili omiljenom liku iz knjige (pa to su skroz normalne stvari). U nastavku donosimo popis navika kraj kojih ćete, ako ste se prepoznali u navedenom opisu, zasigurno dodati kvačicu. A ako pak niste osoba kojoj čitanje život znači, možda u njima pronađete neke osobine svojih prijatelja koje vam nikad nisu bile jasne i kojima ste se možda smijali.  

Ostavljate knjige posvuda

Ako spadate u skupinu ljudi kojima knjiga nikad nije dosta, onda najvjerojatnije imate problem i sa nedostatkom prostora za smještanje istih. Činjenica je da su police s knjigama najveći (možda i jedini) ukras vašeg životnog prostora, ali tko bi svo vaše blago uspio smjestiti na policu? Zbog toga se nerijetko dogodi da zapinjete za knjige kamo god se zaputite ili da se jednostavno probudite i srušite hrpu knjiga koju ste ostavili na pokrivaču prije nego što ste zaspali okruženi njima.

FOTO: Wikipedia

Ne pratite razgovor jer ste se zadubili u čitanje

Nekim ljudima trebaju mir i tišina kako bi se mogli koncentrirati na ono što čitaju, međutim, vi se potpuno izgubite u knjizi i ne primjećujete svijet oko sebe. Ako ste se u ovome pronašli, onda vam je rečenica Slušaš li ti mene uopće?! jako dobro poznata, i vrlo dobro znate da vas, dok ste zadubljeni u čitanje, može netko odnijeti skupa s foteljom u koju ste se zavalili, a da to ne primijetite..

FOTO: Wikipedia

Štedljivi ste… osim kad su knjige u pitanju

Inače ste jako dobri s novcem, ali kada dođete u knjižaru, pretvarate se u šopingoholičara kojemu baš TREBA novi nastavak popularnog ljetnog hita, ili ono antikno izdanje Ponosa i predrasuda koje vam je davno zapelo za oko, jer bez toga jednostavno NE MOŽETE živjeti. Iako znate da ćete vjerojatno iste knjige pronaći na nekom sajmu puno jeftinije. No, tko bi čekao još mjesec, dva do toga?

FOTO: Wikipedia

Više vremena provodite u knjižari/knjižnici nego kod kuće

Riječ knjižara  za vas znači raj, a knjižnice su jednostavno crne rupe u kojima se izgubite. Tu je toliko dobrih naslova koji čekaju samo na vas i nije vam se jednom dogodilo da se u knjižnicu zaputite okupani suncem, a iz nje izađete u noćnu tamu. Jednostavno ne primjećujete da vrijeme prolazi dok ste izgubljeni u beskonačnim prostranstvima književnih naslova.

Razgovarate o književnim likovima kao da su stvarni

Često se zateknete kako u menzi razgovarate s drugim knjigoljupcima je li Ana Karenjina baš trebala donijeti odluku koju je donijela ili što mislite, gdje bi Harry Potter mogao pronaći ostale Horkrukse, i vama to nije ništa čudno. Međutim, nakon nekog vremena shvatite da vas društvo za susjednim stolom gleda kao da ste poludjeli i jednostavno vam nije jasno kako oni ne mogu shvatiti koliko je važno to o čemu pričate jer Harry za vas nije samo lik iz knjige, nego ste se potpuno saživjeli s njim.

FOTO: Wikipedia

Miris knjige očarava vas

Je li potrebno što dodati? Prvo što napravite kada knjigu uzmete u ruke jest da ju primirišite, a taj vas miris toliko očarava da biste ga mogli opjevati. Jedino što vam preostaje jest čekati dok netko ne osmisli takav parfem ili se baciti na posao.

 

Slažete police određenim stilom

Neki knjige slažu abecedno, drugi po boji, treći po veličini… Bilo da vi svoje blago slažete na neki od ovih načina, ili ste patentirali vlastiti, sve je u redu sve dok su knjige baš tamo gdje ste ih vi i  zamislili. Iako ste inače možda neuredna osoba kojoj stolac služi kao ormar, knjige moraju biti uredno smještene i složene.

FOTO: Facebook

Knjiga je uvijek bolja od filma

Koliko je god filmska adaptacija dobra i koliko god ste u njoj uživali, film nikada u vama ne pobudi osjećaje koje je izazvala knjiga. Često možete čuti ili tvrditi da niste nekog lika zamislili onako kako je prikazan na filmu, a to se događa baš zato što, dok čitate, sami stvarate predodžbe o tome kako neki lik ili neko mjesto izgledaju. Ako se radi o vašoj najdražoj knjizi, osjećaji su višestruko jači.

FOTO: Facebook

Čekate princa na bijelom konju

Poznato je da se čitanjem knjiga i gledanjem filmova stvaraju nerealna očekivanja o princu na bijelom konju u kojega ćete se zaljubiti na prvi pogled, a koji će dati sve od sebe da riješi sve zapreke koje mu stoje na putu do vas. Ljubiteljicama Jane Austen koje su imale u rukama Ponos i predrasude višestruko je teže jer im, nakon susreta sa šarmantnim, uglađenim i zgodnim mr. Darcyjem, nijedan muškarac koji ne posjeduje navedene vrline neće biti dovoljno dobar.

FOTO: Facebook

Pakiranje kovčega

Pakiranje za more nikome nije lako, a knjigoljupcima predstavlja pravu noćnu moru. Znate da ćete idućih 10 dana provesti daleko od svojih polica i poznate knjižnice, a bez knjiga se u tu avanturu ne možete i ne želite upustiti (pa nećete valjda umrijeti od dosade na plaži!). Jasno je da sa sobom morate ponijeti što više knjiga, no mama je izričito zabranila da itko spakira više od kofera. Tko se nije našao u toj situaciji, ne može ni zamisliti na kakvim je mukama knjigoljubac koji mora odlučiti hoće li ponijeti tri deblje knjige tvrdog uveza koje je baš spremio za ljeto ili uzeti šest tanjih.

FOTO: Facebook

FOTO: FACEBOOK