LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Savjeti za studente

TIPS AND TRICKS za povećanje produktivnosti i organizaciju radnog prostora

Naučiti koristiti prostor u svoju korist pomaže vam da uspješnije učite i obavljate svoje zadatke.

Naučiti koristiti prostor u svoju korist pomaže vam da uspješnije učite i obavljate svoje zadatke.

Organizacija je ključna za povećanje produktivnosti. Bitno je organizirati svoj prostor i svoje vrijeme. Prostor je važan iz različitih razloga, neki očiti, a neki manje očiti. Raspoloženje ljudi, njihovi stavovi i razina produktivnosti mijenjaju se u različitim prostorima. Naučiti koristiti prostor u svoju korist pomaže vam da uspješnije učite i obavljate svoje zadatke. Evo nekoliko načina na koje prostor ima značaj, prema The University of Minnesota Libraries:

Svatko treba svoj prostor koji je stvarno njegov — čak i ako je to samo mali dio zajedničkog prostora. Unutar vlastitog prostora osjećate se sigurnije i više u kontroli.

Fizički prostor oblikuje navike. Primjerice, korištenje kreveta uglavnom za spavanje olakšava vam da zaspite tamo i čini ga lošim mjestom za pokušaj ostanka budnim tijekom učenja.
 


VEZANO: 5 savjeta za organizaciju – povratak fakultetskim obvezamaRazličita mjesta stvaraju različita raspoloženja, a prostor za učenje treba zadovoljiti potrebe za učenjem. Otvoren stol najbolji je za pisanje dok dobro svjetlo olakšava čitanje. Psihološke potrebe variraju pa neki preferiraju potpunu tišinu dok drugi više vole učiti u otvorenom prostoru s drugim studentima. Često korištenje istog prostora čini učenje udobnijim i učinkovitijim.
 

Odkud početi?

 
Razvrstajte stvari po važnosti: Postavite najvažnije predmete i zadatke unutar dohvata ruke dok manje bitne stavite dalje. To će vam pomoći da se fokusirate na ono što je ključno.

Minimalizirajte nered: Očistite radni prostor od nepotrebnih predmeta. Manje nereda oko vas može pridonijeti boljoj koncentraciji i smanjenju stresa.

Organizirajte kablove: Koristite organizatore kabela kako biste spriječili zapletanje i stvaranje nereda. To čini radni prostor čišćim i smanjuje distrakcije.

Koristite pomoćne organizatore: Kutije, ladice, police i organizatori mogu vam pomoći da održavate urednost. Sve stavite na svoje mjesto kako biste izbjegli gubljenje vremena tražeći stvari.

Prilagodite osvjetljenje: Osvjetljenje igra važnu ulogu u produktivnosti. Osigurajte dovoljno prirodnog svjetla ili koristite dobro umjetno svjetlo kako biste smanjili umor očiju.

Personalizirajte prostor: Dodajte osobni dodir prostoru kako biste se osjećali ugodnije. Biljke, slike, što god vam pomaže da stvorite pozitivno i ugodno okruženje.
 


VEZANO: Studenti otkrivaju: najbolja mjesta za učenje u ZagrebuPlanirajte dan unaprijed: Prije nego što završite radni dan, planirajte zadatke za sljedeći dan. To će vam pomoći da jasno vidite što treba obaviti i kako organizirati radni prostor.

Redovito čistite: Održavajte redovitu rutinu čišćenja radnog prostora. To može uključivati brisanje prašine, organiziranje papira i održavanje čistoće.

FOTO: FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA